Škotska prihvata finsku tradiciju: Paketić korisnih stvari za bebe

Poklon za bebe Finska

Već 75 godina finske trudnice dobijaju specijalni “bejbi paketić” od države. U njemu možete naći svega – od odjeće, prekrivača i igračaka. Sama kutija može biti iskorištena kao krevetac.

To je tradicija započeta još 1930-ih godina s namjerom da svoj djeci u Finskoj, bez obzira na njihov socio-ekonomski status, pruži jednak početak u životu. Neki čak kažu da je ovo doprinijelo tome da stopa smrtnosti novorođenčadi u Finskoj bude najniža na svijetu.

Od 1. januara 2017. godine, sve bebe rođene u Škotskoj će dobijati “bejbi paketiće”.

Obećali smo bejbi paketiće s esencijalnim potrepštinama za svu novorođenčad. To je politika koju smo posudili od Finske gdje je ona doprinijela najnižoj stopi smrtnosti novorođenčadi u svijetu,” kazao je Nicola Strugeon, premijer Škotske.

Paketići su dio opštih napora za pružanje besplatne dječije pomoći u ovoj zemlji.

Finska

Finska

U Finskoj majke imaju izbor između uzimanja “bejbi paketića” ili novčane donacije, koja je trenutno na nivou od 140 eura. Ipak, 95% budućih mama se odlučuje za paketiće, jer oni vrijede više.

Ovakva politika razvijenih zemalja, pored rezultata koje ostvaruje na polju smanjenja smrtnosti novorođenčadi, podstiče rađanje. Mnoge zemlje u tranziciji, a naročito one koje se bore s “bijelom kugom”, mogle bi razmisliti o implementaciji jednog ovakvog rješenja, koje u osnovi nije skupo.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

POVEZANE VIJESTI

Izbornik