U drevnom Biblijskom gradu Bethsaida otkrivena kapija kralja Davida

Tel_Bethsaida
23 komentara

Novootkrivena kapija sugeriše da slavni kralj Izraela možda nije bio jedini vladar svog vremena. Nakon više od tri decenije istraživanja na ovom lokalitetu koji se nalazi na Golanskoj visoravni arheolozi su iskopali nešto veličanstveno, gradsku kapiju koja datira još iz vremena kralja Davida za kojeg se pretpostavlja da je vladao između 11 i 10 vijeka prije nove ere.

Otkriće pruža rijedak pogled na drevne civilizacije koje su egzistirale na području Levanta.

Ova kapija otkrivena je na stjenovitom brdu koje gleda na more i nije prva otkrivena na tom području. Prošle godine je pronađena druga kapija koja je identifikovana kao dio biblijskog grada Zer iz perioda Prvog hrama tj. 1000-586 godina stare ere.

Glavni arheolog Rami Arav sa Univerziteta Nebraska je rekao da je malo kapija preostalo iz tog perioda.

Bethsaida je bilo ime grada tokom perioda Drugog hrama, ali i tokom perioda Prvog hrama na istom lokalitetu je postojao grad Zer koji se pominje u Evanđeljju po Jovanu u psalmu 19:35 pored drugih utvrđenih gradova Ziddim, Hammath, Rakkath, Chinnereth, Adamah, Ramah, Hazor.
Nova kapija je mnogo starija od one pronađene prošle godine i promjenila je ono što su arheolozi ranije mislili o Bethasaidi i pretpostavljenom Davidovom kraljevstvu.

Sada istoričari vjeruju da kralj David možda nije bio jedini vladar već vjerovatno vođa jednog većeg plemena izraelaca u tom području. Ruševine ove kapije sugerišu da je grad prije tri hiljade godina možda bio dio aramejskog a ne izraelskog kraljevstva.

Bethsaida

Arheolozi su pronašli kamenu stelu (ploču) na kojoj je prikazan aramejski bik u obliku mjeseca iz 11. vijeka prije nove ere. Novootkrivena kapija pokazuje da je grad nekada bio važan i dobro utvrđen urbani centar.

Itraživanja na ovom lokalitetu traju od 1980-ih a tokom godina arheolozi su otkrili drevne ruševine koje potiču iz različitih perioda. Samo prošle godine, iskopan je pod rimskog hrama koji je sagradio Herodov sin Pjilip u prvom vijeku a koji je posvetio Juliji kćerci rimskog Cara Augusta.

Arheolozi su takođe pronašli nakit i kovanice od kojih je dio datiran na 35, godinu stare ere i napravljen je da bi proslavio dolazak Kleopatre i Marka Antonija, pronađeno je samo 12 ovih kovanica.

David je bio kralj Izraela i Judeje, nasljednik Saula, prvog kralja Izraela. Vladao je od 1005 p.n.e. do 965 p.n.e. prema predanju ujedinio je 12 izraelskih plemena a nasljedio ga je sin Solomon.

Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mateja
3 godine prije

Raje najdite sledi Enkija oziroma Šive in Nine oziroma Shakti. Kralj David je bil baraba in je zakrivil smrt svojega vojaka Urija, četudi je imel vsa pooblastila za anulacijo njegovega zakona z Betsabejo.
Ko bo vstal Lucifer bodo Židje in njihov bog Saturn končno v peklu kamor spadajo. Enkiju in Nini pripada nebeški prestol. Lucifer nam bo prinesel luč in konec teme. Saturn je naš sovražnik in ne naš bog.

Tom
3 godine prije

Sranje obicno mozda jednom za tisuce godina arheolozi nadju na golanu izraelske bunkere pa bi covjek mogao zakljucit da je to bio izrael a svi znamo da nije
Obicni lazovi opsjenari kradljivci tudjih ideja i povjesti

Ivo
3 godine prije

hazarska opsjena. Uzurpatore treba istjerati sa Sirijskog Golana.

Vo. Volos. Veles..
3 godine prije

ne znam za Davida, ni ko je prepiso štur članak… ali ovaj isklesan lik na drugoj slici desno bi mogao, što i jest, biti prikaz boga Baala.. a taj je sa Jahvom bio u neskladu, najvlaže rečeno. v=b. jevo vas vog

Brahman
3 godine prije

Mauro Biglino je odlično objasnio o čemu se zapravo piše u starom zavjetu tj. postpotopnim događajima.

https://m.youtube.com/watch?v=89ZziNBJ948

Težak
3 godine prije

od 12 plemena ostalo je
samo ime i niša više
sve se to rasplinulo u
bespućima povijesne zbiljnosti

Alen
3 godine prije

Cionisti koriste poveznice s Davudom a.s. i Sulejmanom a.s. iskljucivo kao paravan za utiranje puta dolasku kudravog..

PiriReis
3 godine prije

Otkrića/otkrivanja/dešifriranja/rekonstruiranja jesu dobra stvar. Međutim, meni se ovdje čini da se radi o “navlačenju povijesti”, a sve u svrhu finalizacije oblikovanja svijetskih narativa o Izrelu kao odabranoj i od Boga predodređenom državi/narodu za to područje što će rezultirati opravdanim holokaustom nad Palestincima koji, po tim istim narativima, neće biti tako percipiran, definisan pa time ni priznat kao takav.

samo tako
3 godine prije

Ti zidovi imaju veze sa “kraljem” Davidom koliko i sa mnom. Arheologija u službi politike, sramotno srozavanje digniteta struke

Perun
3 godine prije

Draza mi je vucedolska Jarebica nego taj arheoloski artefakt….Pisite malo i o Vincanskoj Kulturi i kulturama neolita na Balkanu a ne samo o gonicima kamila i deva …. y….bo te izralel .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI