fbpx

Vojskama država koje nisu dio “Kaspijske petorke” zabranjen pristup Kaspijskom moru

kaspijsko more samit

U nedjelju, 12. kolovoza, će se u kazahstanskom gradu Aktau održati “V Kaspijski summit” na kojem će se potpisati Konvencija o pravnom statusu Kaspijskog mora.

Vijest je objavljena na službenoj stranici predsjednika Ruske Federacije. Kao što je navedeno, potpisat će se niz važnih međuvladinih dokumenata.

Očekuje se da će predsjednici Azerbejdžana, Irana, Kazahstana, Rusije i Turkmenistana ispitati ključne aspekte suradnje u Kaspijskom moru u različitim područjima kako bi razmotrili napredak u provedbi odluka donesenih na prethodnim sastancima šefova država  “Kaspijske petorke”.

“Središnji događaj summita bit će potpisivanje Konvencije o pravnom statusu Kaspijskog mora, na kojoj se radi od 1996. Osim toga, tijekom sastanka će biti potpisano niz posebnih međudržavnih ugovora”, piše na službenoj stranici Kremlja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u okviru sastanka sa stalnim članicama Vijeća sigurnosti naglasio važnost okončanja dugogodišnjeg rada na rješavanju pravnog statusa Kaspijskog mora.

U skladu s Konvencijom o pravnom statusu Kaspijskog mora, čije su detalje prethodno naveli neki ruski dužnosnici, kao, na primjer, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Grigorij Karasin, područje Kaspijskog mora će biti podijeljenu na unutarnje i teritorijalne vode, ribolovne zone, te na zajednički pomorski prostor.

Dno i unutrašnjost Kaspijskog mora će također biti razgraničeni na posebne sektore, definirat će se i granice zračnog prostora nad Kaspijskim morem.

Ključna stavka Konvencije o pravnom statusu Kaspijskog mora je da se ovim međunarodnim obvezujućim dokumentom u Kaspijskom moru zabranjuje prisutnost bilo čijih vojnih snaga, osim država Azerbejdžana, Irana, Kazahstana, Rusije i Turkmenistana.

Ova točka će zaustaviti medijska nagađanja i špekulacije o navodnoj odluci Nursultana Nazarbajeva da kazahstanske luke Aktau i Kuryk za tranzit specijalnih tereta NATO pakta u Afganistan, nakon čega su ove luke odmah pretvorene u “vlasništvo Pentagona”.

azija

Naime, nakon što je Rusija otkazala logističke usluge NATO paktu i odlučile da prestane iznajmljivati svoje teretne zrakoplove zapadnim zemljama u vojne svrhe, američka vojska i saveznici su se našli u problemima, prije svega zbog slanja vojne opreme i ljudstva u Afganistan. Washington se ranije ove godine s molbom za pomoć obratio Kazahstanu, koji je ratificirao sporazum s američkom stranom o korištenju kazahstanskih luka s kojima bi se služila američka vojska za prijevoz tereta u Afganistan.

Neki su otišli toliko daleko da su počeli govoriti o izgradnji pravih američkih vojnih baza u Kaspijskom moru, što se na kraju pokazalo kao obično medijsko nagađanje.

Kazahstanski vođa Nursultan Nazarbajev je komentirao ovo pitanje i izjavio je kako će se na summitu “Kaspijske petorke” 12. kolovoza donijeti “povijesna odluka”.

Nazarbajev je rekao je da su pregovori proteklih 20 godina bili veoma teški, jer su se morali uskladiti stavovi u cilju rješavanja svih pitanja vezanih za zajednički rad pet zemalja koje izlaze na Kaspijsko more.

“Ta pitanja uključuju transport, resurse u Kaspijskom moru, kao i očuvanje morskih bioloških resursa, trgovinu i suradnju u ovoj regiji”, rekao je Nazarbajev.

Mislim da su sva pitanja koordinirana i očekujemo povijesnu odluku. Ovo je vrlo važan trenutak za sve nas”, rekao je predsjednik Nazarbajev.

U međuvremenu je kazahstanski ministar vanjskih poslova Kairat Abdurahmanov izjavio je kako u Kaspijskom neće biti raspoređivanja američkih vojnih baza.

Istaknuo je kako su o tome pisali “neki predstavnici ruskih medija i stručnih krugova, koji nisu upoznati s činjenicama o stvarnoj situaciji u vezi tranzita američkih nevojnih tereta kroz područje Kazahstana”.

“U ovom slučaju govorimo o komercijalnom željezničkom prometu neubojite opreme koja je potrebna potpori međunarodne zajednice vladi Afganistana”, rekao je kazahstanski ministar Kairat Abdurahmanov.

Potvrdio je i da je načelo neprisutnosti oružanih snaga u Kaspijskom moru onih zemalja koje ne pripadaju obalnim državama sadržano u konvenciji koja  očekuje potpisivanje, danas, 12. kolovoza u Aktau.

Američke baze u Kazahstanu – Neutemeljena panika ili stvarnost?

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
14 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Upravo je HRT objavio vijest na TLTXT : “Kaspijski pakt” , ne Konvencija o pravnom statusu Kaspijskog mora, nego PAKT, osigurat će Rusiji još veću vojnu kontrolu nad Kaspijskim morem…. E bem ti medije.. Neka, bolje da cvile.

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije

HRT je skroz otišao na “kvasinu”.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Haha, a šta drugo očekivat od njih?

davor
Gost
davor
2 godine prije

Kaspijsko more je “mokri san” angloameričke vojne doktrine već 150 godina i pohvalno je da se ovih 5 država odlučilo na povijesni stabilizacijski korak osiguravanja ove kritične zemljopisne geostrateške točke i izvora mnogobrojnih ratova i pohoda. Zamislite recimo da sovjetski savez je sagradio baze na Lake Superior, koliko bi se… Pročitaj više »

fiveri
Gost
fiveri
2 godine prije

Da li je mornarici RF ili Kine dopusteno uplovljavanje na Velika jezera i pristajanje u Chikago? Tjo kontrolira Velika jezera? Probaj iz Kanade u SAD uci a da si stranac? Sva sreca sto ne moze nosac aviona ili helihoptera proci kroz Bospor, Cudi me da i tu uredbu nisu odavno… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Uglavnom svima koji tu nemaju šta da traže je sada ulaz zvanično i zabranjen.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Ovo je off topic ali kada pomenuste Kaspijsko jezero pade mi na pamet: Rusija ima izgradjen Unifikovani sistem dubokih voda evropske Rusije(Единая глубоководная система Европейской части Российской Федерации) koji povezuje Severno more , Baltik , Kaspijsko jezero I Crno more. Omogućava transport ljudi , roba , ali i vojnih brodova… Pročitaj više »

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Napokon da i vidimo akciju sa ruske strane, a ne uvijek reakciju na zio-nazi akciju. Vjerojatno je sve ubrzalo i armensko učešće u NATO vojnim vježbama u Gruziji. Azerbajdžan je ovdje najbitniji prostor jer i fizički povezuje Iran i Rusiju, a i tako će se smanjiti tamošnji nemali izraHELLski utjecaj.… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  palermo

Dobro, Armenija je poslala na vježbe 4 oficira iz korupsa koji je zadužen UN plave kacige. Tako da jesu tamo, ali i ne baš. Prošle godine su poslali 40 vojnika i oficira, a bio je Sargsjan predsjednik, premijer, što je već bio. Ništa strašno , mislim da ima ovdje članak.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije

Bravo, takvu odluku bi trebalo donjeti za Crno, Jadransko, Crveno i druga zatvorena mora. Treba ograniciti puteve ratnog brodovlja posebno agresorskog.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Citava poanta ovog dogovora meni bi bila da se sredinom Kaspijskog jezera koji bi se proglasio medjunarodnim od svih pet drzava, postavi naftovod i plinovod izmedju Rusije i Irana, cime bi se anulirali bilo kakvi eventualni buduci problemi sa Azerbejdzanom sa jedne, kao i Turkmenistanom i Kazahstanom sa druge strane… Pročitaj više »

krivA
Gost
krivA
2 godine prije

..he..he.! Kao sto napisah prije par mjeseci…, ali..”horizontalice”. Al’ ok.., we will see…, sapunica se nastavlja…..

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
2 godine prije

Sad će na zapadu da kmeče o ugroženosti prava riba i ostalih vodenih živuljki u Kaspijskom moru ovim dogovorom 🙂

damir zimsek
Gost
damir zimsek
2 godine prije

Veliki korak za predsjednike Azerbejdžana, Irana, Kazahstana, Rusije i Turkmenistana
i za…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik