Dinosaurusi su bili pametniji nego što mislimo

Inteligencija kod dinosaursa
0
0

Dinosaurusi su veoma poznati po svojim sposobnostima lova, ali manje po svojoj inteligenciji. To je zato što se smatralo da su imali relativno male mozgove, a glave su im bile pune zaštitnog tkiva što je značilo manje mjesta za sivu materiju. Nedavno otkriće fosilizovanog moždanog tkiva dinosaurusa baca drugačije svjetlo na njihovu inteligenciju.

Mikroskopsko posmatranje moždanog tkiva dinosaurusa starog oko 133 miliona godina, pronađenog u Engleskoj, pružilo je naučnicima uvid u njihov mozak. Uočeno je postojanje meninge, žilave i kolagene vanjske membrane koja štiti mozak, ali i postojanje sićušnih krvnih sudova. Istraživači su pronašli i naznake dubljeg tkiva koje je moglo činiti dio moždane kore, funkcionalnog dijela mozga koji sadrži neurone.

Tako dobro očuvano tkivo je rezultat mineralizacije koja se dogodila nakon što je dinosaurus umro u visoko kiseloj vodi s manjkom kiseonika (vjerovatno močvari).

Ovaj uzorak bi mogao pružiti dodatne informacije o veličini mozga dinosaurusa, što je grublji indikator njihove inteligencije. Mozgovi današnjih reptila su uglavnom obavijeni debelom zaštitnom membranom. Istraživači su ranije spekulisali da je slično bilo i kod dinosaurusa.

Istraživanje je pokazalo da je zaštitna membrana bila debela samo 1 milimetar. To bi značilo da je mozak dinosaurusa popunjavao skoro čitavu moždanu školjku, kao kod današnjih ptica, a samim tim i da su bili daleko inteligentniji nego što se do sada mislilo. Postoji i mogućnost da se membrana istanjila zbog pritiska mozga usljed gravitacione sile, a prije mineralizacije.

Dalji radovi i istraživanja na više uzoraka bi mogli potvrditi ovo otkriće. Ono što je možda i važnije od toga jeste izvanredno otkriće mogućnosti prezervacije tako osjetljivog tkiva kao što je moždano i to milionima godina.

dinosaursinteligencija
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI