Putin: “Siromašne zemlje su prevarene”…Poklanjamo im na desetina tisuća tona žitarica

Vladimir Putin
63 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin je afričkim čelnicima rekao da će im pokloniti desetke tisuća tona žitarica u roku od nekoliko mjeseci, usprkos zapadnim sankcijama koje, kako je rekao, otežavaju Moskvi izvoz žitarica i umjetnih gnojiva.

Govoreći na summitu u Sankt Peterburgu posvećenom rusko-afričkim vezama, Putin je rekao da Rusija očekuje rekordni prinos žitarica te da je spreman nadomjestiti ukrajinski izvoz u Afriku na komercijalnoj i humanitarnoj osnovi.

Moskva će, istaknuo je Putin, ispoštovati ključnu ulogu Rusije glede sigurnosti hrane na globalnoj razini.

“Bit ćemo u sljedećih tri do četiri mjeseca spremni isporučiti Burkini Faso, Zimbabveu, Središnjoj Afričkoj Republici i Eritreji po 25.000 do 50.000 tona besplatnog žita”, rekao je Putin čije su riječi popraćene aplauzom.

“Osigurat ćemo i besplatnu dostavu tih proizvoda potrošačima”, dodao je.

Putin: Siromašne zemlje su prevarene

Ovo je drugi Rusko-afrički summit od 2019. na kojem se očekuje potpisivanje raznih sporazuma.

Odgovarajući na zapadne kritike ruske odluke da napusti sporazum o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka, Putin je ponovio da je Moskva izašla iz tog sporazuma jer nijedno obećanje o uklanjanju prepreka izvozu vlastitog žita i umjetnih gnojiva nije ispunjeno.

Neki zapadni političari tvrde da je Rusija neodgovorna i da će njihova odluka pogoditi milijune ljudi u siromašnim zemljama.

Putin je na summitu iznio podatak da je više od 70 posto ukrajinskog žita koje je izvezeno zahvaljujući tom sporazumu završilo u bogatim i srednje bogatim državama, uključujući Europsku uniju.

“Siromašnije zemlje poput Sudana su prevarene i primile su manje od tri posto ukrajinskog žita”, rekao je Putin, dodavši da zapadne sankcije sprečavaju izvoz ruskog umjetnog gnojiva u siromašne zemlje.

“Ovdje imamo jedan paradoks. S jedne strane, zapadne zemlje opstruiraju isporuku našeg žita i umjetnih gnojiva, dok nas, s druge strane, licemjerno optužuju za sadašnje stanje na svjetskom tržištu hrane”, rekao je Putin.

Na summitu u Sankt Peterburgu sudjeluje 49 od 54 afričke države, uz 17 šefova država i četiri premijera. Kremlj je priopćio da su SAD i Francuska “bezobrazno” sve poduzeli da odvrate ostale zemlje od sudjelovanja na summitu.

afrikapoklonvladimir putinŽitarice
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
9 mjeseci prije

Epska šamarčina zapadnim “altruistima”.

nekoime
9 mjeseci prije

Epska šamarčina zapadnim “altruistima”.

tihobl
9 mjeseci prije

Putin je dobru stvar uradio u Siriji – dijelio je pekarama besplatno brasno, a one su imale obavezu da dijele besplatan hljeb. Ruski vojnici bi stajali ispred pekara da neko ne pokusa da napalacuje ruski hljeb, medu okupljenim zenama i djecurlijom.
Sta je onolikoj Rusiji poslati desetak brodova zita i pobrinuti se da se dijele besplatni hljebovi. Sitnica koja nije vrijedna pomena u ruskom budzetu. A amerikanci gladnima mogu ponuditi samo LGBT parade i brasno od crva. Afrikanci ce lako izabrati sta im se vise svidja.

događaj
9 mjeseci prije

BRICS savez pozvao je predstavnike 69 zemalja da prisustvuju sljedećem summitu u Južnoafričkoj Republici u kolovozu. ……

Poziv je poslan svim afričkim šefovima država i političkim čelnicima glavnih tijela Globalnog juga. ………………………… Poziv dolazi nakon 44 zemlje koje su izrazile interes za pridruživanje BRICS bloku. Među 44 zemlje, 22 nacije su se službeno prijavile da budu dio saveza, potvrdio je veleposlanik Anil Sooklal.

Koja
9 mjeseci prije

Kuda će ići, preko Horn-a ili kroz Suec?

Max
9 mjeseci prije

E to je borba protiv gladi a ne ukrajinski damping.

Noname
9 mjeseci prije

U sljedeća 3-4 mjeseca Rusija će afričkim zemljama besplatno isporučiti stotine tisuća tona žitarica.
To je izjavio predsjednik Vladimir Putin govoreći na forumu Rusija-Afrika.
Rusija je spremna besplatno isporučiti Burkini Faso, Zimbabveu, Maliju, Somaliji, Srednjoafričkoj Republici, Eritreji 25.000-50.000 tona žitarica i osigurati besplatnu isporuku tih proizvoda potrošačima, precizirao je ruski čelnik.
Rusija je spremna zamijeniti zemlje afričkog kontinenta ukrajinskim žitom, posebno u kontekstu rekordnih žetvi, dodao je predsjednik.
O povlačenju Rusije iz žitnog poslaPutin je objasnio zašto je sredinom srpnja Moskva odbila produljiti tzv. žitni dogovor.
“Zapravo se nije dogodilo ništa od onoga o čemu smo razgovarali i što nam je obećano. Niti jedan od uvjeta dogovora o povlačenju iz sankcija ruskog izvoza žitarica i gnojiva na svjetska tržišta nije ispunjen.
…Ovo je donacija [gnojiva]. Ne, nemaju, unatoč svim praznim pričama o želji da se pomogne najsiromašnijim zemljama. Uzimajući u obzir navedene činjenice, odbili smo daljnje produljenje ovog posla”, rekao je ruski predsjednik.

hiber
9 mjeseci prije

Ispada da ce jedino Kinezi ispušiti svojih 40% ukrainskog žita. Iz Ukraine ce žito i dalje za EU. Iz Rusije ce tesko izaći išta ako ne plati danak Sultanu od 20-30%. Dakle, Kinezi ce sve vise ovisiti o Kanadi i Australiji. Velikih problema imaće i Egipat.

Razmisli
9 mjeseci prije

A zadnjih 20 godina???? Ništa

EU-p
9 mjeseci prije

Kaze Putin da 10 Ukrajinaca pogine na jednog Rusa. To mene ne raduje , ja bi zelio mir…do rata nije trebalo doci …stop the war

MladenSt
9 mjeseci prije

U zadnje vrime svaki dan neke svinje na naslovnicama ovog portala .Može li Putin obolit od ove tkzv Afričke svinjske kuge ako bude iša u Afriku na samit .?

Nena
9 mjeseci prije

Bravo dobri čoveče!!!

Dragan
9 mjeseci prije

Matematika pokazuje: nas Samo 6-7 milijardi—… A Niih x 10 Trista soma .. previše… neka stave datum za noć.. neka joj daju ime …recimo: Noć Naroda..

Гавран
9 mjeseci prije

Blizu teme:
Amerika je umrla u čizmama:
>>>>>>>>>>>>>>>>>>youtube.com/watch?v=dky0kWkUvig&t=66s

Biti-ili-ne-biti
9 mjeseci prije

U “bezobraznom” SAD sada banda mora rješavati pizza-gate probleme s bivšim predsjednikom Obamom:

“Obamin dugogodišnji osobni kuhar, za kojeg upućeni tvrde da je otkrivao povlaštene informacije, pronađen je mrtav na Obaminom imanju u Martha’s Vineyardu, samo nekoliko tjedana nakon što su istražitelji povezali Obamu s Pizza-gateom i seksualnim zločinima nad djecom.

Prema mainstream medijima, Obamin osobni kuhar, Tafari Campbell, vješt plivač, utopio se u samo nekoliko stopa vode na savršeno mirnom jezeru.
Sada se ne zna gdje se nalaze Barack i Michelle, vlasti odbijaju objaviti pozive 911 zabilježene iz Obamine rezidencije, a njihov im je odvjetnik savjetovao da ništa ne govore.”

goran
8 mjeseci prije

bravo putine pljuni ti svima u lice

onaj najglu...Dalton
8 mjeseci prije

Glavni tajnik Uzaludnih naroda Guterres obećao je Putinu da ako produži “dogovor o žitu”, obveze prema Rusiji mogu biti ispunjene jednoga dana…

P.S.
Nastavimo u vedrom tonu…
Europska unija produžila sankcije Rusiji za još šest mjeseci.

P.P.S.
Baba ne da nikome recept za Žito sa šlagom…

tihobl
8 mjeseci prije

“Свргнути председник Нигера Мохамед Базум био је прилично прозападни, а нове власти могу почети да сарађују са Русијом. Стратешки значај Нигера је у томе што се на територији земље налазе огромна налазишта уранијума неопходна за европску нуклеарну енергију.” – Александар Фридман летонски политолог.

xyz
8 mjeseci prije

U Nigeru su nakon pobune i smjene predsjednika Bazuma stanovnici izašli na ulice s ruskim zastavama.
U Nigeru, nakon pokušaja državnog udara, lokalno stanovništvo je izašlo na trg ispred Narodne skupštine, uključujući i korištenje zastava Rusije i veličanje naše zemlje. Stanovnici uzvikuju: “Živjela Rusija”.
U Nigeru se odvija proces borbe za neovisnost i dekolonizaciju zemlje. Događaji u Nigeru razvijaju se identično istim procesima koji su prethodno zabilježeni u Srednjoafričkoj Republici, Maliju i Burkini Faso, komentirao je Jevgenij Prigožin situaciju u zemlji. Ovo je objavljeno na kanalu ColonelCassad.
Podsjetimo, u glavnom gradu zemlje, sigurnosne snage iz službi sigurnosti objavile su 26. srpnja navečer smjenu s mjesta predsjednika Nigera Mohameda Bazuma, zatvaranje granica republike i suspenziju Ustava.
Glavni grad Nigera najveća je francuska zračna baza u ovom dijelu Afrike. Na teritoriju republike nalaze se i vojne jedinice Njemačke, Italije, SAD-a i Francuske. Njihov broj se ne otkriva.

Part1
8 mjeseci prije

Nike uspilo NATO gangsterima zabit klin izmedju Rusije i Kine….Chna
helps Russia evade sanctions and likely supplies tech used in Ukraine, U.S. report says

Noname
8 mjeseci prije

Ruska domišljatost pomaže zaustaviti protuofenzivu Oružanih snaga Ukrajine. Minska polja, rovovi, topništvo, avijacija, pješaštvo, tenkovi. Sve bi to ionako zaustavilo “protunapad” Oružanih snaga Ukrajine, a tu je i ruska domišljatost… Britanski časopis Economist iznenada piše o problemima ukrajinskih militanata i ruskim pobjedama . Rusi ne sjede u rovovima, kažu britanski novinari. Kao odgovor na val ukrajinskih napada, izvode hrabre i brze protunapade. Sve to dovodi do velikih gubitaka među ukrajinskim militantima. Što misli o ruskoj taktici, novinari su pitali vojnog stručnjaka Roba Leeja, koji je uspio posjetiti frontu u Sjevernom vojnom okrugu i nedavno se otud vratio. Stručnjak je uvjeravao: Oružane snage Ukrajine su osuđene na propast. Rusi ne samo da smireno, sustavno i čvrsto provode sovjetsku stratešku obrambenu taktiku, već i u hodu izmišljaju nova taktička rješenja. “Na primjer, slažu protutenkovske mine jednu na drugu kako bi uništili inženjerijska vozila za razminiranje”, piše Economist. Ispostavilo se da auto kantom odsiječe jednu minu i naleti na… Čitaj više »

Tjeskoban Jelačić
8 mjeseci prije

Koliko je to migranata manje?

Trajko
8 mjeseci prije

Denacifikacija,dedolarizacija,dekolonizacija…..u tijeku.

Razmisli
8 mjeseci prije

Smijesno
On salje desetine tisuca tona
A samo mala hr proizvede oko 1000 tisuca tona 😀

JJosip
8 mjeseci prije

Ništa nije besplatno. Nadam se da griješim i da je stvarno iz humanih razloga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI