fbpx

Mural otkriven u egipatskom hramu baca svjetlo na “Jednog od najvećih neprijatelja Izraela”

Mural otkriven u egipatskom hramu

Hram Medinet Habu sagrađen je u čast faraona Ramzesa III, koji se smatrao posljednjim velikim vladarom Egipatskog carstva. Ramzes III je igrao ključnu ulogu u pobjedi Egipta nad osvajačima poznatim pod nazivom Morski narodi.

Mural koji je nedavno otkriven u egipatskom hramu baca svjetlo na Kraljevstvo „jednog od najvećih izraelskih neprijatelja“ – Filistejaca, rekao je Tom Meyer, profesor biblijskih studija na Biblijskom koledžu Shasta i Graduate School u Kaliforniji. Prema Meyeru, mural star 3200 godina daje uvid „u modu, zaposlenje, odjeću, naoružanje, instrumente, načine prevoza i stoku Filistejaca“.

Stručnjaci su prethodno pretpostavili da bi Filistejci, koji su vodili oštre teritorijalne sporove sa Izraelcima, u stvari mogli biti Morski narodi, konfederacija drevnih naroda koja je napala drevni Egipat i druge regije istočnog Sredozemlja između 1200. i 900. godine prije nove ere.

Hram Medinet Habu izgrađen je u čast egipatskog faraona Ramzesa III, koji je odigrao ključnu ulogu u porazu Morskih naroda. Zidovi u hramu spominju narod zvan Peleset, kojeg su neki naučnici identifikovali kao Filisteje.

Profesor Tom Meyer kaže da Filistejci možda nisu pokušavali da napadnu Egipat, već su tražili utočište.

„Druga strana priče može biti da Morski narodi nisu pokušavali da vojno napadnu Egipat, već su bili prinuđeni da migriraju sa svojih ostrva zbog prirodne katastrofe i samo su tražili mjesto za naseljavanje sa porodicama na istočnom Sredozemnom moru. U svakom slučaju, mural star 3200 godina, smješten na sjevernom spoljnom zidu hrama, prvobitno je bio namijenjen propagandi i političkim svrhama; pokazuje faraonovu snagu da odbrani granice i na taj način sačuva tradicionalni način života u Egiptu, pokoravajući one koji bi ilegalno ušli u njegovu zemlju i šaljući ih u zatočeništvo“, rekao je Meyer.

Profesor je primijetio da mural potkrepljuje navode iz Biblije da su se Filistejci nalazili na istočnom Sredozemnom moru početkom gvozdenog doba – 1200. do 1000. p.n.e.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
12 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mučki provokator
Gost
Mučki provokator
5 mjeseci prije

Nema zadostnih dokaza da je ovaj mural star 3200 godina, ni nikakvih dokaza da je Ramezes III živio kada kažu da je živio in absolutno nema nikakvih dokaza da je ikada obstajao narod koji se je zavo ”Filistejci”… govorim o ORIGINALNIM viroma, znači virima iz ”antike”, direktni oriđinali i ne vire koji si izmišlavaju egiptologi i ”arehologi” danas. Sva naša povijest je jedna velika laž. SVE vire, koje imamo o antiki, bili so ”odkrivljeni” u 14-15. stoleču! Nikad nije bilo tzv. ”dark ages”, ovih 1000 godina između Rimskog carstva in Renesanse je fantomsko vreme!!! A i Egipt je jedna izmed većih manipulacija. Piramide nisu izgradili ”Egipčani” nego nekva civilizacija koja je živela u prejšnjih ciklima…Sfinga je starija mnogo više kako nam ”egiptologi” kažu….jeli ste znali, da u piramidama NEMA nikakvih hieroglifa? Jeli ste znali, da so kao ”mumije” bile transportirane u tajnosti u same piramide samo tjiedne prije su bile kao odkrite? Molim vas, pročitajte si knjigu od A. Fomenka – History, Fiction or Science? I forum stolenhistory.net (oriđinal je bio stolenhistory.org sa mnogo više materiala nego sad – ali na stolenhistory.net uporabnici pokušavaju obnoviti sve, šta je bilo na stranici stolenhistory.org – priješni forum bio je eliminisan i niko… Pročitaj više »

Zsphere
Gost
Zsphere
5 mjeseci prije

Nije Ranzes nego Ramo
U kraljevstvu ljubavi vlada samo.

Salim se,
Slazem se sa tvojim tekstom
Elite ne zele da se covjecanstvo domogne kvalitetnih informacija o toku vremena i tehnologijama jer bi tada ih se covjecanstvo moglo osloboditi Tesla je radio oruzja koja su sci fi za to vrijeme no moguce je da neke elite danas imaju uvide u takvu tehnologiju ili elemente i nikako ne zele da takvo znanje bude dostupno svima da bi mogli da batinaju po potrebi
Ali to je primitivno razmisljanje jer zanemaruju da postoje i daleko naprednije tehnologije od tih koje je Tesla spoznao i momci koji ih imaju nas cijelo vrijeme gledaju sta radimo i po potrebi zavrcu usi
Sada je idealno vrijeme za budjenje naroda i to se i desava i naravno sve je kontrolisano tako da ide u najboljem mogucem smijeru

Brainstorm
Gost
Brainstorm
5 mjeseci prije

“1000 godina između Rimskog carstva in Renesanse je fantomsko vreme!!!”
a zasto ti sebi ne umislis da si baterija u matrix filmu?

bauštelac
Gost
bauštelac
5 mjeseci prije

zidovi u hramu spominju narod zvan pelest — palest—palestinci

weifvnwierbgwergtwer
Gost
weifvnwierbgwergtwer
5 mjeseci prije

Petnaestak godina pišem o tom što je uklesano hijeroglifama kako je Ramzes III pobijedio “narod s mora” što se na staroegiptaskom kaže Filistines iliti Palestinac, sad znate čija je Palestina. Ovaj Majer za mene nije ništa otkrio, znam to odavno i pisao sam to ovdje desetak puta a i na Alteru i onom od Marjanovića.

bauštelac
Gost
bauštelac
5 mjeseci prije

jesi

weifvnwierbgwergtwer
Gost
weifvnwierbgwergtwer
5 mjeseci prije
Reply to  bauštelac

Drago mi je da se sječaš.

bauštelac
Gost
bauštelac
5 mjeseci prije

volim ovaj portal nešto i naučim od drugih

Max
Member
Max
5 mjeseci prije

Možda su htjeli ovo a ne ono Znanstvenii a toliko nagađaju

Zvrk
Gost
Zvrk
5 mjeseci prije

Filistejci su izvorno slavenski narod koji je imao trgovačke kolonije i ispostave na Levantu. S vremenom su se semitizirali i stopili s lokalnim stanovništvom. Ako pažljivo promotrite njihovo ime, primijetit ćete da je riječ o štovateljima boga Velesa. Glasovnim promjenama, tipičnim za semitske narode, vokal V je prešao u F, a E se izgovara kao I. Slično bi vrijedilo i za Asirce, ali oni su se na nešto drugačiji način formirali kao narod.
Je li dovoljno Autohtonistički?

bauštelac
Gost
bauštelac
5 mjeseci prije
Reply to  Zvrk

isto kao u dalmaciji ne kaže se frane nego vrane nije filip nego pilip nije tamo nego unde nije eto ti te đavle nego iš đava te odnija

Ive
Gost
Ive
5 mjeseci prije

Postoji neka veza izmedju izraza Filistejci i FILISTAR ili je to samo koincidencija?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik