Ford želi koristiti dronove za navođenje vozila sa autonomnim sistemom upravljanja

Ford & DJI
0
0

Ford je objavio studiju koja najavljuje da će ovaj proizvođač automobila koristiti vazdušne dronove za navigaciju vozila sa autonomnim sistemom upravljanja i to tako što će dronovi mapirati područja izvan dosega senzora automobila.

Glavna prepreka za samovozeće automobile je vožnja zemljanim putevima. Autonomna vozila koriste senzore kako bi detaljno mapirala okruženje i tako lakše donosila odluke, ali područja na kojima ne postoje nikakvi putevi ili ima dosta stabala su i dalje vrlo nepristupačna za ovu metodu obrade podataka. Sem toga, autonomna vozila su pokazala velike poteškoće u snalaženju u vožnji van gradskih testnih područja.

Izgleda da je Ford došao do zanimljivog i pomalo nekonvencionalnog rješenja ovog problema tako što je upotrebio dronove povezane sa vozilima za mapiranje okruženja. Dronovi polijeću sa samog vozila kada ono naiđe na nepristupačan teren i šalju informacije kompjuteru u vozilima, dok prepreka ne bude savladana. Nakon toga, dronovi se vraćaju na vozilo.

Ford je razvio ovu tehnologiju u saradnji sa kineskim proizvođačem dronova DJI. Iz Forda su saopštili da bi ova tehnologija mogla omogućiti Ujedinjenim Nacijama brzu reakciju u slučaju zemljotresa i cunamija u smislu da bi dronovi mogli biti vrlo brzo poslati u zrak kako bi mapirali pogođeno područje i prikupili informacije o najteže pogođenim oblastima.

Nekoliko kompanija je već pokušala riješiti ovaj problem za vozila sa autonomnim sistemom upravljanja, a čini se da Ford ima jedno od boljih.

Izvještaj Business Insidera iz juna ove godine navodi da bi do 2020. godine na putevima moglo da se nađe i do 10 miliona samovozećih automobila. Nekoliko automobilskih kompanija, uključujući Volkswagen i GM, planiraju započeti prodaju svojih samovozećih brendova na međunarodnom tržištu u roku od pet godina.

autonomni automobilidjifordsustav upravljanja
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI