Leteća ambulantna kola obavila prvi testni let

Urban Aeronautics - Cormorant
1 komentar

Nova automatizovana leteća ambulantna kola su obavila svoj prvi testni let. Uspjeh ovog projekta nudi moguće rješenje za izazovne potrage i spasilačke misije.

Obavljanje takvih zadataka na nepristupačnom terenu ili u zonama borbenih dejstava može biti vrlo zahtjevno. Trenutno helikopteri pružaju najbolje rješenje za prevoz u većini slučajeva. No, ove letjelice moraju imati pristupačna područja za slijetanja, a u slučajevima borbenih zona, helikopteri često privlače neprijateljsku vatru.

Izraelska kompanija Urban Aeronautics je obavila testni let robotizovanog letećeg vozila koje će jednog dana moći ići tamo gdje helikopteri ne mogu.

Ovo vozilo, nazvano Cormorant (Kormoran), obavilo je prvi nezavisni let iznad stvarnog terena. Vozilo sa autonomnim sistemom upravljanja je dizajnirano u cilju prevoza ljudi i opreme bez potrebe za pilotom.

Urban Aeronautics je saopštio da je test bio „značajno dostignuće“ te da je kompanija „ponosna“ na performanse ovog vozila.

Automatski pilot upravlja vozilom, a sistem autonomnog upravljanje je dovoljno „pametan“ da se sam koriguje u slučaju pravljenja grešaka, navode zvaničnici kompanije. U videu koji je objavila kompanija, Cormorant pokušava da sleti, zaustavlja se i koriguje svoju poziciju slijetanja.

Vozilo je, u suštini, sistem koji može da donosi odluke samostalno i shvati šta mu je činiti kada se ulazni podaci sa senzora ne podudaraju sa stvarnim stanjem iz nekog razloga. Ako Cormorant uoči potencijalni problem, robotski mozak ovog drona može da odluči šta da uradi: da se vrati nazad, sleti ili sačeka za dodatne instrukcije ili da isproba let drugom rutom.

Uprkos uspješnom testnom letu, kompanija mora da usavrši još neke dijelove tehnologije. Na prvom mjestu, testni let nije dugo trajao, samo minut-dva. I iako je teren bio donekle nepristupačan (nije bio potpuno ravan), radilo se o otvorenom polju bez stvarnih prepreka na bilo kojoj strani. Daljnji testovi će za cilj imati poboljšanje u smislu povećanja brzine i manevarskih sposobnosti, saopšteno je iz Urban Aeronauticsa.

cormorantizrealleteća ambulantaurban aeronautics
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Anonimac
7 godine prije

Vh

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI