fbpx

Međunarodni je dan žena – A što ako mnoge žene baš vole ruže i poklone?

Dan žena - 8. mart - Rosa Luxemburg

Danas je „8. Mart“, Međunarodni dan žena. U Hrvatskoj se malo tko sjetio praznika koji se nekoć slavio s poklonima majci, sestrama, bakama, učiteljici ili kolegicama na poslu. Zapravo, nije ni čudo, jer su neki „gender“ krugovi iz Velike Britanije rekli „da je čestitanje Dana žena transfobično“, a čestitka koju je ruski predsjednik Vladimir Putin danas uputio svim Ruskinjama će, bez sumnje, biti dočekana na nož, jer je naglasio njihovu „veliku ulogu kao majki, najtežeg i najodgovornijeg posla, koje ujedno daje najveće zadovoljstvo“.

„Drage Ruskinje. Od srca vam čestitam Međunarodni dan žena. Ovaj je praznik uvijek ispunjen radošću, cvijećem, darovima, iskrenim srčanim osjećajima. Požurimo čestitati našim majkama, suprugama, kćerima, djevojkama, kolegicama, reći im sve o našem divljenju i ljubavi, poštovanju i zahvalnosti, da ste vi, naše drage žene, najbolje na svijetu… Želim Vam svo zdravlje, ljubav i radost”, rekao je ruski predsjednik.

Istodobno, što će feministice s gađenjem komentirati, ruski čelnik je primijetio „sposobnost žena da se nose sa svime, na poslu i ulogom koju imaju u domu, a da pritom ostanu lijepe i šarmantne“.

“Vaša je sposobnost da nesebično volite i duboko suosjećate je nevjerojatna. S radošću i strpljenjem se brinete za voljene osobe. I vrlo je važno da se te vrijednosti prenose s generacije na generaciju, da kćeri od svojih majki nauče upravo takav stav prema životu, obitelji, svojoj nerođenoj djeci”, naglasio je Putin.

Posebne riječi zahvalnosti je izrazio ženama koje se posvećuju majčinstvu, “daju svijetu novi jedinstveni život, odgajaju djecu, brinu se za njih svaki dan i daju im svu svoju ljubav”.

Ranije, kako je izvijestila Ruska gazeta, stručnjaci su procijenili potrošnju na darove do 8. ožujka otkrili su da su muškarci 2020. godine prije praznika potrošili tri puta više od žena, što sugerira da je još tradicija danas k ženama, partnericama, majkama, kćerima i kolegicama s posla ponijeti poklon, kao u nas u doba ne tako davno srušenog „režima“.

Pa dobro, vole li žene ovaj praznik? Vjerojatno da, iako kao da postaje nepristojno govoriti o njemu u modernoj političkoj agendi liberalnog Zapada. Ruska novinarka Ana Dolgareva je podijelila svoje mišljenje o ovoj temi.

„Kad sam bila mala, budila sam se i odmah trčala do majke. I onda bi nam tata donio doručak u krevet. To je bila obvezna tradicija. A cvijeće? Ujutro je trčao za cvijećem i posvuda ga tražio. A za doručak je moralo biti nešto ukusno, nešto nezamislivo u ta vremena. I odmah je započeo odmor i bilo je zabavno“, piše Ana Dolgareva.

„U godinama kad sam radila u uredu bilo je i zabavno. Muškarci su nam donosili pizzu, a pri kraju radnog dana bi se niotkuda pojavile boce šampanjca. Mogle ste napustiti posao, sjediti u kuhinji i razmjenjivati priče kojih je svaki novinar imao u rezervi stotinjak. Mogla si uzeti svoju pizze i ugodno, sociopatski, završavati članak. Međutim, godine su prolazile, a s njima su stigle i strašne vijesti da smo svo to vrijeme bile potlačene i porobljene. Otvorite, na primjer, Moskovski Komsomolec, i tamo progresivni kolumnist piše: „Ali ozbiljno, naravno, moramo spomenuti i ovaj praznik. Moramo se sjetiti toga u dvorištu XXI stoljeća. Da je žena muškarac kao i svi drugi.” Ne mogu se odvojiti od posljednje dvije rečenice. Izgubila sam se. Praznik je nešto nesretno,… zbog čega? Ispada da su žene potlačene zbog toga da im se „8. Marta“ daju ruže?! Ili parfemi?! Pa, što bi ti isti ljudi mogli smisliti! Možda da Daša iz šestog odjela želi odvijač ili bušilicu? Činjenica da snažna i neovisna Daša može za ovaj praznik i sama kupiti ovaj odvijač ili ga pitati kao poklon od voljenog muškarca, jednostavno tako, ostaje iza scene. Ali ne, „8. Mart“ objektivizira žene“, nastavlja Ana Dolgareva.

Što bi na ovo rekle sufražetkinje Klara Zetkin i Rosa Luxemburg, bivša nježna djevojka Rosalia koja je dala život za svoje ideale? Tko su ove djevojke koje su ogorčene nečijom željom da “uvijek bude nasmiješena, na ostane slatka i lijepa”? Je li takva žena slaba za njih, poput Clare i Rose, koje su odbacile svoj život, koji bi, čini se, bio predodređen društvenim normama, da ga grade u skladu sa svojom revolucijom, idealima, ljubavlju? Ili su mogle samo cviljeti i biti depresivne? Željele su biti slatke i lijepe. Bože moj, uvrijedile su miša. Nisam to ja izmislila. Forbes piše: “Vjerojatno su sve žene čule izraze poput “ostani ženstvena”, “ugodi nam svojim osmijesima”, “budi lijepa i ljubazna”, “volim te je sreća, jednostavna ženska sreća“. “Takve čestitke svode ženu na predmet koji postoji u uredu kako bi ga ukrasio i oduševio muški pogled”, piše Forbes.

„Pa, da. Nemate pravo na spol, morate biti koristan član tima i ne smijete željeti ruže. Prema Forbesu, žene su također uvrijeđene i ponižene kolačima i slasticama. Zato se organiziraju posebna predavanja i tečajevi na kojima se žene podučavaju kako obraniti svoj položaj i razgovarati s mnogobrojnom publikom i izvoditi radna natjecanja posebno za žene. O Bože, što bih morala učiniti ako ne želim sjediti na sljedećem glupom predavanju, već želim da me ponižavaju s  praškim tortama i ružama i tulipanima? Postoji još jedna strana. Zašto, kažu, obilježavaju „8. Mart“, ako su ga izmislile feministice? Pa da, feminizam se sve više povezuje s damama koje su ponižene s kolačima. Ali Rosa i Clara su bile drugog kova. Rosa i Clara su bile one koji mijenjaju svijet, a sjećati se na njih još jednom nije štetno, već je dobro, tako da se jasno pokaže što je žena koja se bori za pravednu stvarnost stvarno sposobna, a ne da se prebaci u tabor gdje joj treba muško odobravanje“, pojašnjava Dolgareva.

„I crkva ima ambivalentan stav prema ovom prazniku. Vrlo često posljednjih godina se čulo svakojakih radikala iz pravoslavlja kako kažu da su taj praznik izmislili boljševici, u čast dvojice Židova, te da ga je bezvrijedno slaviti i da se općenito ograničimo na crkvene blagdane. Hvala ne. Rusija je sekularna država. Nedavno su izjave crkvenih velikodostojnika omekšale, ali među njima još uvijek živi neka vrsta „Crne stotine“ koji se zapjeni na spomen „judeo-boljševičke zavjere“ s Danom žena. Fanatici s obje strane imaju zajedničku vatrenu strast da zabrane sve što nadilazi njihovu zonu udobnosti. Ako fanatiku nešto nije ugodno, to bi trebalo zabraniti, jer samo on, fanatik, ima pravo na stav. Imajte na umu dame i gospodo, ako netko ogorčen dođe k vama i zahtijeva da vam zabrani da budete radosni, imate potpuno moralno i ustavno pravo okrenuti leđa ovoj osobi, zabiti slušalice u uši i uključiti glazbu punom glasnoćom. A ovaj njihov „feminizam“ bi zabranio praznike i u kolačima i ružama vidi poniženje. Feminizam zdrave osobe je odabrati želite li proslaviti praznik ili ne, zabaviti se na poslu ili organizirati obiteljsko slavlje, zatražiti odvijač kao poklon ili čekati iznenađenje od bliskih muškaraca.

Ista stvar je s bilo kojom drugom idejom. I naravno, “zabranjujemo zabranu”, zaključuje Ana Dolgareva u svom osvrtu na neke ipak marginalne trendove u Rusiji.

I da, za kraj, sretan Vam praznik, drage žene!

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
22 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

Gle, nikoga nema…
Hvala, g. Babić.
Meni se čini…da će se ovaj praznik trebat iznova proslavljati. I to – ne – noću i noćnim marševima… Zašto noć? Imaš što reći? Po danu i “jarkom suncu”.

Naravno, ovo je bit:
“…poput Clare i Rose, koje su odbacile svoj život, koji bi, čini se, bio predodređen društvenim normama, da ga grade u skladu sa svojom revolucijom, idealima, ljubavlju? “

neznanje
Gost
neznanje
6 mjeseci prije

Stretan Dan Žena! Lucija

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Ima ih koji su poranili, nisu čekali da prođe dan…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
6 mjeseci prije

@ Lucija
Svako Vam dobro draga!
Sretan Dan Žena!
Svim ostalim našim damama!!!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
6 mjeseci prije

Sretan Dan Žena i svi ostali dani ubuduće ,
svim ostalim našim damama,damamama i dabakama !

Za nju koja je praznik ispraznila,
zera proezije :

Bili smo dijeca mi i šetali smo bosi,
HDZ-njara si bila ti sa gipsom na nozi .

Ora
Gost
Ora
6 mjeseci prije

Sretan dan transgenderima sa desetak spolova i aktivistima (borcima) za smanjenje CO2. Zaboravi dan žena,same su ga uništile.

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

I, još nešto…svaka će reći da njoj ne trebaju ni cvijeće ni čokoladice… neke iz štedljivosti, neke iz skromnosti…ali svaka će se i obradovati ako to dobije…
Jeste što kupili ženicama koje kuhaju ručkove dok vi filozofirate na portalima?
Odnosi se i na mame. Topalović.
I punice. Dalton.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
6 mjeseci prije

Lucija, da nam i dalje s ponosom nastupate kao svoja, inteligentna, obrazovana i ponajviše racionalna. Tada slavite ne samo rod kojem pripadate. Neka vam je sa srećom.

neznanje
Gost
neznanje
6 mjeseci prije

Sretan Dan žena!

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

8. mart asocira na ugroženost žena koje su u prošlosti tretirane kao životinje, posed, roba. To nije tajna, za to ne moramo da odemo u daleku prošlost. Ali ako odemo u daleku prošlost naićićemo na artefakte koji nam govore da su tada žene “nosile pantalone” (zar izraz nije slikovit?). Hajde da ovo malo bolje razmotrimo.

U našem svetu snaga i sila dominiraju. Možemo se mi truditi da se civilizujemo ali šta to vredi kad i dalje najjači određuju pravila. I tako je od detinjstva. Tako je i u životinjskom svetu. Pa ipak, artefakti i crteži nedvosmisleno ukazuju na dominantnost žene tog društva. Obzirom da žene zbog fizičke građe nisu u mogućnosti da budu jače (ne računajući izuzetke) o čemu se tu radi? Ne može se govoriti o višoj svesti jer nisu bili ravnopravni. Žene su ipak bile jače? To bi značilo da su vršile selekciju, da su ostavljale slabiju mušku decu. Nezamislivo ali moguće međutim jaki muškarci bi došli sa nekok drugog područja koga nisu kontrolisale. Poznavale su proizvodnju alkohola kojim su muškarce držale u zavisnosti (ovo bi moglo da reši i pitanje “došljaka”) ili su poznavale neke droge?

Moglo bi se ovde razvijati gomila teorija ali bez obzira na sve, koncept ženske nadmoći (nadmoći fizički slabijeg) je neobičan čak i za današnje vreme i čini mi se da bi odgovor na ovo pitanje pokrenuo neka još dublja. Kako god, danas su muškarci “glavni” (bar tako volimo da mislimo 😉 zato drage dame srećan zasluženi praznik.

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

Shum
Odgovor je jednostavan: oružje je izum slabijih. Luk i strijela. 😊
Ma, šalim se…(?)
Većina društava koja je povjest opisala kao matrijarhate zapravo su bila – ravnopravna društva.
Btw, s onim što sam ja vidjela ne bih se baš zaklela ni u patrijarhat na Balkanu…

Mlata
Gost
Mlata
6 mjeseci prije

Sva sranja na ovom svetu su počela kada je onaj majmun uzeo jabuku…hebala ga jabuka

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

Shumy
Vidim da ti za razmišljanje zveknuše minuse: pomoći ću ti: Indigo ljudi. Tuarezi. Prihvatili islam pred 7 st. i prije…ali: muški pokrivaju lica, ne žene. Ženama dopušten seks prije braka – muškima ne. Sve mi se čini, mada nisam našla potvrdu, da žene imaju monopol na pismenost i obrazovanje. Nasljedstvo tj titula ide – sinu od sestre ( e da je to bilo Nemanjićima…)
“Tuareg society is matri-lineal, which means the families trace their lines through the women, rather than the men, right the way back to their FIRST QUEEN. So, Butler explained: ‘Traditionally, the man would belong to the woman’s group, rather than the other way around.”
E, sad. Što misliš koliko će ovo izdržati današnje tendencije u islamu?

Maki
Gost
Maki
6 mjeseci prije

Srećan Vam 8. mart drage naše! Tebi Lucija takođe.
Svoju lepšu polovinu sam naravno obradovao, a trudim se da joj svaki dan bude 8. mart.

Kgfjč
Gost
Kgfjč
6 mjeseci prije

Briga me za dan žena, jer mi nitko nikada nije čestitao dan muškaraca. Ravnopravnost, ne? Ne dobivam zahvalnost kad popravljam vodu, struju i grijanje u kući, jer to je muški posao, jelda? Moja dužnost, jelda? Najveća zapreka spolnoj ravnopravnosti su same žene. Usput, nosite se više s ružama za valentinovo. Ja ću na placu kupiti šalatu.

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

kgfjč
😃 gle grintavca…
Ali…ima žena koje j a k o cijene “popravljam vodu, struju i grijanje u kući…”

Kgfjč
Gost
Kgfjč
6 mjeseci prije

Ima. Moja žena npr. Ona odradi svoje, ja svoje i napredujemo kao obitelj. Ja sam za ravnopravnost, a ne lažni feminizam.

punica od Daltona
Gost
punica od Daltona
6 mjeseci prije

A lijepo smo joj muž i ja govorili da on nije prilika za nju. Da će djeca imat’ nisko čelo. Veliki nos. I klempave uši. Na njegove. Da će on biti kao i ćaća mu. Goljo i neradnik. Koji samo nešto filozofira. Mlati praznu slamu. Ma je. Opčinio je. Govorila je da ga nikad ne bi preboljela. Da je ostavi. Da će uvijek voljeti samo njega. I da za nju ne postoji niko drugi.
A sad, kako ne može više. Ne zna ni kako je do sad izdržala. Kako je u indeksu imala položena dva – tri ispita na Filozofskom, kad se pojavio on. Buntovnik sa Arhitekture. I uništio joj svijetlu budućnost. Da je kasnije saznala da je tjedan prije nego ga je upoznala, ostavio curu. I to dva dana prije nego što je polagala važan ispit. Anatomiju na Medicini. Pala je. A sve zbog njega. Propalice.
Frendice joj stalno govore da ga ostavi. Djeca su joj već velika. Da je još komad. Samo da se malo utegne. Nabaci zera štukature, neki outfit. Šta joj fali, vidi kakve su ove posvuduše….. Sve neke poduzetnice. Još bi mogla i neku karijeru ganjati. Onaj tatin bivši učenik…. Sad je neka faca u nekoj Agenciji. I traži suradnicu……. Njenih kvaliteta. Profesionalnih, naravno……
P.S.
A zet…. Ima stila, vrag….
Uvijek donese ružu. I Bajaderu.
I obeća večeru u restoranu.

Buh
Gost
Buh
6 mjeseci prije

Ako zelis unistiti jedno drustvo, najprije treba, omalovaziti i unistiti zenu. Nazalost to se sustavno dogada sirom divnog zapada koji time ide ka samounistenju. Hval G. Putin i hvala g. Babic.

Q T
Gost
Q T
6 mjeseci prije

A na istoku im cvjetaju ruže?! Valjda se zato Ruskinje prodaju kao nevjeste u Amerku i Australiju, bježeći od pijanih i agresivnih , o cvjetanju ruža na Bliskom istoku da ni ne pričamo, a i u Kini i Japanu im isto cvjetaju ruže.? S prvom rečenicom se slažem.

Tico
Gost
Tico
6 mjeseci prije

Danas je dan feministica a ne dan žena.. Danas je taj dan zloupotrijebljen za suprotstavljanje žena muzevima. U Zg je očiti primjer na djelu.

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

Tico

Ne. Postoji
– feminizam,
– pseudofeminizam,
– žene.
Kad to rasčistiš… Javi.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
22
0
()
x