U Francuskoj se predlaže izlazak iz NATO pakta

leclerc tank
30 komentara

Zbog ratoborne politike NATO pakta i nepoštivanja međunarodnog prava Francuska mora ponovno potvrditi svoju stratešku neovisnost od Saveza, navodi se u dopuni zakona o vojnom planiranju zemlje za razdoblje od 2019. do 2025.

Gdje god se nalazio NATO nije bilo nikakve koristi od njegove intervencije, kao što je bilo u Afganistanu ili Libiji.

Sve je završilo neopisivim kaosom, praćenim povećanjem terorizma, milijunima izbjeglica, uništenim gradovima i nestankom država s karte svijeta, stoji u dokumentu kojeg su predstavili zastupnici Autain, Bernalicis, Coquerel, Corbière, Fiat, Lachaud, Larive, Mélenchon, Obono, Panot, Prudhomme, Quatennens, Ratenon, Ressiguier, Rubin, Ruffin i Taurine.

Članstvo Francuske u NATO paktu ograničava vojnu i stratešku neovisnost naše zemlje.

Francuska vojska
FOTO: Ilustracija, francuska vojska

Umjesto da bude snaga mira i stabilnosti u svijetu, NATO je povećao napetosti širom svijeta i bilanca organizacije je uglavnom negativna.

Osim toga, geografsko proširenje NATO pakta, koji sada uključuje gotovo 30 zemalja i Istočnu Europu, odražava želju Sjedinjenih Država da formira vojni blok kao instrument ravnoteže snaga prema ostatku svijeta, posebice prema Rusiji.

Želimo ponovno potvrditi izgubljenu stratešku i političku neovisnost Francuske. Povratak na integrirano zapovjedništvo Nicolasa Sarkozya, potom sporazum Françoisa Hollandea o postavljanju proturaketnog štita na summitu u Chicagu stavlja nas pod palicu Sjedinjenih Država.

Amandman također kaže kako NATO provodi militantne politike, izbjegava poštivanje međunarodnog prava i rezolucije Ujedinjenih naroda.

Dokument je dostavljen Narodnoj skupštini Francuske.

Podsjetimo da se od 2017. godine u Europi počelo razgovarati o stvaranju vlastitih obrambenih snaga, upravo zbog veće neovisnosti od Sjedinjenih Država u pitanjima obrane.

Assemblee Nationale.fr/amendements

FOTO: Zemlje članice NATO pakta i godina njihovog pristupanja paktu
Françoisa Holland
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

jadni francuzi a više su oni agresivnih nato ratova potakli nego ameri

Good Old Rebel
6 godine prije

To bi bilo krucijalno za neovisnost Evrope kao zajednice naroda, sa vlastitim i neovisnim promišljanjem o vlastitoj sigurnosti. Dakle pjesma kaže “Sun or later god cut NATO down”.

Alex
6 godine prije

Ma nema šanse. Da kojim slučajem ta ideja i uhvati korijena, odmah bi se inicijatorima smjestile kojekakve pedofilske afere, pronevjere novce, silovanja koja su se dogodila prije 10-15 godina i sl. Isto bi se i Mariji dogodilo da se slučajno dočepa vlasti.

zlatan
6 godine prije

Zar ste zaboravili da je Francuska jedan od osnivača NATO saveza 1949, ali i to, da je za vrijeme predsjednika de Gaullea, Francuska napustila NATO pakt? Opet su se vratili 2009 godine, za vrijeme Sarkozyja.
Lako je Francuzima ulaziti i izaziti iz NATO pakta, ipak su velika sila, ekonomski, industrijski, vojno i na svaki drugi način. Od 1960 su i nuklearna sila, glavna su zemlja u evropskom svemirskom programu.
Oni ako opet požele napustiti NATO, nitko ih neće spriječiti. Niti može.
Neka to pokuša Islan, Crna Gora ili Hrvatska? Hahahaaa, nema šanse!
EU možeš napustiti, ali NATO, hm, kada te on ščepa nema te mogućnosti. Osim ako nisi FR ili neka druga velika zemlja.

Riddick
6 godine prije

Tenk na prvoj slici je Leklerk , naj skuplji tenk na svetu košta 9.3 miliona , a još uvek je u fazi razvoja i otklanjanja problema.

davor
6 godine prije

Jadni Francuzi boje se da neće moći sami rokati po Africi i Aziji već da će uvijek morat čekat zeleno svjetlo iz Washingtona

davor
6 godine prije

Britanija, Francuska i SAD su samostalno zločinačke vojske (vjerovatno i najzločinačkije u povijesti) tako da sami ili na okupu isto vrijede.

gost
6 godine prije

ovo i nebi bilo lose samo ako stisnu m.da francuzi

Ana
6 godine prije

FI bas kao ni ostale oporbene stranke nemaju, barem u iducih 5 godina, nikakvih prava i mogucnosti da uticu na bilo sto, jer vojska poslusnih pijuna koji dizu rucice na -sad- je previse brojna.. Ovce su izabrale, kao i uvijek. Jesu li ovce postale svjesne situacije? Previse za ocekivati, to su ipak samo ovce!

Ive
6 godine prije

Prica o NATO-u je prica o zlu. Svaki daljnji komentar suvisan je.

dalmata
6 godine prije

Kad je izbila Francuska revolucija,prvi,jedini pravi potez je bija ocistit plemstvo.Dugorocno pun pogodak.Dok zmiji ne satares glavu,uvik vreba.Ako ovi danasnji,slabikrvni Francuzici,mislu opstat,jedini pravi potez je sloboda:prevod:Fuck off Yenki,Odrebati NATO

Reptil
6 godine prije

Rupa bez dna !!! Starce napaljene ratom zaposliti u firme da rade ne ruše po svijetu.

Savio
6 godine prije

Za sve one koji se sluze engleskim jezikom, iskreno preporucujem da procitaju analizu u linku koji slijedi. A koja govori o vaznosti govora ruskog predsjednika o novom oruzju, o vojno tehnoloskoj revoluciji koja se upravo dogodila.
I o prednostima koje je Rusija u vojnoj sferi upravo stekla, ne samo u nuklearnoj, nego i u konvencionalnoj sferi, sto ie podjednako vazno. Prije svaga zahvaljujuci hipersonicnom “Kinzalu”, koji svojim dometom (2000+Km) i brzinom (10 Maha) prakticno obesmisljava povrsinsku mornaricku flotu bilo kog ruskog protivnika, ukljucujuci i Ameriku.
Implikacije pojave revolucionarno novog oruzja su nevjerpvatne.
I prije svega su vazne za ocuvanje globalnog mira i privodjenje pobjesnjelog kauboja za pregovaracki sto.

http://www.unz.com/article/the-implications-of-russias-new-weapons/

Toso
6 godine prije

Sve stoji , nemam stranu , ali se ne mogu oteti dojmu hibridnog ratovanja.Pa USA ima istu politiku vec 40 godina, sad su nasli ih satrat.Francuzi…hmmm sad su se sjetili etike i humanosti, mozda zato sto su im imigranti poceli povodat kceri.Kad im je USA pomogla u 2.svj.ratu bili su dobri. Zamisli rusa da ih je oslobodio prije 70 godina…ma sto ces pricat…

milivoje
6 godine prije

francuzi imaju odlicnu vojnu industriju a i atomska su sila ili polu sila! njihov izlazak iz nato organizacije mogao bi biti i opelo za nato jer moguce je da bi za francuskom krenule i ostale zemlje. jer potpuno je tacno da naro stvara ratove i krvoprolica sirom sveta i da je najveca opasnost po mir. mnogima je u evropi i dosta americkog drila i poslusnosti.

čitatelj portala
6 godine prije

Možda oni budu željeli izaći, ali ih neće pustiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI