fbpx

NASA-ina misija otkrila je tajanstvene nakupine čestica koje se izbacuju iz površine asteroida

Bennu komet

Svemirska agencija priopćila je kako su pokrenuli misiju za proučavanje asteroida Bennu 2016. Uzorci nebeskog tijela ne samo da će rasvijetliti kako planeti nastaju i kako je život počeo, nego će također dati bolje razumijevanje kako zaštititi naš planet od udara asteroida.

NASA-ina misija OSIRIS-REx učinila je iznenađujuće otkriće kada je uočila gomilu čestica koje dolaze s površine asteroida Bennu. Nalaz nije samo rijedak, već je prvi put da su znanstvenici uočili izbacivanje čestica s površine jednog asteroida. To također dokazuje da je Bennu aktivan asteroid.

“Otkrivanje izbacivanja čestita jedno je od najvećih iznenađenja moje znanstvene karijere. Ovo je sjajna prilika za proširivanje našeg znanja o ponašanju asteroida”, rekao je Dante Lauretta, glavni istraživač OSIRIS-REx na Sveučilištu Arizona u Tucsonu.

OSIRIS-REx, koji se stoji za Podrijetlo, Spektralno tumačenje, Identifikacija resursa, Sigurnosni Regolith Explorer, “upoznao” je Bennu prošle godine i misija je od tada fokusirana na orbitu oko asteroida. Samo otkriće učinjeno je u siječnju ove godine, ali su znanstvenici svoja zapažanja predstavili u studiji prije nekoliko dana, 6. prosinca.

Prema znanstvenom timu OSIRIS-REx, erupcije čestica događale su se na različitim mjestima na asteroidu. Prvi je događaj uočen na njegovoj južnoj hemisferi, dok je drugi i treći nastao u blizini Bennuova ekvatora. Čestice su oslobođene s površine, nakratko su okružile Bennua, a zatim pale natrag ili odletjele u svemir. Putovali su brzinom od 3 metra u sekundi i mjerili od manje od inča do 10 cm.

Tim je tada ispitao mehanizme koji bi mogli dovesti do tih tajanstvenih izbacivanja. Zaključili su da bi do toga moglo doći zbog:

  • Udara mikrometeorita na Bennuovu površinu, otresajući rastresite čestice s površine.
  • Termičkog lomljenja dok Bennu doživljava kolebanje temperature. Tijekom noći izuzetno je hladno, a temperatura se znatno podiže popodne. Ove ogromne temperaturne oscilacije mogu dovesti do pukotina u stijeni i naknadnog oslobađanja čestica.
  • Ispuštanja vode. Hidratizirani minerali rasprostranjeni su na Bennuu. Kada se zagrijavaju, voda stvara pritisak koji stvara pukotine i pore na gromadima, a kada se oslobađa voda, površina asteroida postaje uznemirena i oslobađa čestice.

Znanstvenici primjećuju da će identifikacija točnog mehanizma koji dovodi do izbacivanja čestica biti prilično teška.

“Moglo bi se raditi o više od jednog od mogućih mehanizama. Na primjer, termičko lomljenje može usitniti površinski materijal u male komade, što olakšava meteroidnim udarima lansiranje šljunka u svemir”, rekao je Steve Chesley, autor ovog rada i stariji znanstvenik u NASA-inom laboratoriju za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija.

Mnoge su čestice dovoljno male da ih OSIRIX-REx može prikupiti i dostaviti na Zemlju, a daljnje proučavanje tih čestica i uzoraka iz Bennua pomoći će znanstvenicima da bolje razumiju asteroide – njihove sličnosti i razlike – kao i načine odbacivanja asteroida ako su krenuli na put sudara s našim planetom.

Bennu, koji je kategoriziran kao objekt blizu Zemlje, mogao bi proći naš planet bliže Mjesecu 2135., s još bližim pristupima mogućim 2175. i 2195. U međuvremenu, OSIRIS-REx će početi sakupljati uzorke iz Bennua na ljeto 2020. godine i trebao ih je donijeti na Zemlju 2023. godine.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Putovali su brzinom od 3 metra u sekundi i mjerili od manje od inča do 10 cm.
Pojeo sam 3 kruske, od toga 4 jabuke.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Ode NASA na kupine(ima’l zmija ?)?
Neka idju na špadine,baštonine ?

U prolazu
Gost
U prolazu
1 godina prije

Kako su samo vidjeli te čestice i izmjerili ih ? Možda neko gore mete metlom.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Bas bi volio da su detaljnije ovo opisali…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik