Naučnici pronašli željeznog „zmaja“ u vanjskom omotaču jezgra planete

http://cdn.iflscience.com/images/72889c19-3899-55ee-8da1-d425e057383f/extra_large-1482236012-cover-image.jpg
4 komentara

Naučnici su otkrili da se ispod naših nogu krije ogromna željezna „zmija“, koja se kreće brzinom od 50 km godišnje, a nalazi se u tečnom omotaču jezgra naše planete. Trenutno se nalazi u sjevernoj hemisferi i kreće se prema zapadu, prolazeći ispod Aljaske i Sibira.

Kako je objavljeno na godišnjem okupljanju Geofizičke unije Amerike (AGU) u San Franciscu, ona vjerovatno i mijenja smjer kretanja, a pod uticajem magnetnog polja zemlje.

Dr Chris Finlay, naučnik sa Tehničkog univerziteta Danske, kazao je da se radi o „veoma gustom tečnom metalu za čije je kretanje potrebna ogromna količina energije“. Ovaj mlaz tečnog metala ima „vjerovatno najveću brzinu kretanja unutar naše planete“.

Mlaz su uočili sateliti programa Swarm, koji je razvila Evropska svemirska agencija (ESA), a u cilju detaljnog mapiranja zemljinog magnetnog polja. Ova mješavina željeza i nikla, ne samo da se kreće, već i ubrzava svoje kretanje, pokazuju rezultati jedne studije.

Trenutno je oko 420 km široka i pruža se na oko pola zemljinog obima. U posljednjih 16 godina je visina talasa ovog mlaza (amplituda) misterizona porasla u smislu dužine za oko 40 km godišnje. Mlaz je postao toliko magnetičan da čak utiče i na rotaciju unutrašnjeg jezgra zemlje.

Vanjski tečni omotač zemljinog jezgra je bio vrlo dinamično okruženje i prije otkrića ovog mlaza. Širine oko 2300 km, smješten između djelimično otopljenog i masivnog pokrivača i samog jezgra, on predstavlja pravi vrtlog metalnih struja.

S temperaturama i do 7730 stepeni Celzijusa, vanjski omotač je toplotni motor koji pokreće masivne konvekcijske struje pokrivača jezgra, a koje pokreću tektonske ploče u višim slojevima zemljine kore. Vanjski omotač igra i važnu ulogu u stvaranju zemljinog magnetnog polja. Bez njega bi život kakav poznajemo bio nemoguć.

Postoji sigurno još mnogo stvari koje ne razumijemo o ovom dijelu zemljine kore, a dramatično otkriće željeznog mlaza upravo to i naglašava. Ovaj novootkriveni željezni „zmaj“, koji nema jasno definisanu starost ili obrasce ponašanja, potpuno je nova enigma koja otvara više pitanja nego što daje odgovora.

jezgra planeteomotačplanetaželjezni zmaj
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PS
7 godine prije

vrag zna je li to istina..

Vlado Banja Luka
7 godine prije

Kakve lazi… Farsa. Kakvo crno jezgro i zmija u njemu!? Kako oni to znaju, da li su ti tzv naucnici kopali do tamo pa vidjeli? I onda se pitaju sto zagovornici ravne Zemlje imaju toliko pristalica…

Vlado Banja Luka
7 godine prije

Za Koleta: Kakvi crni sonari i sateliti swam sa kojima su navodno vidjeli to jezgro i tu zmiju (satanistička simbolika je ovdje apsolutno jasna, ali je ti naravno ne vidiš)!? Sve je to farsa da bi se od poreskih obveznika izvukle milijarde i milijarde. Ovi tzv naučnici, a pogotovo oni u NASA-i, samo sjede u kancelariji, izmišljaju gluposti i crtaju animacije za njih. Pa, da li ti vidiš da autor ovog teksta, poštovani Mirsad Š., ove tekstove vezane za svemir i Zemlju uglavnom prati sa najjeftinijim animacijama. Nigdje nikakve stvarne, jasne i detaljne fotografije za bilo šta… Nije da je Mirsad ne bi stavio, nego ih nema. Pričam ti priču… Kako neko može tvrditi da Zemlja ima jezgro kada su još Rusi davne 1962. godine htjeli kopati najdublju rupu, pa kad su vidjeli da stvari nisu onakve kakve nam predstavljaju, brže bolje su odustali! Došli su do navodno 12 km… Čitaj više »

konj
7 godine prije

Kad bi svi razmišljali kao banjalučanin i dan danas bi živjeli u kameno doba.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI