Tko vlada Amerikom – Izrael ili State Department?

Libereman - Kerry
6 komentara

U petak, 2. prosinca, izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman je na “Forumu Saban” u Washingtonu govorio o raznim sigurnosnim pitanjima i izrazio svoje stavove glede različitih izjava novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, uključujući njegove izjave o iranskom nuklearnom sporazumu i Siriji.

Lieberman je rekao da misli kako Izrael treba pričekati s usvajanjem novog Regulacijskog zakona, kojim bi se praktično izvršila aneksija dijelova Zapadne obale, jer je bolje da se taj zakon usvoji nakon što u Sjedinjenim Državama vlast preuzme nova administracija.

Izlaganje izraelskog ministra obrane Avigdora Liebermana na “Forumu Saban” je bilo puno “sugestija” o sigurnosnim pitanjima Izraela i Bliskog istoka, što još jednom potvrđuje veliki utjecaj Izraela na američku vanjsku politiku.

Znakovito je da je “Forum Saban”, pod temom: “Mjesto Izraela u regiji i svijetu”, održan u Sjedinjenim Američkim Državama u vrijeme izbora nove američke administracije, a na njemu su se čuli nerazumni prijedlozi Izraela novoizabranom predsjedniku Trumpu, bez obzira na to što je američki milijarder izjavio “kako partnerstvo SAD-a i židovske države neće biti dovedeno u pitanje”.

Neuračunljive sugestije Liebermana

Avigdor Lieberman je u svom govoru rekao da bilo kakav razvoj događaja u Siriji mora osigurati uklanjanje predsjednika Bashara Al-Assada i njegovih iranskih pristaša, te dodao kako očekuje ​​još aktivniju ulogu SAD-a na  Bliskom istoku.

Njegove je riječi za “Fond strateške kulture” komentirao Nikolaj Bobkin, koji je rekao da se ovakva intervencija najvišeg izraelskog vojnog dužnosnika ne može ne uzeti u obzir, prije svega jer se  Lieberman “usuđuje davati upute” novoizabranom predsjedniku o tome kako treba voditi svoju vanjsku politiku na Bliskom istoku.

“Osim toga, izjave izraelskog ministra obrane su toliko neuračunljive, da je malo vjerojatno da bi ih bilo koja druga zemlja, osim Izraela, mogla podržati”, napisao je Bobkin.

Stručnjak ističe kako se prema izjavama Trumpa i njegovog tima vidi da oni ulogu Al-Assada u rješavanju sukoba vide na drugačiji način, ne poriču važnost iranskog prisustva u Siriji i priznaju nemogućnost borbe protiv terorizma na Bliskom istoku bez interakcije s Rusijom.

“Opasna politika prema Iranu”

Nuklearni dogovor s Iranom je bila još jedna ključna tema u govoru Liebermana, kao i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji se u konferenciju uključio putem video veze. Netanyahu je izjavio “kako se Izrael i dalje protivi ugovoru s Iranom i namjerava preispitati ovaj problem s novim američkim predsjednikom”.

Netanyahu, kao i Avigdor Lieberman, pozvali su na oštrije sankcije protiv Irana.

U tom smislu se Bobkin pita kakva će biti Trumpova reakcija na ove prijedloge Izraela, jer je svima jasno da je ovakva politika protiv Irana vrlo opasna i provedba iste od strane SAD-a bi svijet mogla vratiti na dramatičan sukob o pitanju iranskog nuklearnog programa.

Izrael na Zapadnoj obali čini što želi

Na kraju su se izraelski visoki dužnosnici dotaknuli “problema s Palestinom“. U svom govoru je Netanyahu želio upozoriti novoizabranog američkog predsjednika kako Izrael “čini ono što želi na Zapadnoj obali i da će na tom teritoriju nastaviti graditi židovska naselja”.

Američki državni tajnik John Kerry je u vezi s ovim pitanjem rekao da su neki članovi izraelske vlade dali “vrlo zabrinjavajuće izjave” i optužio ih da žele pokopati napore američkog posredovanja u pripremi mirovnog sporazuma s Palestincima.

Isto tako, Kerry je podsjetio kako Izrael nije jedina zemlja na Bliskom istoku i rekao kako je izvjesno da će arapske zemlje sabotirati normalizaciju odnosa s Tel Avivom, ako izraelske vlasti ne poduzmu ozbiljne mjere u postizanju sporazuma s Palestincima.

“Pitam se što to očekuju vođe Izraela, kada novoizabranom predsjedniku SAD-a žele nametnuti svoje stavove na način kako su to učinili Lieberman i Netanyahu”, zaključuje analitičar.

 

avigodor liberemanforum sabanizrealState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nato-drek
7 godine prije

Da sam ja predsjednik Sirije u dogovoru s Rusijom bi priznao okupaciju Golanske Visoravni od strane Izraela. Priznao bi Izrael diplomatski i uspostavio jake trgovacke odnose s Izraelom, sto jaci odnosi to bolje. Postao bi najvazniji i najaci prijatelj i saveznik drzave Izraela. Za uzvrat bi trazio od Izraela zastitu Sirije, vojnu suradnju i investiranje. Ovo kazem zato jer najveci neprijatelji Sirije su muslimanske zemlje. Sirija nema sto traziti s muslimanskim drzavama u okruzenju. Da sam ja musliman ja bi rekao se**** se na tu vjeru. I kad bi katolicke zemlje to radile Hrvatskoj sto muslimanske radu Siriji, isto bi rekao i za katolicku vjeru…za bilo koju. Muslimani su nanili toliko zla danasnjoj Siriji da “sve rijeke ovog svijeta” nece moci isprati. Sirija bi morala postati sekularna drzava, gdje bi se religija postivala ali ne bi branila. Sirija mora imati na svom teritoriju trajnu rusku vojnu bazu, ili cak dvije,… Čitaj više »

subaru
7 godine prije

KreaCIOnist Izraela i Đu Jnajted Stejtsa je isti, sa tim da je Đu Junajted Stejts kolonija.

Alen
7 godine prije

Izrael upravlja manje vise cijelim zapadnim svijetom ,prvo usa a ona dalje,zatim svjetskim financijskim tokovima , te dijelom muslimanskih zemalja..ruse su pokusali obuzdati sa sssr pa ih iscrpiti te satrati neoloberalizmom tj napraviti poslusnu sirotinju ,kao od nas na balkanu…

Rodoljub
7 godine prije

Amerikom vlada korporativna globalisticka mafija, olicena u klanovima Bus, Klinton, Rotsild, J.P.Morgan, … Njihova mreza raznih NVO i korumpiranih politicara pokriva polovinu planete. Njihov model globalizacije sustinski je pljackasko-robovlasnicki koncept. Zelimo i nadamo se da je tim zlocincima, konacno, neko stavio znak STOP .

Gooran
7 godine prije

Ja mislim da vlada Cokolinda ona ima tako zanosno tijelo da sigurno ona vlada kao deda Adolf koji je zabranio nekome da nesto prodaje,ona je zakon

Bill Clinton
7 godine prije

CFR i Trilateralna komisija (uz aktivnu pripomoć još desetina raznoraznih think-tankova ili okultno-političkih masonsko-jezuitskih bratstava u koja je utopljen cionistički element, te uz logistiku europskih jarana: RIIA-Chatham House i Bildergergove grupe)…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI