Biljke, baš kao i ljudi, imaju imunološki sustav, a mi ga trujemo

Arabidopsis thaliana- Talijin uročnjak
0

Biljke nisu tu samo da nam ukrase vrtove i travnjake. Voće i povrće nam osiguravaju hranjive tvari, koje su nam potrebne za očuvanje zdravlja, dok sve biljke daju kisik. No, prema studiji, uzgoj biljaka i upotreba pesticida negativno utječu na imunološki sustav biljaka.

Studija je objavljena u časopisu Science. Tijekom studije, istraživači su otkrili da su metakaptaze (klasa proteolitičkih enzima) ključne za aktiviranje imunološkog odgovora u biljkama. Upozorili su da bi zajedničke strategije uzgoja biljaka i upotreba pesticida mogle ugroziti ovaj prirodni odgovor.

Kada su višećelijski organizmi, poput ljudi, povrijeđeni, njihove oštećene stanice prenose signale kojim upozoravaju okolno tkivo rane. Ti signali tada mogu potaknuti imunološki sustav da reagira na ozljedu i potiče regeneraciju tkiva. Ti signali rezultiraju i zacjeljivanjem rana.

Ista se stvar događa s biljkama, iako s određenim razlikama.

Peptidi (kratki fragmenti proteina) u biljkama ključni su za pravilno funkcioniranje njihovog imunološkog sustava. Ti peptidi nastaju iz proteina prekursora kojima su proteaze (proteolitički enzimi) definirali oblik.

Ali kako postoji puno proteaza, potrebno je identificirati one s ulogama u biljnom imunološkom sustavu.

Metakapaze i imunološki sustav biljaka

Za svoju studiju, istraživači su ranili Talijin uročnjak (Arabidopsis thaliana) i otkrili kako metakapaze igraju presudnu ulogu u odgovoru biljke. Odgovor također uključuje otpuštanje kalcija i PROPEP1, proteina prekursora peptida.

Znanstvenici su potvrdili svoja početna otkrića proizvodeći biljku s genskom mutacijom, koji kodira ključnu metakaspazu. Primijetili su kako biljka nije u stanju pustiti imunološki signal nakon ozljede.

Simon Stael, jedan od autora studije, objasnio je da oštećenje povećava razinu kalcija u unutrašnjosti biljnih stanica. Visoke razine kalcija aktiviraju metakapaze, koje tada djeluju na PROPEP1, protein koji regulira imunološki odgovor i druge povezane napore kako bi ograničila daljnja oštećenja.

Kako pesticidi i uzgoj biljaka utječu na imunitet biljaka

Standardna praksa uzgoja biljaka i uporabe pesticida mogu negativno utjecati na imunološki sustav biljaka. Oslabljeni imunološki sustav mogao bi rezultirati sporijim oporavkom od oštećenja.

Uzgoj biljaka odnosi se na tehniku koja kombinira sjeme biljaka kako bi se dobilo voće i povrće bogato hranjivim tvarima, koje će dobro rasti u idealnim uvjetima sadnje. Međutim, budući da poljoprivrednici nisu upoznati sa metakapazama, oni bi, uzgojem biljaka, nesvjesno mogli ograničiti otpornost biljaka zbog oštećenja na imunološkom sustavu.

Istraživački tim nada se kako će se njihovi nalazi koristiti u budućim istraživanjima. Proteaze često odvajaju više od jednog proteina. Nova istraživanja mogu se baviti različitim biljnim procesima koji zahtijevaju metakapaze i povezani su s reakcijom rana i imunitetom.

Prirodne alternative pesticidima

Ako imate vrt, suzdržite se od upotrebe pesticida kako biste održali optimalno zdravlje biljaka. Umjesto štetnih pesticida koristite sljedeće alternative.

Dijatomejska zemlja (DE) – Dijatomejska zemlja je suh, praškasti materijal. Ova prirodna prašina sadrži školjke morskih organizama. Upotrijebite dijatomejsku zemlju kako biste se riješili puzajućih štetočina u zatvorenom i na otvorenom.

Neemovo ulje – Neemovo ulje možete koristiti u vrtu kako biste zaštitili biljke od insekata koji žvaču biljke.

Pokušajte koristiti prirodne alternative kako bi biljke bile zdrave i izbjegavajte upotrebu pesticida koji sadrže štetne kemikalije.

Povezani članci: 

Odgovor biljke na jelo je vrlo sličan našem odgovoru na bol, dokazuju istraživači

biljkeimunološki sustav biljke
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI