Nagli porast građana EU koji traže ruske vize

Moskva
24 komentara

Broj prijavljenih porastao je za više od 50% u odnosu na prošlu godinu

Rusija je ove godine zabilježila skok broja zahtjeva za turističke vize od građana EU-a, unatoč sankcijama i zategnutim odnosima između Moskve i Bruxellesa zbog sukoba u Ukrajini, rekao je u nedjelju za RIA Novosti šef konzularnog odjela ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksej Klimov.

Prema Klimovu, Moskva je izdala 57 posto više turističkih viza Europljanima u prvih devet mjeseci ove godine u usporedbi s istim razdobljem 2022. godine.

“Od 1. siječnja do 30. rujna 2023. strane misije ruskog Ministarstva vanjskih poslova izdale su 225.000 viza svih kategorija u europskim zemljama, uključujući 141.000 turističkih viza”, rekao je Klimov. Napomenuo je da je u posljednje vrijeme došlo do primjetnog porasta zahtjeva za vize iz baltičkih zemalja; broj viza izdanih Litavcima povećao se za 75%, a više nego utrostručio za Estonce u kolovozu i rujnu, u usporedbi s prethodna dva mjeseca.

Klimov je međutim primijetio da se ukupan broj ruskih viza izdanih Europljanima, uključujući diplomatske, radne, studentske i druge vrste viza, smanjio za 10 posto u razdoblju od siječnja do rujna. Također, ovogodišnje brojke još uvijek su daleko iza onih zabilježenih prije sukoba u Ukrajini, rekao je. Na primjer, u prvih devet mjeseci 2019. Rusija je izdala 1,6 milijuna viza građanima EU-a, uključujući 1,1 milijun turističkih viza.

Klimov je naglasio da je Rusija i dalje “otvorena i gostoljubiva” prema europskim putnicima, ali je primijetio da je stav bloka prema ruskim građanima daleko manje gostoljubiv s “ruskim građanima koji imaju najveće poteškoće pri dobivanju viza i ulasku na teritorij EU-a”.

U rujnu 2022. EU, Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska jednostrano su suspendirali Sporazume o olakšavanju viznog režima (VFA) s Rusijom, koji su pojednostavili postupak dobivanja viza i bili su na snazi više od 15 godina. Kao rezultat toga, Rusi sada moraju platiti 80 eura za schengensku vizu umjesto dosadašnjih 35 eura, moraju predati potpuni popis dokumenata prilikom podnošenja zahtjeva za vizu umjesto pojednostavljenog popisa uključenog u VFA-ove i duže čekati na odluka o njihovim zahtjevima za vizu.

“Takvi neprijateljski diskriminirajući postupci ozbiljno štete humanitarnoj komponenti međunarodnih odnosa koji se temelje prvenstveno na načelu reciprociteta”, izjavio je Klimov, potvrdivši da se Rusija i dalje djelomično pridržava odredbi sporazuma.

eurusijaViza
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
4 mjeseci prije

Podle Ruske obaveštajne službe podrivaju demokratiju na zapadu neselektivnim vestima:
.
“Француске обавештајне службе оптужиле су руске медије да распирују психозу међу грађанима земље објавом о стеницама”
.
I onda nije čudo što se prestrašeni zapadnjaci iseljavaju u Rusiju.
.
Izgleda da će u Francuskoj ostati samo Arapi i Jevreji u skladnoj zajednici.

tatamata
4 mjeseci prije

hiberu ,jesi li ljetovao na ruskom krimu ,?

Medo
4 mjeseci prije

Polako. Ako je u EU kao kod nas kad su u pitanju lijekovi viza bu se uskoro zlatom plaćala. U Rusiji kao clanici BRIC sigurno nebu nestašice.

Lucija, prva
4 mjeseci prije

Bullshit

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Ja tražio ….Ne daju nit brzo niti lako za nas iz AUKUS 🤷 vi iz EU imate onu , telefonsku – na 16 dana … Mi to ne mremo 🤷 ….

Max
4 mjeseci prije

Očekivano.

Pravaš
4 mjeseci prije

😂😂😂😂

Alex
4 mjeseci prije

Srpskim državljanima ne trebaju vize ze Rusiju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI