Loza svetog Stefana Nemanje

Loza sv. Stefana Nemanje, Srbija
0
0

Sveta i čudotvorna loza sv. Simeona Mirotočivog (Stefana Nemanje) raste iz njegovog groba na Hilandaru.

Poznata je kao najstarija loza na svetu, stara je više od 800 godina. Rađa grožđe koje kao da je od više različitih vrsta. Još je poznata po tome što je ona namenjena bezdetnim parovima jer oni koji nemaju decu, uzimaju ovu lozu odnosno suvo grožđe koje je plod svete loze sv. Simeona Mirotočivog, i uz četrdesetodnevni post na kraju uzimaju po jedno zrno. Čuda se beleže već nizom godina. Bezdetni parovi uz pomoć ove svete loze dobijaju decu.

U pravoslavnom svetu poznato je da neki parovi ne mogu imati dece iako su i muž i žena potpuno zdravi. Prosto se dešava da neka deca moraju biti izmoljena od Boga. Sveta loza je posrednik u ovakvom čudesnom dobijanju poroda. Sveta loza raste uz glavnu crkvu, posvećenu Vavedenju Presvete Bogorodice.

Kako je loza nastala?

U srpskoj istoriji poznato je da su se po smrti oca, Stefana Nemanje, kasnije svetog Simeona Mirotočivog, njegova dva sina, Stefan i Vukan zavadili. Najmlađi sin Rastko, potonji sv. Sava, je išao u Hilandar da uzme mošti svoga oca i odnese ih u Srbiju i nad njima da pomiri zavađenu braću. Bratija tadašnjeg Hilandara nije dozvolila sv. Savi da mošti iskopa i odnese u Srbiju, ali se te noći igumanu Metodiju u snu javio sv. Simeon i rekao mu da dozvoli Savi da nosi mošti u Srbiju, jer će zauzvrat iz njegovog groba iznići sveta loza koja će biti čudotvorna i lečiće neplodstvo bračnih drugova, i dokle god ona bude rađala, monasi manastira Hilandara će imati blagoslov sv. Simeona, tj. osnivača ovoga manastira. Loza je iznikla praktično iz kamena. Niko je ne neguje, niko je ne obrađuje tj. ne zaliva, a ona već osam vekova rađa. U proleće se obrezuje a u jesen se bere grožđe. Bratija manastira kasnije to grožđe suši i ono se čuva i daje onima koji ne mogu imati dece.

Poznato je da životni vek loze ne može ovoliko da traje. U Francuskoj se čuvaju najstariji čokoti koji imaju između 350 i 400 godina. Ova loza je duplo starija i svaki njen list je, kako kažu oni koji su je videli, drugačiji. Najstarije zabeleženo čudo desilo se 1585. godine kada je jedan Turčin doveo svoga prvorođenog sina u manastir Hilandar, na službu Bogu  jer je njega i svu svoju ostalu decu dobio uz pomoć grožđa svete loze Simeona Mirotočivog.

Kako se izmoli dete?

Svi parovi koji dođu s ovim problemom i zatraže pomoć od hilandarske bratije odnosno zatraže svetu lozu Simeona Mirotočivog dobiju tri zrna grožđa i jedno parčence orezane loze koja se stavlja u pola oke (nekadašnja mera, sada je to 650 gr) osvećene vode. Supružnici su dužni postiti (van 4 propisana posta), 40 dana i prilikom posta, uzdržavati se od bračnih odnosa, a pre svakog jela uzimati po malo ove vode. Nakon isteka četrdesetodnevnog posta, supružnici se ispovede i pričeste i zatim muž uzme jedno zrno grožđa, a žena dva, a zatim će im, kako kažu hilandarci, Gospod po veri njihovoj s blagoslovom darivati plod odnosno dete.

decaHilandarlozaplodnostsveti Simeon Mirotočiv
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI