fbpx

Spuštanje NASA svemirska letjelice na asteroid Bennu u oktobru, probni manevar

NASA, poletanje OSIRIS-REx

Američka Nacionalna uprava za vazduhoplovstvo i svemir (NASA) na ivici je da izvede prvi pokušaj slijetanja svemirske letjelice na asteroid, dugo očekivanim oktobarskim dodirom sa asteroidom Bennu.

U pitanju je svemirska letjelica sonda OSIRIS-REx, koja je lansirana u svemir u septembru 2016. godine i postavljena na putanju koja je omogućila da brod dostigne bliski zemaljski asteroid Bennu 2018. godine.

Iako sonda veličine kombija američkoj svemirskoj agenciji pruža podatke o plutajućem kamenju otkako je dosegla svoju orbitu, OSIRIS-REx se sada priprema da nakratko dodirne Bennu u pokušaju da sakupi uzorke kamena i prašine. Očekuje se da će se slijetanje obaviti 20. oktobra.

NASA je u saopštenju za štampu od četvrtka primijetila da će događaj uzorkovanja Touch-And-Go (TAG) pokazati kako će sonda sletjeti na lokaciju Nightingale, stjenovito područje na sjevernoj hemisferi asteroida čiji prečnik iznosi 52 stope.

„Mjesto Nightingale odabrano je kao primarno mjesto uzorkovanja, jer sadrži najveću količinu slobodnog sitnozrnog materijala, ali region je okružen gromadama veličine zgrade“, navodi se u NASA saopštenju, napominjući da će sonda sletjeti na površinu približne veličine samo nekoliko parking mjesta.

Očekuje se da će prikupljanje uzoraka ukupno trajati oko 4,5 sata; međutim, veći dio vremena – 4 sata – sonda će prolaziti kroz prve faze svoje putanje na dolje, prije nego što će se spuštati pod strmim uglom nekih 11 minuta, a zatim ispaliti potisnike kako bi usporila spuštanje.

Jednom kada OSIRIS-REx dodirne Bennu površinu, provest će na stijeni samo 16 sekundi prije nego što zapali svoje potisnike kako bi otišla na sigurnu udaljenost od Bennua.

Saopštenje ukazuje da će OSIRIS-REx moći da sakuplja uzorke ispaljivanjem jedne od boca azota pod pritiskom sonde, što će omogućiti da emitovani gas podigne željene čestice sa površine Bennu u „glavu kolektora“ sonde prije podizanja.

Sve u svemu, sonda je namijenjena za prikupljanje najmanje 2 unce materijala, što je najveći uzorak bilo koje misije od programa Apollo, prema NASA.

U četiri dana nakon putovanja na Bennu površinu, jedna od kamera instaliranih na OSIRIS-REx snimit će slike uzoraka, a zatim će izvesti i manevar okretanja kako bi odredila masu kolekcije. Ako uzorci ne ispunjavaju NASA zahtjeve, OSIRIS-REx će biti naloženo da sakupi više materijala sa asteroida.

NASA je u svom saopštenju navela da je sonda opremljena sa dvije dodatne boce sa azotom u slučaju da je potrebno izvršiti dodatna uzorkovanja. „Pokušaj TAG na rezervnom mjestu Osprey bio bi izveden najranije u januaru 2021. godine“, napisala je agencija.

Vrijedi napomenuti da će se prikupljanje na Bennuu obavljati potpuno autonomno, jer približno 207 miliona milja između sonde i Zemlje stvara kašnjenje signala od 18,5 minuta, sprječavajući NASA komandu da zapovijeda uživo.

OSIRIS-REx treba da se rastane sa Bennuom 2021. godine. Povratak sonde na Zemlju sa uzorcima stijena i prašine očekuje se 24. septembra 2023, ukoliko sve bude išlo po planu.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
32 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
iiiistina
Gost
iiiistina
6 mjeseci prije

OSIRIS-REx treba da se rastane sa Bennuom 2021. godine. Povratak sonde na Zemlju sa uzorcima stijena i prašine očekuje se 24. septembra 2023, ukoliko sve bude išlo po planu. Osprey bio bi izveden najranije u januaru 2021. godine“, eeeee sad priložit ću tekst s jednog četa di je najavljeno što će svijet moći vidjeti golim okom u …..S I J E Č A NJ 2021 Čudne fotopovršine sunca koje se pojavljuju u pomračenju iza dima divlje vatre! * Ne Mjesec * Gospodin MBB333 Predajem fotografije ovog planeta “sunca” i iz Nevade. Otprilike istog datuma 6. rujna. Izgleda potpuno isto. …… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
6 mjeseci prije
Reply to  iiiistina

U leb’ te jebo, i šta da radimo sad?!!!

Riddick
Gost
Riddick
6 mjeseci prije
Reply to  iiiistina

U leb’ te jebo nisam znao da je tol’ko gadno, i šta da radimo sad?!!!

iiiistina
Gost
iiiistina
6 mjeseci prije
Reply to  Riddick

možemo se mi izrugivati do mile volje no kad se malo bolje zavire događanja iz povijesti planete pa i samu bibliju u nekim djelovima i danas aktivne klimatske promjene se uporede-imamo pokapanja,stoga ide i izjava: Nemorate nam vjerovati ali gledajte u nebo i Zemlju ! Stoga što nam to šalje sve češće bolide iz asteroidnog pojasa???????evo i tu je objava nedavnog bliskog proleta i da se ne zaboravi Čeljabinsk koji je ….O B O R E N……ima video dokaz pogotka-potražiti…maaaaa daaaaaaj pogodak…pa tko-kako-čime…odgovor je dao uvaženi Valerij Uvarov-potražiti …pa se onda izrugivati svom hm,hm,hm……….ajmo dalje na zbivanja na tlu SAD-a… Pročitaj više »

Hmmm da
Gost
Hmmm da
6 mjeseci prije
Reply to  iiiistina

“NASA je porekla da Nibiru uopće postoji” – nevjerojatno, lažna agencija je porekla lažni planet u lažnom svemiru.

iiiistina
Gost
iiiistina
6 mjeseci prije
Reply to  Riddick

preskočeno logično,zar ne ?
…”Rijedak meteor “Earthgrazer” provukao se opasno blizu Zemlje, odbio se nazad u svemir.S. Filipović
27/09/20206
22. septembra meteor je primijećen kako leti iznad Njemačke i Holandije, nevjerovatno se spustivši na visinu od čak 91 kilometar i omogućavajući gledaocima zapanjujući pogled.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
6 mjeseci prije
Reply to  iiiistina

kako potraga za planetom X (deset) otkad pluton vise nije planet?
sad vam fale dva.

iiiistina
Gost
iiiistina
6 mjeseci prije
Reply to  Brainstorm

….meni ne fali nijedno …da se mene pita lipo bi ga otpremio da pluta di je i do sad bio negdje u zviježđu Oriona kako je bio uočen Irasovim infracrvenim teleskopom pa lipo je napisano herkolubus,Nemesis ilil kako več ko uvati po Sičinu -Velikovskom-MC Canej-u i ostalima……vidljivo okom siječanj 2021…i čeka se istup nezavisnih astronoma koji su teleskopima svakako vidjeli već što se vidi za razliku od onih kojima su usta zauvik zatvorena zbog viđenog….a što mislite da je ova predstava kovida-uvježbavanje poslušnosti i ograničavanja a tek kad vojska preuzme…pa čuli ste valjda svi za FEMA-logore što se amera tiče… Pročitaj više »

Kon
Gost
Kon
6 mjeseci prije

Koliko se sijećam već je jedna sonda sletjela na neki asteroid. Morao bih malo proguglati da se podsjetim. Ali u svakom slučaju vrlo interesantanprojekt. S druge strane vrlo je tužno da će ovu temu popratiti mali broj komentatora, a kad su u pitanju trač teme onda brojka komentatora teži beskonačnosti. U svakom slučaju projekt je interesantan i bit će još interesantnije kad se objave podatci istraživanja.

iiiistina
Gost
iiiistina
6 mjeseci prije
Reply to  Kon

NASA=kazarska mafija i od njih ide što oni hoće da svijet zna a neposlušni se ucmekavaju..što svjedoče i astronauti s leta na mjesec te evo usput ko zna nešto o ovom..
“LAMA RABI ALARDI DINI ENDAVUR ESA KUNIS ALIM”
Poruka je koja 3. kolovoza 1971. godine uhvaćena za prijenosa leta(usput čuo svojim ušima)

Kon
Gost
Kon
6 mjeseci prije
Reply to  iiiistina

iiiistina, mislim da si u pravu. Svud su oko nas. Ja jučer režem drva kad ono nešto se kreće u grmu. Ja tamo a ono pobježe. Ja se vratim kad vidi čuda, ono mi pokvarilo motorku. Malo razmislim i evo zaključka. Previše pišem na portalu pa su me stavili pod kontrolu.
E luda svijeta pa da mu se i ja priključim.

iiiistina
Gost
iiiistina
6 mjeseci prije
Reply to  Kon

dobar si….a štaš ima svega u ovim napravama na struju—ali ovi bolidi,,maaaa sigurno je “neka” spačka da zabavi raju pa i rusi tamo nešto da je gruvalo pa ga”ooo oni”…. grunuli za svaki slučaj da se ne zaleti baš cili…ma namjestili…ma svi nešto muljaju..auuuuuu ma ko bi reko da ti bigfuta poslali da vidi ak je motorka za jesti…..ajmeeeeee nenormale za normalu

iiiistina
Gost
iiiistina
6 mjeseci prije
Reply to  Kon

neeego, ni za vidit da si se prijavia za vožnju kod letećeg kineza – ma broj vožnji je ograničen

Brainstorm
Gost
Brainstorm
6 mjeseci prije
Reply to  iiiistina

to ti je lako. samo prevedi sa protoasteskog koji je kao sto znas u relaciji sa ibero-baskijskim, berbero- libijskim i hitito -staroaramejskim.
evo ti najboljeg prijevoda na nas jezik: VELIKI UCITELJ DAJE SPOZNAJU ONIMA KOJI JAKO ZELE KRALJEVSVO SVEZNAJUCEG.
lama=pravedan, strog. u kontekstu ucitelja je veliki.
rabi=gospodar, mistik i ucitelj. ovdje mora biti ucitelj jer se govori o davanju znanja.
alardi=pokazivati ali u kontekstu ucitelja i znanja prevodi se kao poducavanje odnosno davanje znanja.
dini=zakon, spoznaja
endavur= rad ili sila. u kontekstu zeljenja (esa) prevodi si rjecju jako.
esa=zelja
kuni=zemlja, narod, drzava, kraljevstvo.
alim=sveznajuci.

iiiistina
Gost
iiiistina
6 mjeseci prije
Reply to  Brainstorm

hvala na odzivu…..raduje da nas ima korektnih u komuniciranju i djeljenju spoznaja di bi bilo na logičnom logično da 10 glava zna više od jedne i mogu ti navesti pronađeno.

  • moguće je i promjena u početku lama rabi , neki lingvisti su odvojili sa lam arabi pa to mjenja smisao i rekli . Gospod se ljuti.Kamo ideš čovječe ta nebo je za čiste
Brainstorm
Gost
Brainstorm
6 mjeseci prije
Reply to  iiiistina

nisu mogli dati takav prijevod jer su rijeci alardi, esa, kuni i alim nepoznate osim u protoasteskom. protoasteski je jos uvijek velika nepoznanica osim za par mistika. stari asteci su porijeklom izbjeglice sa atlantide. drugi atlantidjani kao baski, japanski aunu, hopi indijanci te strucne grupe koje su se nastanile na tibetu i starom egiptu su izmijesane sa barbarima tijekom vremena. tako im se i jezik iskvario. jezik koji je najslicniji jeziku atlantidjana je protoasteski. kao sto znas atlantida je propala pred 11 500 godina. kazu kontinent ali bila je puno manja. velicine oko 2 mil. km kvadratnih sto je kao… Pročitaj više »

iiiistina
Gost
iiiistina
6 mjeseci prije
Reply to  Brainstorm

vidljivo da nas zanima isto-svakako , samo ti lipo reci svoje spoznaje jer i ovo što si naveo se slaže s mojim promišljanjima jer te rječi koje si naveo i tamo di sam našao mišljenje je rečeno da te rječi nemogu prevesti pa su valjda lupili svoje i dobro je s drugima razmjeniti saznanja jer danas se ipak zna više nego što su muljatori iz NASE dali da se zna….po meni je ta rečenica bila upozorenje da im neće biti dozvoljeno da svoje prljavštine dovlače na mjesec koji je naseljen i ima genetske labose što su potvrdili i entiteti koji… Pročitaj više »

iiiistina
Gost
iiiistina
6 mjeseci prije
Reply to  Brainstorm

ima svega za saznati pa bit će mi drago da komentiraš ovaj video pogotovo ako razumiješ prikaze nebeske geometrije….mislim da je ovo opomena Tvoraca tog naroda poludjelim pojedincima tog davno genetski modificiranog naroda koji se odmetnuo-zaboravio svoju namjenu i svrhu ove planete i služi zlu
evo ovo je taj video di su dobili upozorenje da se opamete -posebno obratiti pažnju na korištenje nebeske geometrije
https://youtu.be/5nQ-NJLJHP4

iiiistina
Gost
iiiistina
6 mjeseci prije
Reply to  iiiistina

ovaj tekst se odprilike vrti internetom…sa galaksije info-čet razmjena …Zagonetno značenje Razložimo je na riječi. Mjesečev brbljivac je prvo izgovorio riječ ‘lama’. Što ona znači? U govornim jezicima naše planete gotovo se i ne spominje. Međutim, povijesničari jezika tvrde da je u Evanđelju po Mateju zabilježeno da je Isus Krist na križu izgovorio upravo ovu riječ u sklopu rečenice “Eli, eli, lama azavtani” što u prevodu znači ‘Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?!’. Drugi lingvisti smatraju da se ‘lama’ jedino može prevesti kao ‘srdit, ljutit, strog…’ što, u stvari, na starohebrejskom jeziku riječ ‘lama’ i znači. I riječ… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
6 mjeseci prije
Reply to  iiiistina

svemirska komuniciranja nisu tehnoloska nego ono sto nazivamo telepatska. razvijeni nisu oni kojima trebaju alati (svemirske letjelice, laseri, kompjutori, metalne antene). oni koji sve navedeno (putovanje, komunikaciju, djelovanje na daljinu) ostvaruju svojim bicem (duhovnim tijelom) su jedini pravi. ne vjerujem da napredna bica koriste tehnologiju koja u sustini podsjeca na ljudske alate kasnog 20. stoljeca. nedovoljno se je zakaciti na jednu ili dvije rijeci (lama i rabi) te traziti (nagadjati) smisao svega ostaloga. lama i slicno postoji sirom ljudskih jezika. moze znaciti plasljiv (engleski), vrsta zivotinje (lamma), rabi, je li to rabin ili rabotnik? trazimo kompaktniju cjelinu a ja je… Pročitaj više »

iiiistina
Gost
iiiistina
6 mjeseci prije
Reply to  Brainstorm

eeeeeeee da, puno je tema za razmjenu mišljenja…….. vidi se da te postanak čovjeka i silne malverzacije oko toga vuče u istraživanje di nama nije lako iz ponude ove škatule na struju…..što se tiče Franceka isto ima za procjenu ali čovjek je pokazao materijalni artefakt dobiven od posjetilaca-što je rjetkost sa nepoznatim pismom-srebrna ploča-nisi komentirao a da nekoga ima još na mjesecu sve se više govorka….uzput pitanje—dali ti je poznata prisutnost čuvara života 1994 po opisu dolaska na to mjesto procjenjujem negdje kod LičkoPetrovoselo-ima živih svjedoka koji su vidjeli svojim očima? NISI KOMENTIRAO priloženi video di je jasno emitirana Davidova… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
6 mjeseci prije
Reply to  iiiistina

licko petrovo selo slucaj mi nije poznat. problem sa tim i izraelskim videom je da bih ja trebao razjasniti smisao dogadjaja kad ni sam dogadjaj ne mogu razumjeti.
litos sam vidio zraku svjetlosti preko dijela neba. kasnije trazim na internetu i kaze da je laser. sto bih ja sad trebao razumjeti – je li vojska, amateri, nocni klub, meteor ili vanzemaljci. takve stvari stavljam u rubriku nerazjasnjeno a onda ni ne nagadjam.
sicas se da je tijekom domovinskog rata bila neka paucina? kasnije se ispostavilo da je jna bacala istu u svrhu sijanja panike. mozda tako i licki dogadjaj.

iiiistina
Gost
iiiistina
6 mjeseci prije
Reply to  Brainstorm

ok-nabavi James Twyman
Poslanik Svijetla
ima neki prodaju na njuškalu tako sam i ja našao pa utvrdi sam inače sam bio vrlo blizu tamo i mogu reći više kad pročitaš-ima još živih svjedoka koje tražim a navedeni su—-a video mislim da ima veze sa tvorcima židovske rase-Davidova zvijezda

Brainstorm
Gost
Brainstorm
6 mjeseci prije
Reply to  iiiistina

mislim da je navedeno tumacenje franje friedla. osjeti se velik utjecaj krscanske prakse pokajanja, kao da je pod dojmom krscanske mantre “moj grijeh, moj preveliki grijeh”. svjesna bica ne bi trebala ispastati muke nosenja kriza, iskustvo bicevanja ili samoponizavanje katakombi. vidi, katakombe su karakteristika rase sisavaca, zivih bica koja odnedavno vladaju planetom ali nikad nisu bila bliski suncu, nebu otvorenom, stalno se ukopavaju, od pogleda zvijezda se skrivaju. sisavci odnosno najrazvijeniji od njih, homo sapiens majmuni (HSM), nikad nisu prevazisli svoj instikt kopanja rupa jos otkad su se hranili jajima i nemocnom tek radjajucom djecom stvarnih vladara planeta, onih od… Pročitaj više »

iiiistina
Gost
iiiistina
6 mjeseci prije
Reply to  Brainstorm

zanima to i druge… i ovo sam gledao…..splićanin Robert Pauletić pogodia …Franjo Friedl iz Bjelovara i preveo: LAMA RABI ALARDI DINI ENDAVUR ESA KUNIS ALIM. Friedl je zbog toga i gostovao u Kviskoteci kao jedna od osoba A, B ili C a pitanje je mislim bilo, tko je preveo poznatu (tada, danas su svi to zaboravili) rečenicu. Njegov prijevod je glasio: “Kuda (ideš) čovječe? Zvijezde su za čiste” + iz komentara se još spominje i ta srebrna ploča koju sam vidio objavu još u Tajnama i mislim sarajevska Arka su dobili da to prevedu što piše na njoj-nisu našli ko… Pročitaj više »

Bosanac
Gost
Bosanac
6 mjeseci prije

NASA na steroidima.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
6 mjeseci prije

Na ivici su da izvedu prvi pokusaj necega od kako su osnovani!
Hahahah

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
6 mjeseci prije

Hahaah, stvarno vjerujes ili ti je to u opisu posla?

Rusofil
Gost
Rusofil
6 mjeseci prije

Meni su ovakve stvari fascinantne sa tehnološke strane. Pri tim brzinama, u tolikom prostoru, dovesti neku letjelicu koja će se spustiti u “rupu” i sletjeti na takvo nešto, neshvatljivo. Nameće mi se pitanje, koliko su daleko stigli u vojnim tehnologijama?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
6 mjeseci prije
Reply to  Rusofil

Da imas 13g.lakse bi shvario i prihvatio sve sto ti serviraju…

Rusofil
Gost
Rusofil
6 mjeseci prije

Da imam 13 g. bio bih mlađi od tebe 2 g. a ni sa 5 g. ne bih bio toliko glup.

Ante
Gost
Ante
6 mjeseci prije

😂😂😂😂😂😂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik