Turski vojni konvoj se povukao pred topničkom vatrom sirijske vojske

Turski tenk uništen TOWom
36 komentara

U noći 29. siječnja je veliki konvoj turskih vojnih vozila ušao s turskog teritorija u sirijsku pokrajinu Aleppo i došao do blizine grada Al-Eis, koji se nalazi na samoj liniji razgraničenja između terorista i frakcija sirijskih vladinih snaga.

U konvoju je bilo na desetke oklopnih vozila i kamiona s borcima i streljivom. Većina komentatora su vjerovali kako je Turska time htjela poručiti da neće dozvoliti sirijski snagama da deblokiraju enklavu Foua i Kafraya, koja preživljava pomoću zračnog mosta, kojim im iranski i ruski zrakoplovi isporučuju hranu, lijekove, oružje i streljivo.

Međutim, prema lokalnim izvorima jr turska kolona pala pod vatru sirijskog topništva između Kafr Halaba i mjesta Kusabia, potom se okrenula i vratila na sjever. Islamistički izvori su naveli kako su turske snage napale položaje sirijskih snaga, ali turska vojska demantira ova izvješća.

Kasnije je na društveni mrežama objavljene fotografije konvoja. Sudeći prema jednoj od njih, sirijsko topništvo je uništilo najmanje jedno transportno vozilo sa samohodnom haubicom. Projektil je pogodio stražnji dio kabine takozvane “labudice”, koja je potpuno izgorjela.

Nakon ove noćne “ekskurzije” turske vojske, koja je uspjela doći do juga pokrajine Aleppo, ujutro je objavljena snimka povratka vojnog konvoja, Više od 30 transportera, tenkova, oklopnih vozila, oklopnih transportera i kamiona s borcima i streljivom se povuklo u pogranično područje pokrajine Idlib.

FOTO – VIDEO: Wars Online Info

Turska Afrin
FOTO – Karta područja i mjesto do kojeg je došao konvoj turske vojske

 

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zvonimir
6 godine prije

turci pomažu u recikliranju lošeg čelika

Mirko i Slavko
6 godine prije

Nisam siguran da ovi Turci više znaju što rade. Sa svima su i u savezu i u sukobu (osim s Kurdima, s njima se samo tuku). Totalno ludilo. Predlažem im da dovedu dokazanog stratega i iskusnog internacionalca Sakašvilija da im malo poveže redove.

Majk Majers
6 godine prije

Dakle, sirijske vladine snage tj sirijska vojska (Basharova) je bombardirala turski vojni konvoj?

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Bilo kako bilo, Sirijska Arapska Armija i saveznici odradjuju jugistocni Idlib i zapadni Alepo. Prosirena zona oko Abu Duhura na sjever i zapad.Desetine kvadratnih km oslobodjene teritorije.Prateci linjie ruskih vazdusnih udara i pravac daljeg napredovanja, sledeci cilj je vjerovatno Saraqeb,Raskrsnica gotovo svih vaznih puteva u Idlibu.Mjesto udaljeno od prvih linija SAA nekih petnaestak km.

palermo
6 godine prije

Samo je pitanje vremena kada će se očistiti i cijeli Idlib. Kurde, Turke i Amere pustiti neka se igraju rata, mira i čega sve ne. Bitno je da je Sirija opstala, šijitski polumjesec također…
Nego su mi malo pretihi na portalu u svezi i glede Satanyahuovog posjeta Moskvi.. Jer ipak se zna tko su najveće hijene Bliskog istoka, a bogami i šire.

Laki Topalović
6 godine prije

A da nisu Rusi nazvali generala Akara i rekli “Deder vraćaj tu gvožđuriju i djeluj tamo gdje smo se dogovorili gdje smiješ i dokle smiješ!”

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Neznam koliko je realno da ovaj turski ulazak poruka da nece dozvoliti deblokadu Kafraje?! Ako je to tacno onda su dosadasnji dogovori bili besmisleni.Sa druge strane ovaj artiljerijski napad na kolonu je isto neki vid jasne poruke.

Ivo
6 godine prije

Turci muku muče s kurdima, iako im je od strane Rusa dozvoljeno korištenje avijacije. Ne vjerujem da imaju želudac za obračun sa SAA i svime što to podrazumijeva. Idlib se vraća Siriji, turčin možda dobije tih svojih 30 km, a i to samo privremeno.

Jedino mi nisu jasne budale od terorista koje su skupa sa obiteljima odlučile odseliti u Idlib umjesto da prihvate amnestiju i ostanu tamo gdje jesu. Kao da se nije znalo da ovo slijedi. Budale su i zaslužili su, ali ipak…a sva ta patnja i smrt zbog psihopata iz washingtona i telaviva.

Tuborg na mozgu
6 godine prije

Šalješ konvoj u područje, za koje znaš da ne može biti obranjeno, te poslije gledaš kako se taj isti konvoj povlači i na taj način ruši kredibilitet tvoje vojske…ahahaha
Čini se da je jedino Erdogan sposoban da izvede ovakve manevre.

bbbb
6 godine prije

Cijeli jevvropu su naoružali sa Leom cvaj al ne preživi Siriju ovaj na fotki gore.

Damir
6 godine prije

Šteta LEOPARD tenka … bolje bi im bilo da su išli sa jataganima u boj … a da Sirijci pozovu sinjske alkare i čudotvornu Gospu sinjsku za dodatnu potporu ?!

udarna rupa
6 godine prije

Samo rokaj, Bakire! Možda ti se koja i vrati…

Željko Miljak
6 godine prije

Gledajući kako turske snage ulaze na sirijski teritorij poput vrućeg noža u maslac ovo se je moglo i očekivati.
Naime, Turci su upali u naj stariju taktičku zamku iskusnih kurdskih i sirijskih vojnika.
Napadnuti su propuštali napadača u dubinu svoje teritorije bez većeg otpora što je kod napadača izazvalo osjećaj nadmoćnosti i lažne siugurnosti. Kada je napadač ušao dovoljno daleko od svoje baze uslijediti će odsjecanje logističke pomoći od strane napadnutog, izolacija pojedinih postrojbi napadača i njihovo uništenje.
Ova avantura bi po Turke mogla biti vrlo skupa u materijalnim i ljudskim resursima. Doživjeti će sudbinu svih agresora u povijesti kad-tad.
To je taktičko pravilo koje Kurdi i Sirijci neće olako zanemariti a Turci bi mogli dobiti ” Lekciju ” koju će dugo pamtiti.
Mislim da bi Turci trebali promijeniti neke udžbenike na vojnim učilištima počevši od onih naj starijih.

jakson
6 godine prije

Recip je totalno podivljo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI