fbpx

Naučnici mapirali masivni “Halo” galaksije Andromeda, susjede Mliječnog puta

Satelit

Studija obilježavanja omogućila je naučnicima da koriste NASA svemirski teleskop Hubble kako bi mapirali oreol galaksije Andromeda koji je već presjekao oreol naše sopstvene galaksije Mliječni put.

NASA je u saopštenju za javnost u četvrtak otkrila da su naučnici koji rade sa svemirskim teleskopom Hubble mapirali masivni oreol iliti plinski omotač koji pripada galaksiji Andromeda, najvećem i najbližem susjedu naše galaksije Mliječni put.

Tim, na čelu sa Nicolasom Lehnerom, istraživačkim profesorom na odjeljenju za fiziku na Univerzitetu Notre Dame, otkrio je da se „skoro nevidljivi oreol“ proteže 1,3 miliona svjetlosnih godina od Andromede i na polovini puta do Mliječnog puta.

„Razumijevanje ogromnih gasnih oreola koji okružuju galaksije izuzetno je važno“, izjavila je Samantha Berek, suistraživačica studije i studentkinja univerziteta Yale, u NASA saopštenju.

„Ovaj rezervoar gasa sadrži gorivo za buduće stvaranje zvijezda u galaksiji, kao i blijeskove događanja poput supernove. Pun je tragova o prošloj i budućoj evoluciji galaksije i konačno smo u mogućnosti da detaljno proučimo našeg najbližeg galaktičkog susjeda. “

Kompletna studija pod nazivom „Projekt AMIGA: Cirkumulaktički medijum Andromede“ objavljena je u četvrtak u časopisu Astrophisical Journal.

Lehner je naglasio da je mapiranje haloa galaksije Andromeda „revolucionarno“, jer je to prvi galaktički halo koji je mapiran pomoću teleskopa Hubble.

„Ovo je zaista jedinstven eksperiment, jer za samu Andromedu imamo informacije o njenom oreolu uz ne samo jednu ili dvije crte gledanja, već njih preko 40“, dodao je.

„Dakle, projekat AMIGA takođe nam je omogućio pogled u budućnost.“

1 1
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 mjeseci prije

Haha, koliko su interesantne bajke iz svemira, nijednog komentatora!

Venator
Gost
Venator
1 mjesec prije

Zato što se nema tu puno što sr*at. Znanost majka. Čitaš i diviš se.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
2
0
()
x