Ipak se (ne) okreće

Jupiter, slika
2 komentara

Jupiter, peta planeta po udaljenosti od Sunca, plinoviti div je ogroman. Ali, zaista, ogroman.

Toliko ogroman da, zapravo, ne orbitira oko Sunca. Barem ne u pravom smislu te riječi. Sa 2,5 puta većom masom od svih drugih planeta sunčevog sistema zajedno, Jupiter je dovoljno veliki da centar gravitacije između njega i Sunca ustvari nije na Suncu, već u tački svemira koja se nalazi iznad sunčeve površine.

To izgleda otprilike ovako. Kada manji objekti orbitiraju oko velikih svemirskih tijela, oni se ne kreću u savršenom krugu. Oba tijela, zapravo, orbitiraju oko zajedničkog centra gravitacije.

Plastičnije, kada Zemlja orbitira oko mnogostruko većeg Sunca, centra gravitacije se nalazi toliko blizu jezgra većeg tijela da je uticaj ovog fenomena zanemarljiv. Veće tijelo izgleda kao da se uopšte ne kreće, a manje opisuje kružnicu oko njega u svom kretanju.

No, stvarnost je uvijek mnogo kompleksnija. Na primjer, kada Međunarodna svemirska stanica (ISS) orbitira oko Zemlje, Zemlja i svemirska stanica orbitiraju oko zajedničkog centra gravitacije. No, centar gravitacije je toliko blizu centru Zemlje da je njeno kretanje oko te tačke nemoguće uočiti. Zbog toga ISS opisuje skoro savršenu kružnicu u svom kretanju oko planete.

Isto se odnosi na skoro sve planete koje orbitiraju oko Sunca. Sunce je toliko puta veće od Zemlje, Venere, Merkura pa čak i Saturna da njihovi centri gravitacije leže duboko unutar same zvijezde.

No, to nije slučaj sa Jupiterom. Plinoviti div je toliko veliki da je njegov centar mase sa Suncem, tzv. baricentar, smješten u tački koja je udaljen 1,07 solarnih radijusa od sredine Sunca ili 7 % sunčevog radijusa iznad njegove površine. Dakle, i Sunce i Jupiter orbitiraju oko te tačke u svemiru.

gravitacijajupiterplanetasunce
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Anonimac
7 godine prije

yyyyyy

Dreamer
7 godine prije

Znaci ta ih tocka ujedno drzi i na rastojanju? Koliko je udaljena od planete a koliko od zvijezde i koja je razlika u velicinama odnosno masi sunca i jupitera? Sturi podatci.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI