Meso uzgojeno u laboratoriji postalo stvarnost

Ćufte od uzgojenog mesa
2 komentara

Obećanje o laboratorijski uzgojenom mesu, napravljenom od dijelova laboratorijski uzgojenog mišićnog tkiva umjesto od životinja, staro je decenijama. Sada se to upravo događa.

Startup kompanija Memphis Meats je našla način kako da napravi prave ćufte u laboratoriji koristeći se ćelijama goveđeg mesa umjesto žive stoke.

Prema riječima direktora i suosnivača kompanije Ume Valetija, postoje tri glavna problema u savremenoj mesnoj industriji: potražnja za mesom raste brže nego što industrija to može da prati, zdravstveni rizici poput bakterija i otpornosti na antibiotike su uvijek prisutni, a tu je i čista energetska računica – potrebno je 23 kalorije žitarica da bi bila proizvedena jedna kalorija govedine, što je neodrživo.

Proces laboratorijskog uzgoja mesa započinje pronalaskom kvalitetnih krava i svinja. Iz jednog dijela tijela životinje se odsiječe dio mesa u kojem se nalaze ćelije sposobne za samoobnovu, a onda se one uzgajaju u sterilnom okruženju.

Pošto laboratorijsko meso ne treba žitarice da bi preživjelo, energetski troškovi proizvodnje se značajno smanjuju. Iz Memphis Meatsa tvrde da je potrebno samo tri kalorije energije za stvaranje jedne kalorije mesa.

Pošto se meso uzgaja u laboratorijskim uslovima, rizik od “zaraze” antibioticima je veoma mali.

Nijedna kompanija koja se bavi laboratorijskim uzgojem mesa nije uspjela da koristi fetalni goveđi serum koji se dobija iz nerođene teladi za uzgoj ćelijskih kultura. To znači da laboratorijski uzgojeno meso još uvijek zahtjeva upotrebu životinja. No, Memphis Meats radi na pronalasku rješenja da zamijeni serum nečim što bi se moglo dobijati na jednostavniji način.

Cijena laboratorijski uzgojenog mesa je dramatično opala u posljednjih nekoliko godina. Kada je Mark Post napravio hamburger od laboratorijskog mesa 2013. godine, on je koštao 325 hiljada američkih dolara. Danas taj isti hamburger košta samo 11 dolara.

Neki stručnjaci smatraju da će laboratorijski uzgojeno meso biti komercijalizovano u narednih tridesetak godina. Memphis Meats ne planira čekati toliko dugo. Ćufte pripremljene od laboratorijskog mesa su samo dokaz koncepta, a kompanija se nada da će se njihov proizvod naći u prodavnicama u narednih pet-šest godina.

ćufteloboratorijski uzgojeno mesomark postmemphis meats
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
7 godine prije

Evo šta mesna industrija krije od javnosti, pogledajte:
https://youtu.be/t0FRfwF9G5A

Anonimac
7 godine prije

“a tu je i čista energetska računica – potrebno je 23 kalorije žitarica da bi bila proizvedena jedna kalorija govedine, što je neodrživo.” Potpuno netočne informacije a i najveći dio prehrane goveda nisu žitarice.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI