Hoće li vještačka inteligencija biti sljedeći Einstein?

Umjetna inteligencija, big data, IBM
7 komentara

Vještačka inteligencija već uveliko pomaže naučnicima da formiraju provjerljive hipoteze koje omogućavaju stručnjacima da sprovode stvarne eksperimente. No, ova tehnologija bi uskoro mogla početi da pomaže u donošenju poslovnih odluka, smatra jedan naučnik.

To ne znači da će mašine oduzeti poslove ljudima, već da će, zajedno sa njima, razvijati potrebne vještine za rad na određenim poslovima, smatra Laura Haas, direktor IBM-ove laboratorije za ubrzana otkrića.

„Mašine će postati jaki partneri ljudi“, kazala je Haas.

Mnogi ljudi se plaše budućnosti u kojoj će roboti nadvladati ljude u svakom smislu. U stvarnosti, mašine su odavno nadmašile obične smrtnike u mnogim zadacima poput brzog računanja. Ova dominacija je najbolje vidljiva na području velikih podataka.

Podaci svjetskih naučnih istraživanja se udvostruče svakih devet godina; 90 % podataka u današnjem svijetu je nastalo u posljednje dvije godine; 2,5 eksabajta podataka nastaje svaki dan“, tvrdi Haas. (Jedan eksabajt je ekvivalentan vrijednosti jedne milijarde gigabajta.)

Doktor Olivier Lichtarge, molekularni biolog sa medicinskog fakulteta Baylor u Teksasu, kontaktirao ja Lauru Haas kako bi saznao da li vještačka inteligencija može da mu pomogne u jednom istraživanju.

On je posmatrao određeni gen nazvan p53, a koji se često naziva i ćelijskim „anđelom smrti“. Gen pomaže usmjeravanju ćelija kroz njihov životni ciklus i ubija stare i oštećene ćelije. U oko 50 % slučajeva raka, postoji problem sa funkcionisanjem ovog gena. Istraživanje je pokazalo da određeni molekuli, nazvani kinaze, igraju ključnu ulogu u funkcionisanju gena p53.

No, problem je bio u preko 70 hiljada stručnih naučnih radova o ovom genu i preko 5000 novih studija koje izlaze svake godine. Toliku količinu podataka čovjek ne bi mogao da obradi da bi identifikovao kinaze pa je Lichtarge tražio da tim koji predvodi Laura Haas napravi program koji bi to sve pročitao i identifikovao molekule koji bi mogli biti kinaze ovog gena.

Vještačka inteligencija je skenirala ogromne količine podataka objavljene prije 2004. godine i identifikovala devet različitih kinaza.

Drugi istraživači su, tokom naredne decenije, identifikovali još sedam takvih molekula. Dva od tih sedam, doduše, nisu nikad bili spomenuti u literaturi.

To govori o mogućnostima koje nam pruža vještačka inteligencija. Odgovor na pitanje da li će ona postati novi Einstein je još uvijek zamagljen. Razvoj na ovom polju je primjetan, ali je robotski Einstein, čini se s ove tačke gledišta, još uvijek smješten negdje u budućnost.

big datahigh-techibmlaura haasnaučnicitehnologijavještačka inteligencija
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PS
7 godine prije

Ne znam mnogo o vještačkoj inteligenciji, ne obilujem ni svojom prirodnom… ali mi se čini da bismo barem MI mogli prestati sa podržavanjem mita o Ajnštajnu.
MI bismo trebali znati da mu je izračun za slavnu teoriju izvela supruga, Mileva Marić, Novosađanka
https://en.wikipedia.org/wiki/Mileva_Mari%C4%87
A i to što je izračunato, nije bogznakako dokazano u praksi… Ima i većih genija od njega, pogotovo kod nas;)

subaru
7 godine prije

Skajnet je rođen prije par mjeseci. Pustili su da tri računala komuniciraju između sebe a onda su dva komunicirala a da nisu znali kako su to radili. Digitalizacija je gora i monstruoiznija prevara nego tiskanje novca iz zraka. Bit će tri vrste “ljudi”: obićni ljudi, hibridni sa umjentim djelovima i roboti. Pošto žele uništiti biosferu i život na njoj kakovi sada postoji i žele uništiti države i narode da sve bude pod jednim gospodarom onda će te tri skupine “ljudi” huškati jedne na druge. Umjetna inteligencija će nam svima jebati mater bukvalno. Pa več sad smo ovisni o informatičkim tehnologijama tako da kad sutra gugl i sve informacije prikljuće na nekog digitalnog boga taj će posjedovati sve znanje svijeta i zamislite si koja će biti njegova moč nad nama koji nećemo znati ni sabrati dva broja jer smo se navikli na digitrone. Dragi prijašnji analogni svijet. Digitalizacija i sve što… Čitaj više »

shumadinac
7 godine prije

Osnovno pitanje koje se postavlja je kakvim će se principima “hraniti” VI odnosno KO će je hraniti. VI će po ekonomskim principima odmah zaključiti da je rat dobar za privredu i ako nema “moralnih kočnica” onda nam se crno piše.

Možda se VI neće zloupotrebiti (ali poznajući ljudsku prirodu mislim da nije pitanje HOĆE LI već KADA ĆE) i možda neće postati samostalni entitet i pretnja ljudima ali će SIGURNO dovesti do onoga na šta je subaru ukazao – vrlo brzo ćemo se potpuno na nju osloniti i postati nesposobni za samostalno odlučivanje. Digitron je dobar primer ali je mobilni telefon još bolji: deca danas zovu roditelje i za najosnovnije stvari a roditelji srećni što pomažu deci ne shvataju da od njih prave “intelektualne invalide”.

ivan
7 godine prije

pogledajte si seriju personof interest koja govori o tome .a inače ljudskoj rasi ne treba novi einstein jer njegovo nasljeđe u praksi je samo atomska bomba bačena na hirošimu , nama treba novi Tesla

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI