fbpx

Britanski znanstvenici tvrde da biljke imaju “mozak”

Sjemenka - inteligencija

Istraživači biolozi došli su do nevjerojatnog otkrića i iznova pokrenuli polemiku o potencijalnoj biljnoj inteligenciji. Možemo li reći da biljke imaju mozak, kako tvrde engleski znanstvenici?

Znanstvenik George Bassel i njegov tim s Univerziteta Birmingham u Velikoj Britaniji objavili su rezultate nove studije, a u kojoj uvjereno tvrde da se stanice unutar biljne sjemenke ponašaju kao i mozak. Radi se o malom broju stanica unutar biljnog embriona. Ova grupa stranica je u stanju procijeniti vanjske uvijete i sačekati pravi momenat za pokretanje procesa klijanja. Rezultati istraživanja su objavljeni u znanstvenoj reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, 20 lipnja 2017. godine.

Klijanje biljnih sjemenki je najvažnija etapa u razvoju biljaka, kao i momenat kada ono treba započeti. Rizici su veliki. Nedostatak vode, mraz i drugi čimbenici koju mogu uništiti već proklijalu biljku ili usporiti njen razvoj. Klijanje nije uvjetovano samo klimom, varijacijom svjetlosti, vlagom i temperaturom, nego i sama sjemenka u interakciji s drugim sjemenkama “odlučuje” kada je za to najbolji momenat, što je i predmet istraživanja engleskih znanstvenika.

Novootkrivenu reakciju možemo porediti s funkcioniranjem ljudskog mozga koji živčanim sustavom šalje informacije mišićima. U jednoj sjemenki, centar zapovijedanja se dijeli na dvije vrste stanica: jedne koje ohrabruju klijanje i druge koji to klijanje sprječavaju – uspavljuju.

“Naš rad dokazuje postojanje centra za odlučivanje unutar sjemenke”, tvrdi profesor George Bassel. Već su ranije francuski znanstvenici tvrdili da biljke posjeduju senzore i razne vrste stanica, koje u datom momentu reagiraju identično životinjskom svijetu.

Međutim, znanstvenik François Tardieu je kategoričan: “Jedna biljka nema inteligenciju, a još manje mozak! Mozak se adaptira novim situacijama, dok biljke to nisu u stanju činiti pošto nisu samostalne. Flora je programirana i nije u stanju izmisliti novu stvar”, izjavljuje Tardieu. Francuski znanstvenici tvrde da je evolucija biljaka samo rezultat “evolucije” i ništa više. “Biljke se prilagođavaju kroz vrijeme što doista jeste jedna vrsta inteligencije, ali se ovdje radi obrani koja je stvorena evolucijom. Ništa nije centralizirano u obliku mozga. Ako jednu biljku prebacite u tropske krajeve, ona se ne može momentalno adaptirati”, tvrde znanstvenici INRA u Francuskoj.

Upravo je ovo razlog što novo otkriće znanstvenika iz Velike Britanije iznova pokreće polemike. Znanstvenik Stefano Mancuso, autor Brilliant Green, je već 2015. izjavio sljedeće: “Najnovije studije biljnog svijeta su pokazale da biljke osjećaju, komuniciraju između sebe i sa životinjskim svijetom, spavaju, sjećaju se, pa čak su u stanju i manipulirati druge vrste. Ovo se može opisati kao jedan vid inteligencije.

Izvor: PNAS

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
28 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije

Na kozmičkom levelu imaju mozak.
Biljke imaju kolektivnu svijest.

Damir
Gost
Damir
3 godine prije

Još jedan dobar članak. Ovi francuski znanstvenici nemaju pravo. Pogledajmo kako se ponaša grah puzavac. Što kod staviš kraj njega, on dopuza i počne se uvijati oko drvene letve. Sjenka letve izazove momentalnu reakciju graha. Za jedan dan on dopuza i do pola metra.

Ellessar
Gost
Ellessar
3 godine prije

Biljke komuniciraju brzinom vecom od brzine svjetlosti i u to u (za nas) neshvatljivim uvjetima. Jel to inteligencija ili mislim da nismo jos u mogucnosti razumjeti. Ali osjecaju, komuniciraju, poznaju srecu i strah, pamte i razmjenjuju iskustva. Otprilike kao sto i kolega Ivan1 pise – imaju svojevrsnu kolektivnu svijest.

gungula1950
Gost
gungula1950
3 godine prije

vegeterijanci je li mirno spavate?

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  gungula1950

@ gungula1950 – Vrhunski sarkazam, ali sam vrh! Bravo kolega.

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
3 godine prije
Reply to  gungula1950

naravski, k’o jagnjad (koju ne jedemo)…

Hari
Gost
Hari
3 godine prije
Reply to  gungula1950

Mirnije od mesojeda 😉

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
3 godine prije

mozak, ‘mozak’ ili inteligencija… kominiciraju vjerojatno (i) podzemno, pomoću gljiva…
kako biljka zna da ljepši cvijet brže privuče pčelu.. kako zna što je pčeli ljepše.. kako zna da pčela postoji.. i druge priče. Živjela Priroda!

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
3 godine prije

al bitno da su britanski znanstvenici u pitanju, oni su među najumnijima ako se zapadnjačke medije pita… Je li Logično (sve više) zapadnjački medij?

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije

Poštovani Matija,

Znanost nema naciju, ako je cilj istina.

Nismo teroristi ISILa koji vjeruju i poštuju samo “svoju istinu”.

S poštovanjem,

Redakcija

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Biljni i zivotinjski svijet je drugog denziteta, a denzitet je postignut naucenim lekcijama iz prvog denziteta koji se odnosi na ne zivu metriju u smislu primitivnih bioloskih organizama, minerala itd .
Lekcije naucene u prvom i drugom rezultiraju trecim denzitetom i tu se nalaze ljudi , sto je kompleksnija forma od prva dva .U ovom dezintetu pocinje bitka za dominaciju , opstanak te individualno stecena licnost.U tzv trecem denzitetu pocinje proces dijeljenja na kolektivnu i individualnu svijest . Lekcija treceg denziteta i ujedno stepenica za 4 -ti , jest spoznaja potrebe za inicijacijom i prelaskom svijesti u svijesnost sto ce rezultirati zamjenom stanja odnosa prema sebi sa stanjem odnosa prema drugima .
vazno je i spomenuti da su svi dezinteti u stalnoj interakciji , pogotovo visi prema nizima sto bi se moglo opisati kao proces involucije , koji se za razilku od evolucije krece od finijih cestica materije ka zasicenijim ili finije vibracije ka grubljoj .

O 5 tom denzitetu nekom drugom prilikom .

Zorule
Member
Zorule
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Zar nije i 4-i denzitet podijeljen na OPS i OPD (okrenut rema sebi ili prema drugima) i oba polariteta egistiraju do 6-og ako se ne varam.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Zorule

Tako je Zorule , lekcije naucene u svakom od denziteta prenose se u visi , kristaliziraju se i mjenjaju formu , odnosno pamte sebe uvijek i svuda .

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Što bi značilo proces dijeljenja svijesti na kolektivno i individualno na 3 D? Zar se to ne odvija na 2 D, a na 3 D bi proces preživljavanja trebao biti završen?
To mi nije baš potpuno jasno.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Ivan1

99% ljudske populacije ostaje zarobljeno u 3D,zbog toga sto nisu u mogucnosti odvojiti a onda spojiti u harmonican odnos licnost i postojanje , da bi se to dogodilo prvo je potrebna inicijacija koja moze uroditi plodom samo i iskljucivo ako je inicirana iz sebe samoga , nakon toga slijedi promatranje sebe izvan sebe , unistavanje ili gasenje na 1000-e laznih JA (EGO)te formiranje ili kristaliziranje jednog i nedjeljivog JA.
Tek nakon toga postoji mogucnost realne kontemplacije .Sve ovo i vise od toga dogadja se ili u 3 D ili u poodmakloj fazi na rubnim djelovima prelaska u 4D, odnosno u oktavama , vibraciji ili zracima stvaranja . Zbog toga su potrebni shokovi , jedino nakon shokova ili prekida , proces moze biti nastavljen .

Prvo i osnovno jest budjenje(posmatrajte jer ne znate ni dan ni cas ) , nakon toga umiranje tek onda slijedi mozebitno povnovno rodjenje.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

To mi se čini kao da je 3 D neko zlo, ili neprirodno stanje. To je isto kao da kažeš da su životinje zarobljene u 2 D, a u stvari se nalaze u svom prirodnom staništu.
Prema Steineru JA(ego) je najviši čovjekov član i to ga razlikuje od životinje, a znojenje je izražaj individualnosti.
Majmun radi ono što majmun vidi je isto oblik učenja. Tesla je isto rekao da on nije izumitelj, nego da samo pronalazi ono što već vidi (postoji) u prirodi.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Ivan 1 nista nisi shvatio , nemoj se ljutiti , pokusati cu TI na ovaj nacin interpretirati sto podrazumijevam pod MAJMUN RADI STO MAJMUN VIDI !
Da je Tesla toga dana u setnji Budimpestom , neposredno pred sam zalazak sunca pomislio na ono sto su pomisljali i sto ih je asociralo 99 % stanovnika Budimpeste a mogu slobodno kazati i svijeta , kao sto su recimo prvi poljubac u zalazak sunca , ili kupanje pred zalazak sunca , ili na milijune reklama o turistickim destinacijama u zalazak sunca , vjerojatno mu ne bi palo na pamet recitirati Fausta i sloziti u mislima elektromagnetsku indukciju ili elektromagnetski motor , sada jos jednom razmisli da li je Tesla bio uistinu majmun koji radi ono sto vidi ?

Dano
Gost
Dano
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Molim gosp.Žukova za komentar o piscu i mistiku Sal Racheleu?!

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Dano

Gospodine Dano , misljenja sam da doticni gospodin nije ucitelj , Sal Rachel je tek jedan od mnogih trenera.

Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije

Isti kao i naši političari…..

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Kolektivna svest – vrlo interesantna tema ali nažalost sada nemam vremena pa ću drugom prilikom.

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Biljke su hipersenzibilna bića!
To je poznato ljudskom rodu od pamtiveka.
Biljke osećaju, biljke vole, biljke se raduju, biljke strahuju, biljke pamte, tuguju, …
Postoje razni eksperimentalni dokazi, najčešće preko bioelektričnih struja, o raznim osećajima biljaka!
Biljke su hipersenzibilna bića!

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
3 godine prije

ovim “znanstvenicima” očito fali mozga…

prvi od 7
Gost
prvi od 7
3 godine prije

Koga zanima ova tema,preporucam procitati knjigu “tajni zivot biljaka”.
Izvod iz knjige po mom sjecanju:Vrsili su mjerenje na biljci ciji je list spalila osoba x. Sutradan,cim je ta ista osoba usla u prostoriju gdje je bila ta biljka,aparati su se ponasali jednako kad je taj covjek palio list te biljke.
Dalje,kaktus bez bodlji je nastao nakon sto je izvjesni uzgajivac pricao sa kaktusom, koji je imao bodlje, uvjeravajuci ga da mu ne prijeti opasnost. Nakon nekog vremena je kaktus odbacio bodlje . Na slican nacin je nastala nektarina itd.

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  prvi od 7

prvi od 7 taj eksperiment sa paljenjem lista mogu da prihvatim, a sto se tice razgovora sa kaktusom, to ti je lako. Uzmi kaktus pa ga ubedi da odbaci bodlje. Ako uspes znaces da je istina. A vi koji se rugate sa vegeterijancima, setite se kolika je mala razlika izmedju zivotinja i ljudi na DNK nivou.Na kraju i ljudi su zivotinje, navodno inteligentnije od svih drugih. Mada ima svakakvih ljudi, nije dovoljno liciti na coveka da bi bio covek.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Ivan

Ako nisi čovjek, nisi bolji od životinje?

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Da, upravo tako. Pokusavas me uhvatiti u klopku… Nisu svi ljudi isti ma koliko vas to neko ubedjivao. Razlikujemo se po mnogo cemu. Nisu ni svi ljudi bolji od zveri, ima ih cak i gorih. Nismo isti ni po fizickim niti umnim sposobnostima. Dva coveka iste inteligencije mogu potpuno drukcije da razmisljaju, osim politicara u EU, mada i tu ima izuzetaka. Ipak vise bice i bice vise intelifencije ne mora nuzno terorisati niza bica niti ih prozdirati. Imas nadmocniju inteligenciju nad ljudima Daunovog sindroma sto ne znaci da ces ih okrenuti na raznju. Zivotinje su nam vrlo bliske i sa njima delimo ovu planetu. Ne treba u njih gledati kao da su cevapi.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Ivan

Među ljudima su mnogo veće razlike, nego među životinjama, upravo zbog njihove individualnosti. Čovjek ima mogućnost izbora i može da bude gori od životinje.
Planetu dijelimo i sa svima ostalima ne samo životinjama. Trebali bi poticat bliskost među ljudima, prvo.
Nitko nije ni rekao da su svi ljudi isti, ali čemu potreba uspoređivat ih sa zvijerima.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik