NASA je potvrdila misiju Europa Clipper na Jupiterov mjesec

Europa - Jupiter
13 komentara

Američka Nacionalna uprava za zrakoplovstvo i svemir (NASA) potvrdila je u ponedjeljak da je višemilijunska misija na Jupiterovom mjesecu Europa već na dobrom putu. Ove vijesti dolaze nakon što je agencija dala zeleno svjetlo za prelazak projekta u posljednju fazu dizajna.

Budući da je projekt u svom životnom ciklusu prošao fazu „ključna odluka-C“, očekuje se kako će se dovršiti konačni dizajn programa, nakon čega će uslijediti izgradnja i testiranje misije.

„Svi smo uzbuđeni zbog odluke koja će misiju Europa Clipper pomjeriti jedan ključni korak bliže otključavanju misterija ovog oceanskog svijeta“, rekao je Thomas Zurbuchen, pomoćnik administratora Uprave za znanstvenu misiju u sjedištu NASA-e u Washingtonu.

“Gradimo na temelju znanstvenih spoznaja koje su dobivene od vodećih svemirskih brodova Galileo i Cassini, te radimo na unapređivanju razumijevanja našeg kozmičkog porijekla, pa čak i života drugdje.”

Međutim, prema Ars Technica, bilo je nekih problema u vezi projekta Europa.

Izvještaj generalnog inspektora NASA-e iz svibnja 2019. godine, otkrio je kako je planirana svemirska letjelica prepuna problema, te kako postoji zabrinutost agencije u vezi s problemom nedostatka kvalificiranog osoblja uključenog u misiju. “Clipper se morao natjecati s najmanje četiri glavna projekta koji su upravljani kritičnim kadrovskim resursima, što izaziva zabrinutost da projekt možda neće imati dovoljno radne snage s potrebnim vještinama u kritičnim razdobljima u razvojnom ciklusu,” stoji u izvještaju.

Iako je izvor koji je poznavao to pitanje rekao Ars Technica da su brige o zaposlenicima otklonjene, još uvijek postoji drugo veliko pitanje u vezano za raketu koja će se koristiti u misiji.  Trenutno, raketne opcije za konstrukciju svemirskog broda, koji još nije izgrađen, uključuju Space Launch System, SpaceX-ov Falcon Heavy i Delta IV Heavy Alliance United Launch Alliance.

Lansiranje bi se trebalo dogoditi 2023. ili 2025. godine. Cilj misije je utvrditi ima li Europa potencijal stvaranja uvjeta pogodnih za život ispod svoje ledene ljuske. Dodatni cilj misije je usavršavanje uvida znanstvene zajednice u astrobiologiju.

Misija Europa Clippera uključivat će izradu letjelice koja će više puta letjeti oko Europe u cilju smanjenja izloženosti zračenju koje dopire iz magnetskog polja Jupitera. Na brodu će biti devet instrumenta, uključujući kamere i spektrometre za prikupljanje podataka.

jupiterMjesec EuropaNASA
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

Lijepo. I prigodno. Europa na Europu. 😊
Bilo bi zgodno poslati nešto takvo i na Saturnov Titan…
Naravno, opće je poznato da se oni u eu svemirskoj agenciji ne mogu oko ničega dogovoriti…

Pero
4 godine prije

Mirsade sta ce nam to dobra donijeti?
Hoce li nam to ocistiti oceane od plastike?
Ili mozda nahraniti gladne?
Mozda izlijeciti bolesne?
Ljudi jos umiru od gripe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI