Vjeran kao pas

dog flickr
8 komentara

Izreku iz ovog naslova koristimo kad želimo posebno naglasiti nečiju veliku vjernost, kad želimo reći kako smo potpuno uvjereni u nekoga da nas ne bi nikada izdao ili ostavio na cjedilu.

Takvu vjernost očekujemo obično od nama bliskih osoba, od onih kojima i mi uzvraćamo na sličan način, kod kojih smo i zaslužili da se tako odnose prema nama. Ali jedan poznanik mi nedavno ispriča u nijansama drukčiju priču o jednom psu koji je njemu vjeran na neobičan način.

Naime, neobičnost se sastoji iz nekoliko detalja. Prvo, nije riječ o njegovom psu. Drugo, taj pas možda i nije vjeran njemu, nego njegovoj kući, i treće, oni i ne žive baš skupa, vide se samo za godišnje odmore. Ovaj moj poznanik živi u Nizozemskoj, a ima kuću i na hrvatskom primorju. Nju je pripremio za stare dane, a za sada tamo provodi samo godišnje odmore. Zapazio je da je svake godine, kada bi došao toj kući na odmor, ispred ulaznih vrata ležao susjedov pas. Čim bi domaćin došao, pas bi se vidno obradovao, cvilio bi i motao mu se oko nogu neko vrijeme, a onda otišao svojoj kući i cijeli odmor više nije dolazio. Tad bi preležao ispred vrata kuće svog pravog gazde, lokalnog liječnika. Čim bi se moj poznanik vratio u Nizozemsku, i pas bi se vratio ponovo pred njegova vrata i dalje stalno tu boravio. Nije bilo šanse da nekoga pusti u dvorište, a vlasnika bi odmah prepoznao i obradovao mu se, mada ga nije viđao gotovo po godinu dana. Sve ovo potvrđuju i susjed liječnik, kao i druga dva susjeda i niko ne zna objasniti zbog čega je sve tako.

Moj poznanik se godinama muči s pitanjem – čime je zaslužio ljubav i toliku vjernost svog četveronožnog povremenog susjeda, ali nikako nema odgovora. Ne može se čak ni sjetiti kad i kako su se „upoznali“ i je li tom psu učinio išta neobično, nešto što bi ovaj mogao upamtiti da mu cijeli život bude zahvalan za to. Pomisli da je možda ispred njegovih vrata neko posebno mjesto koje zbog energetskih ili ko zna kakvih nama nedokučivih razloga pogoduje psu, ali i ako je tako, kako objasniti da pas dobrovoljno napušta takvo mjesto kad domaćin kuće dođe?

Odgovora nema, ali moj poznanik je prezadovoljan. Kaže da njegovu kuću još nikada nisu pokušali pokrasti, mada se to tamo često dešava, jer žestoki čuvar je uvijek na svom mjestu i uvijek budan i negostoljubiv. Ova vjernost mu godi i koristi, makr bila i nezaslužena.

pasvjeran
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jasmin
6 godine prije

Kada bi neki ljudi bili vjerni i voljeli iskreno(bez interesa),ovaj svijet bi sigurno bolje funkcionisao.Ne kaze se uzalud:”vjeran kao pas”.

Osoba C
6 godine prije

Prekrasne i plemenite duše. Tolika količina bezuvjetne ljubavi koju pružaju.
Naučio sam da nemam posla sa osobama koje moji psi (po rastanku sa starim nabavim novog) nisu prihvatili. Vrijeme je pokazalo da nikad nisu pogriješili.

6 godine prije

Psi imaju daleko vise razvijeniju neverbalnu komunikaciju u odnosu na covjeka. Toliko vise da mozemo reci, da su razvili (ili smo mi izgubili) telepatsku sposobnost komunikacije s drugim zivim bicima. Na to ukazuje i primjer iz ovog clanka, gdje se autor pita kako to da pas napusta mjesto tek kad domacin stigne kuci.
Dr. Rupert Sheldrake, je istrazivao upravo taj fenomen u kome pas zna i skladno tome se ponasa kada domacin dolazi kuci.
Ima taj eksperiment i na youtube.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI