ESA potvrdila: Izgubljen kontakt sa svemirskim brodom minut prije slijetanja

Exomars Schiaparelli
0
0

Evropska svemirska agencija (ESA) saopštila je da je lokacija Schiaparellija, svemirskog broda ove agencije, nepoznata nakon što je isti prestao slati signale na zemlju, neposredno prije spuštanja na površinu Marsa.

Brod je putovao preko 500 miliona kilometara diljem galaksije, otvorio besprijekorno specijalizovani padobran i uspješno prošao kroz atmosferu Marsa, ali je signal izgubljen samo minut prije nego je dotaknuo površinu “crvene planete”.

Kad je ušao u Marsovo okruženje, brod se nije ponašao kako smo očekivali… Trebaće neko vrijeme da bismo ga locirali,” kazao je Andrea Accomazzo, vođa svemirskih operacija u ESA.

Gubitak ovog svemirskog broda, koji bi bio prvi evropski koji je imao priliku vršiti naučna istraživanja na Marsu, dosta podsjeća na gubitak engleskog Beagle 2 koji je 2003. godine stupio na površinu Marsa, ali nije poslao signal na zemlju te je pronađen tek deset godina kasnije.

Generalni direktor ESA, Jan Woerner, govoreći na konferenciji za medije u četvrtak, kazao je da je ova operacija bila veoma uspješna. Gubitak ovog broda neće ugroziti drugu fazu projekta ExoMars, a to je lansiranje drugog broda 2020. godine.

Inženjeri zaista rade divan posao, ali nekad vam je potrebno i malo sreće da biste uspjeli,” zaključio je on.

esaeuropska svemirska agencijaexomarsmarsschiaparelli
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI