Istraživači naišli na izgubljeni dio kontinenta na kanadskom Arktiku

Arktik

Davno nestali dio sjevernoatlantske ploče otkriven je tokom dijamantske misije, kada su geolozi pažljivo prosijavali zemlju sa dragocjenim prirodnim kamenom.

Dok su pomno proučavali uzorke kimberlitnih stijena sa ostrva Baffin, na sjeveru Kanade, naučnici su bili zbunjeni kada su naišli na malo poznati dio Zemljine kontinentalne kore – takozvani Sjevernoatlantski kraton.

Nastali milionima godina prije duboko pod zemljom, kimberlitne stijene se na površinu donose geološkim i hemijskim silama, a ponekad su u njih ugrađeni dijamanti, koji su obično zanimljivi za istraživače.

„Za istraživače, kimberliti su podzemne rakete koje sakupljaju putnike na putu prema površini“, objašnjava geolog Univerziteta

Britanske Kolumbije Maja Kopylova, a zatim je objasnila šta se podrazumijeva pod „putnicima“: “Putnici su čvrsti dijelovi kimberlitnih stijena koji nose mnoštvo detalja o uslovima daleko ispod površine naše planete tokom vremena”.

Međutim, uzorci sa imanja De Beers Chidliak Kimberlite – jednog od polja istraživanja kompanije dijamanata – pokazali su se zaista izvanrednim, jer ih je karakterisalo isto nagomilavanje minerala kao i ostatak sjevernoatlantske ploče, koja se proteže od Škotske do Labradora .

„Pronalaženje ovog izgubljenog komada je poput pronalaska nestalog dijela slagalice“, kaže Kopylova i dodaje: „Naučna zagonetka drevne Zemlje ne može biti potpuna bez svih dijelova“.

Novo identifikovani dio „slagalice“ pokriva dijamantsku provinciju Chidliak Kimberlite na jugu ostrva Baffin i dodaje otprilike 10 procenata trenutno poznatoj veličini sjevernoatlantske ploče, za koju se zna da se prvobitno podijelila na komade prije oko 150 miliona godina.

Napor da se združe ovi fragmenti, što se naziva korelacija omotača, potpuno je bez presedana jer je istraživanje sprovedeno na ogromnoj dubini od 150 do 400 kilometara ispod površine. Prethodne rekonstrukcije Zemljinih ploča zasnovane su na relativno plitkim uzorcima stijena u kori, formiranim na dubinama ne većim od 10 kilometara.

8
Ostavite komentar

avatar
10000
 
3 Grupirani komentari
5 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
8 Komentatori
neznanjeAlexbulogTauArkaj Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Tau
Gost
Tau

Koliko imamo tih zadnjih komada slagalice ? A povijest u skolama i dalje ista. I kad se nade novi dio dobijemo 10 odgovora a iskrsne 1000 novih pitanja. i tako u beskonacnost.
Ipak sa “sigurnoscu znamo” da je covijek nasta od majmuna.
Jadna ti ova nasa civilizacija.

Zax
Gost
Zax

Tema koja me moram reci apsolutno ne zanima. Ali s gustom sam ovo procitao. Rijetka oaza normalnosti u histeriji oko virusa. Jesam puko u p.m.

Lumbrak
Gost
Lumbrak

Nervoza??????

neznanje
Gost
neznanje

Naučne metode graniće sa fantastikom. Divno je promatrati što sve može ljudska inteligencija.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik