Znak za nove carine – Uvoz automobila u SAD proglašen “prijetnjom nacionalnoj sigurnosti”

Ford Mondeo Mk 5
38 komentara

Američko ministarstvo trgovine je pripremilo izvješće čija bi posljedica najvjerojatnije mogla biti uvođenje carina na uvoz automobila i autodijelova, piše Le Figaro. Prema francuskom listu, dokument podnesen Bijeloj kući navodi da uvoz automobila i autodijelova predstavlja prijetnju američkoj sigurnosti. Le Figaro podsjeća da je prije godinu dana američko ministarstvo koristilo isti izgovor za nametanje uvoznih carina na aluminij i čelik.

Američko ministarstvo trgovine je pripremilo izvješće kojim se otvara put za nametanje carina na uvoz automobila i autodijelova u SAD, prenosi Le Figaro. Prema francuskom listu, tijekom devetomjesečne inspekcije po nalogu Bijele kuće je agencija zaključila da uvoz automobila vrijedan 200 milijardi dolara i autodijelova u vrijednosti od 150 milijardi dolara u zemlju predstavlja prijetnju sigurnosti Sjedinjenih Država. Službeni zaključak bit će objavljen narednih dana.

Objavljivanje ovog dokumenta je izazvalo zabrinutost među predstavnicima europske automobilske industrije, ali i kod američkih proizvođača automobila.

Navodno će američki tajnik za trgovinu Wilbur Ross ponuditi nekoliko opcija za suzbijanje prijetnje od uvoza automobila. Najradikalnija odluka bit će uvođenje carina na automobile i autodijelove u iznosu od 20 do 25%.

“Ovaj scenarij je zastrašujući za korejske, japanske i njemačke proizvođače automobila koji proizvode milijune vozila u svojim američkim tvornicama, ali u tu svrhu uvoze određenu količinu rezervnih dijelova i opreme”, piše Le Figaro.

Druge opcije uključuju uvođenje “ciljanih carina”, na primjer, na određenu vrstu dijelova ili opreme.

Le Figaro podsjeća da je prije godinu dana američko ministarstvo trgovine “prijetnju državnoj sigurnosti” također koristilo kao opravdanje za uvođenje carina na čelik i aluminij, što je natjeralo zemlje poput Koreje ili Brazila da smanje izvoz u Sjedinjene Države.

Međutim, ako su predstavnici američke industrije čelika tada podržali mjere koje je poduzela vlada, za razliku od Pentagona, koji je smatrao da jeftiniji uvozni čelik favorizira proizvođače oružja, u slučaju automobilskog sektora  stvari nisu tako jednostavne, primjećuje Le Figaro.

Na primjer, američke kompanije General Motors, Ford i Fiat Chrysler su zabrinute i protive se uvođenju dodatnih carina.

“Uvođenje širokog raspona visokih carina našim komercijalnim partnerima prijeti izolacijom američkih poduzeća,  kao što je General Motors, na svjetskom tržištu, iako bi s druge strane zadržali i povećali prednosti na američkom tržištu”, izjavio je predstavnik General Motorsa u ministarstvu trgovine.

Činjenica je da američki proizvođači također uvoze komponente i dijelove iz inozemstva, kao i strane tvrtke s tvornicama u Sjedinjenim Državama, a nametanje carina može poremetiti opskrbu tih zaliha.

S druge strane, kako navodi Le Figaro, “ciljane” protekcionističke mjere američkoj automobilskoj industriji mogu omogućiti da razvije nove tehnologije u području proizvodnje električnih vozila.

Kako piše francuski list, zaključak ministarstva trgovine je predan Bijeloj kući u isto vrijeme kada je Eurostat objavio podatke o suficitu trgovinske razmjene Europske unije u odnosima sa Sjedinjenim Državama od 140 milijardi eura, što je povećanje na godišnjoj razini u korist EU od 17%.

Le Figaro ne sumnja da je ovo izvješće bio još jedan razlog da se “iznervira” Donald Trump, kojem sada ima 90 dana da uvede ili ne uvede dodatne carine europskim “saveznicima”.

Le Figaro

AutomobiliSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shah
5 godine prije

to je dobar potez, europejci ce morat smanjit cijene u EU da odrze promet.

Šok
5 godine prije

globalizam je gotov, kreće era suverenizma

Pikač
5 godine prije

Ne opravdavam Trumpa,međutim hajmo reći kako je. U Koreji du automobili uglavnom korejski,u Japanu japanski,a u Kini ne znam nisam bio,ali koliko sam shvatio,barem moraju biti proizvedeni u Kini ili postoji određen dio dijelova koji tamo moraju biti proizvedeni. Da li se Amerikancima, sad pričam isključivo o ekonomskoj sferi, drugo uopće da ne dotičem, da li im se štošta može zamjeriti? Naravno da da. No,želim reći,što se ovog tiče,Trump očigledno poseže za istočnoazijskim mjerama.

Abcnormalan
5 godine prije

Hoce svabe sjeverni tok, pa ih treba stisnuti jelte. Udar na takozvani premijum trio, sa vw je to bilo upozorenje ali nece svabo slusat. Ovo nece stati kod kauboja, ali ne kuze da batina ima dva kraja, plac i skrgut zuba na kraju.

Ivi.tz
5 godine prije

Ovaj scenarij je zastrašujući za korejske, japanske i njemačke proizvođače automobila koji proizvode milijune vozila u svojim američkim tvornicama, eto sad ovim američkim podrepcima.ETO vam pa vi i dalje radite to što radite.tako vam i treba.ali biće toga još.

Outsider
5 godine prije

80% je prodano na kredu. Iducih bar 5 godina lova stize,plus dijelovi.

Son of Alerik
5 godine prije

Sasvim sigurno će svi suverenisti diljem svijeta s oduševljenjem prihvatiti ovo izvješće američkog Ministarstva trgovine jer ono govori o potrebi uvođenja carine i zaštite domaćih proizvođača. To je ono o čemu domaći suverenisti sanjaju – o danu u kojem će njihova Vlada uvesti carine na uvoz ovoga i onoga te tako konačno zaštititi domaću proizvodnju. Ne bi ovo bile prve Trumpove carine. Uvođenjem carina na čelik išle su i posljedice za američko gospodarstvo – General Motors je izračunao da će zbog carina imati povećane troškove za milijardu dolara godišnje i da će radi toga morati otpustiti najmanje 14 000 radnika. Na prvu se čini kako su carine logično rješenje za problem deficita u međunarodnoj razmjeni. Udariš carine na određene proizvode i za toliko im povećaš cijenu, smanjiš konkurentnost, a istovremeno domaćim proizvođačima daš vrijeme da se oporave. Zašto to onda ne funkcionira u praksi kako je zamišljeno? Trump se već… Čitaj više »

samo tako
5 godine prije

Klipovi premazani osiromašenim uranom ??

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Koliko su očajni naftni gladuši.
Tony Soprano ekipa iskazuje ljubav svojim partnerima.
Pa ih sve više reketari.
A ovi, kao mazohisti……..

Koba
5 godine prije

To divno slobodno tržište. Kad sam najjači zagovaram ukidanja protekcija i labava pravila igre, a kad počnem primati udarce plačem o nepoštenju i uvodim protekcije. Realno tko bi kupio General Motors, Ford, Chrysler… pored Mercedesa, VW, BMW… Europska auta su manja, pouzdanija, ljepše dizajnirana i ekonomičnija od američkih i to u svim klasama. Već sam ovdje spominjao da one EKO afere, počevši sa VW, i satanizacija dizel motora nisu ništa do obračun s njemačkom auto-industrijom. Prvo je zelena mafija inzistirala na euro4 kao standardu za sva dizel vozila, pa kasnije to je trebao biti euro5, a sada im ni euro6 nije dovoljno dobar i ide se na potpuno izbacivanje osobnih vozila s dizel motorima.

Mucke
5 godine prije

Mislim da bi bilo posteno reci da su danasnji ekonomsko-vojno-politicki-moralno-kulturni drek zakuhali liberali svojim mantrama o “slobodnom trzistu” i “globalizmu” i svemu onome sto danas poznamo pod pojmom “slobodni svijet”.
Suverenisti ili kako god ih hocete nazvati mogu jedino pokusati spasiti sto se spasiti da,ako uopce ima sta za spasiti,sto u nasem primjeru nije slucaj.

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Ehhh dragi moji prijatelji,sagovornici,diskutanti i ostala cijenjena gospodo ,meni JOS uvijek zvoni u usima jos od pocetka vladavine Ante Markovica o ,,slobodnim idejama,kapitalu,informacijama….,, i sve to je dolazilo s zapada ciji je cenrar bio danasnje Trampove zlo drzave.
Narafski samo malobrojni pametni ljudi znali su da je sve to laz jerbo je tada samo zapadnjacima odgovaralo …ali cim je ostatak svijeta tj.Azija se priblizili tehnoloski s zapadom….eeè onda zaboravi tu mantru o slobodni ovoga,onoga.
Zapad od kako postoji bio,jeste i bice epicentar zla svakojake vrste…narafski zajedno s Vatikanom kao crnoj i najcrnjoj rupi planete Zemlja.

udav
5 godine prije

ja sam vam rekao da mi moramo da zastitimo nasu autoindustriju u usa, inace propadosmo – ne trebaju nam svapska kola uopste, malo je i tih 25%

Emiliano Zapata
5 godine prije

Hahaha, ovi su totalno pukli! Prvo su im Rusi za sve krivi, pa Kinezi, pa Arapi, pa svi ostali, na kraju automobili…Vjerujem da je prosjecni amer natprosjecno hrabar jer su ga toliko strasili svime i svacim da je otupio na strah…

radijacija2000
5 godine prije

Ako SAD stalno umanjuje uvoz, to umanjuje potražnju dolara , a to umanjuje njihov globalni utjecaj…ni vidim nićeg dobro po njih ako ovak i trendovi produže. Ali s njima se nikad nezna koji je njihov slijedeći prljavi trik.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI