fbpx

Mislite da je vaše dete stidljivo? Možda je introvertno

djecak-proviruje-introventan-stidljiv-podignuta

Pažljivo usmeravajući svoju energiju na određene stvari umesto da je rasipaju okolo, introvertna deca uživaju da provode vreme sama ili u malom krugu  odabranih prijatelja.

Kada pričamo o deci obično imamo na umu razigrane mališane koji jedva čekaju da se društvo okupi da bi se igrali svi zajedno.  Takođe, tu su rođendani, ostajanje kod drugara/ice da prespavaju i mnoštvo drugih aktivnosti. Međutim, nisu baš sva deca takva. Postoje i oni mališani koji vole da više vremena provode sami i izbegavaju navedene situacije.

Pre nego što se zabrinete da je vaše dete stidljivo i pre nego što vam na um počnu dolaziti hipotetičke situacije – kako će ta stidljivost uticati na njihovu sposobnost da se snalaze u društvu i kolektivu, kako će sklapati prijateljstva i sl. Pre svega toga trebali bi malo zastati na čas i upitati se da li je dete možda introvertno. Iako mnogi ljudi stavljaju znak jednakosti između stidljivosti i introvertnosti, ta dva pojma nisu čak ni slična. Stidljive osobe imaju želju da upoznaju druge osobe, da se kreću u velikim društvima, ali se plaše neuspeha i javnog ismevanja dok introvertne osobe generalno nemaju takve želje i strahove.

Introvrtne osobe ne vole da budi okružene velikim brojem ljudi, to im previše crpi energiju. Velika okupljanja nisu mesta na kojima se oni lepo osećaju, oni prosto ne vole da budu u centru pažnje.  Umesto toga oni vole da imaju jednog ili dva prijatelja sa kojima ponekad mogu provesti kvalitetno vreme. Oni teže kvalitetu, a ne kvantitetu.   Takođe, oni su veoma emotivni, često imaju veliki stepen empatije prema svetu koji ih okružuje. No, pored toga nisu impulsivni niti skloni emotivnim ispadima. Oni u miru i tišini pronalaze svoja zadovoljstva, razvijaju maštu i pune se pozitivnom energijom. Uživaju u sitnicama i stvarima koja druga deca uzimaju zdravo za gotovo. Prvo veoma dobro razmisle pa tek onda odluče da li će reagovati na nešto ili ne.

Provode vreme radeći stvari koje zaista vole, čitaju, pišu, crtaju, uče nove stvari ili usavršavaju svoje veštine.  Kanališu svoju energiju u ono što vole umesto da je razbaciju i troše na uopštene stvari.

 

 

 

Ne bi bilo uopšte iznanađujuće da je vaš introvertni mališan prilično uspešan u školi ili na nekoj vannastavnoj aktivnosti (pod uslovom da je on sam izabrao tu aktivnost). Nemojte se iznenaditi ako vam postave pitanje na koje nećete znati odgovor, njihovi umovi su u večitoj potrazi za znanjem i preispitivanjem svega oko njih. Svet je pun zanimljivosti koje jedva čekaju da istraže. Veoma je bitno da razumete svoje dete i njegov pogled da svet. Najgora stvar koju možete da uradite je da ga upoređujete sa drugom decom i da ga pitate zašto ono „nije kao drugi“, pri tome ističući da su drugi pozitivan primer ponašanja u društvu a on/ona nije.

Da se razumemo, introvertna deca su sasvim normalna, čak brojna istraživanja su pokazala da deca koja su introvertna imaju veći koeficijent inteligencije (IQ) od svojih vršnjaka koji to nisu.  Mnogi veliki umovi koje je čovečanstvo do sada dalo bili su introverti.  Prosto, povlačenje iz okruženja i usmeravanje svoje energije na konkretne stvari dovodi do toga da te stvari dovedu do savršenstva.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
introvert
Gost
introvert
1 godina prije

da, ali je velika mogućnost da ta inteligencija ostane u 4 zida a dijete>osoba usamljena.. pogotovo u današnjem multisocialnetwork svijetu..
trebalo bi društvo organizirano pomoći roditeljima da razvijaju i socijalnu inteligenciju (ili barem naučeno snalaženje i razumijevanje) takvoj djeci

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  introvert

Zanimljivo je to, ni jedan roditelj ne želi zlo sbome djetetu ali nekako je to mač sa dve oštrice;jako je tanka linija između zlog ili dobrog uticaja roditelja na dijete. Gledao sam neke emisije vezano za problematičnu djecu, neću slagati ako kažem du se u preko 80% slučajeva u suštini radi na edukaciji i usmjeravanju roditelja ka razumjevanju djeteta te promijeni ponašanja i stava roditelja ka djetetu;ne znam da li je do neznanja, rustikalnosti ili nesnalaženju roditelja ali zbilja se slažem sa tobom da treba pomoći roditeljima. Imao sam primjer kada je mladi čovjek dolazio kod psihologa zbog problematičnog ponašanja, međutim otac ga doveze do kapije i ode a mladić ide sam kod doktora…doktor je par puta izlazio i pokušavao da uhvati oca međutim bezuspješno, kaže dok:”Sa ocem ja trebam porazgovarati a ne sa malim!”.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Pomislio sam na asocijalan,sreća pogeiješih.

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Ja pomislih da je to neka “nova dijagnoza” bolesti koju treba liječiti. Dobro je, pogriješio sam !

Buzz
Gost
Buzz
1 godina prije

Hvala za jako lijep tekst i na podsjecanje da postujemo introvertnost vlastita djeteta, umjesto da ju kompromitiramo i svodimo pod stidljivost.

antinwo.hr
Gost
antinwo.hr
1 godina prije

Ostavite djecu na miru.Djecu treba učit da se svjesno bore protiv ovog globalnoga zla

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

pa sve što nije po volji big brathersa dobije etiketu. tako su I patriotske I suverenističke stranke dobile etiketu “eksttremne dessnice”. tako isto ako je dijete inteligentno I neće da se druži sa gluppanima je introventno. kako se zovu oni što ne podliježu ideologiji konzumerizma. možda bi ih trebali svrstati među faššiste dok se ne pronađe prikladniji naziv. elem ako nesebično I nekritično voliš svoju vladu, ako voliš kupovati sa novcem pozajmljenim iz banaka, ako razmišljaš kao većina tj. predsjednik, ako ti glava služi za frizuru I ako pratiš mainstream medije ti si normalan. ako se ne uklapaš u ovu sliku ti si nenorrmalan samo treba klasificirati dijagnozu

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Danas se psiholozi brinu o osjećajima i traumama djece kojoj ništa ne fali.
Od zdravog prave bolesnog. Od uglavnom bezopasnih zaraznih ospica, smrtnu opasnost.
Ne daj Bože da djete padne i udari se. Potuče se s vršnjacima. I poslije pomiri i nastavi se igrati.
Da se djeca igraju. Prije djete nisi mogao utjerati u kuću. Sad ga moraš tjerati iz kuće.
Pa djeca reagiraju ako ih netko krivo pogleda. Ili im ne odgovara nečiji ton glasa.
Tata i mama neće kupiti novi smartphone.
A i nova je fora, da mame ljube djecu u usta. Nije mi baš jasna svrha, ali meni ionako danas puno toga nije jasno…… pa to i nije neki bed.
Roditelji očekuju da im škola odgaja djecu. Škola je prvenstveno obrazovna, dijelom odgojna, ali nikako PREODGOJNA ustanova.
Poanta je u obiteljskoj profesiji. Obveznoj, bez godišnjeg i slobodnih dana. Profesiji koja se ne plaća. I koja je jedina bitna.
P.S.
Moj stari je svojevremeno rijetko propustio neku priliku da me izdeveta. Više ili manje. Za neka s*anja što sam ih napravio. Ja ili netko iz moje ekipe. Kad bi za njih saznao. A bilo ih je, itekako. Nekih čisto solidnih. Za moj tadašnji uzrast. Kako tek on nije znao odgajati djecu. I stalno je držao pridike za jelom. To mu je bila specijalnost. Da mi sve prisjedne. A stručnjaci nisu imali pojma ni da postojim, a kamoli o mojim osječajćićima. Bome ni nestručnjaci…..
Pa sam ispao čisto ne loše……
Iako, ima još mjesta za napredak…… 🙂

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

A posve je sigurno da bi iskustva našeg Averela iz tinejdžerskih dana, ona sa suprotnim spolom, bila zanimljiva za psihologe, muške, a bome i širu publiku… ?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Lucija

Rekla bi moja baba, diavle, pakleni. 🙂
P.S.
Eh, iz tinejdžerskih dana.,,,,,,,
Još ja nisam za bacit’.
Samo sam skroman.
Ka’ i Ti, 🙂
Luciju za predsjednicu!
Sad sam se izvukao.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik