Kada su u pitanju prava žena moguće je dojiti bebu i u parlamentu

Dojenje, beba, hranjenje bebe
0
0

Kada je zastupnica u parlamentu Islanda, Unnur Brá Konráðsdóttir, iznenada pozvana da se obrati povodom predloženog amandmana zakona, usred dojenja bebe, vrlo samouvjereno je prišla govornici i nastavila hraniti bebu, dok je istovremeno govorila.

“Moja beba je bila gladna i nisam očekivala da ću govoriti pa sam počela da ju dojim,” objasnila je ova majka troje djece. “Onda je jedan zastupnik postavio pitanje o mom amandmanu, a na koje sam morala odgovoriti. Mogla sam ju ostaviti sa kolegom, a onda bi ona plakala, ili ju ponijeti sa sobom, što bi, mislila sam, bilo manja smetnja.”

Unnur, predsjednica parlamentarnog odbora za pravna pitanja i obrazovanje, obratila se kolegama koji nisu izgledali ometeno. Debata je bila fokusirana na pitanja imigracije, a nastavljena je i nakon njenog obraćanja.

Dojenje je “najprirodnija stvar na svijetu,” kazala je ona kasnije medijima. “To je poput bilo kog drugog posla, morate uraditi ono što morate uraditi.”

Unnur je rekla da je svoju kćerku više puta vodila sa sobom u parlament, otkako je ona rođena prije šest sedmica.

Žene trenutno čine 41% zastupnika u islandskom parlamentu. Taj broj je mnogo manji u drugim zemljama. U Španiji, na primjer, iznosi samo 15%, dok je u SAD-a 19%.

Nije, u tom smislu, iznenađenje što je Island, prema  globalnom indeksu polnih razlika Svjetskog ekonomskog foruma, najbolja zemlja na svijetu u kojoj možete biti žena i to već sedmu godinu zaredom.

beba
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI