Koliko je planeta poput Zemlje koje kruže oko zvijezda poput Sunca?

Planet
11 komentara

Novo istraživanje pruža najtočniju procjenu učestalosti planeta koje su slične Zemlji po veličini, te njihovu udaljenost od zvijezde domaćina koja je slična našem Suncu. Poznavanje stope nastanka ovih potencijalno naseljenih planeta bit će važno za određivanje budućih astronomskih misija za karakterizaciju obližnjih kamenitih planeta oko zvijezda poput Sunca koje bi mogle podržavati život.

Članak koji opisuje ovaj model izašao je 14. kolovoza 2019. u časopisu Astronomical Journal.

NASA-in svemirski teleskop Kepler otkrio je tisuće planeta. Kepler, koji je lansiran 2009. godine, a NASA ga je povukla 2018. godine kad je iscrpio zalihe goriva, promatrao je stotine tisuća zvijezda i identificirao planete izvan našeg Sunčevog sustava. Većinom se fokusirao na egzoplanete, dokumentirajući tranzitne događaje. Ovakvi se događaji dogode kada orbita planeta prolazi između njegove zvijezde i satelita, blokirajući dio svjetlosti zvijezde, tako da se čini da smanjuje. Mjerenjem količine zatamnjenja i trajanja između tranzita, te korištenjem informacija o svojstvima zvijezde astronomi karakteriziraju veličinu planeta i udaljenost između planeta i njegovog domaćina.

“Kepler je otkrio planete različitih veličina, sastava i orbita”, rekao je Eric B. Ford, profesor astronomije i astrofizike u državi Penn i jedan od vođa istraživačkog tima. “Želimo iskoristiti ta otkrića za poboljšanje našeg razumijevanja formiranja planeta i za planiranja budućih misija u potrazi za planetima koji bi mogli biti naseljivi. Međutim, jednostavno brojanje egzoplaneta određene veličine ili orbitalne udaljenosti je pogrešno, jer je mnogo teže pronaći male planete daleko od svoje zvijezde nego pronaći velike planete blizu njihove zvijezde. “

Da bi prevladali tu prepreku, istraživači su osmislili novu metodu za zaključivanje stope pojavljivanja planeta u širokom rasponu veličina i orbitalnih udaljenosti. Novi model simulira „svemire“ zvijezda i planeta, a zatim „promatra“ ove simulirane svemire kako bi utvrdio koliko bi planeta Kepler otkrio u svakom „svemiru“.

“Koristili smo konačni katalog planeta koje je identificirao Kepler i poboljšali svojstva zvijezda sa svemirskom letjelicom Gaia, koja je u vlasništvu Europske svemirske agencije, za izradu naših simulacija”, rekao je Danley Hsu, diplomski student u državi Penn i prvi autor rada. “Usporedbom rezultata s planetima koje je Kepler katalogizirao, okarakterizirali smo stope planeta prema zvijezdi i kako to ovisi o veličini planete i orbitalnoj udaljenosti. Naš novi pristup omogućio je timu da zabilježi nekoliko učinaka koji nisu uključeni u prethodnim studijama „.

Rezultati ove studije posebno su važni za planiranje budućih svemirskih misija za karakterizaciju planeta potencijalno sličnih Zemlji. Dok je Keplerova misija otkrila tisuće malih planeta, većina njih je toliko udaljena da je astronomima teško saznati detalje o njihovom sastavu i atmosferi.

“Znanstvenici su posebno zainteresirani za traženje biomarkera, molekula koje ukazuju na život, u atmosferi planete koji je otprilike veličine Zemlje, te koja orbitira u ‘naseljivoj zoni’ zvijezde poput sunca”, rekao je Ford. “Naseljiva zona je raspon orbitalnih udaljenosti na kojima bi planeti mogli sadržavati tekuću vodu na svojoj površini. Za traženje dokaza života na planetima veličine Zemlje u naseljenoj zoni zvijezda sličnih suncu bit će potrebna velik broj novih svemirskih misija.”

Kolika će misija biti velika ovisit će o obilju planeta veličine Zemlje. NASA i Nacionalna akademija znanosti trenutno istražuju koncepte misije koji se bitno razlikuju u veličini i mogućnostima. Ako su planeti veličine Zemlje rijetki, tada su planeti slični Zemlji udaljeni dalje i bit će potrebna velika, ambiciozna misija za traženje dokaza o životu na potencijalno planetima sličnim Zemlji. S druge strane, ako su planeti veličine Zemlje uobičajeni, tada će egzoplanete veličine Zemlje biti u orbiti oko zvijezda koje su blizu Sunca i relativno mali opservatorij će moći proučavati njihove atmosfere.

Na temelju njihovih simulacija, istraživači procjenjuju da se planeti koje su blizu Zemljine veličine, od tri četvrtine do jedne i pol puta veće od veličine Zemlje, s orbitalnim razdobljima u rasponu od 237 do 500 dana, javljaju oko otprilike jedna u četiri zvijezde.

Egzoplanetsuncezemlja
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jole
4 godine prije

Počeo sam brojati i kako vidim to će potrajati.

octopus
4 godine prije

Odgovor: Milijarde. Ali….Pomirimo se s tim da ih možemo brojati i promatrati. Obzirom na veličinu Svemira, nikad ih nećemo moći posjetiti….

Mölltaler
4 godine prije

Odgovor : Nijedna.

Hmmm da
4 godine prije

Ako “znamo” da je promjer naše galaksije približno 100000 svjetlosnih godina, gdje je najbliža zvijezda udaljena 4.3 svjetlosne godine, o čemu mi ovdje zapravo govorimo??? Kad gledamo u nebo, gledamo u daleku prošlost – istina? Pa koji k onda oni gledaju, na što se zapravo troši vrijeme i novac? Astronomija, ona kakvu je poznajemo iz udžbenika, je ustvari toliko apsurdna da se po ni jednom kriteriju niti ne može računati kao znanost. Određivanje udaljenosti i veličine nebeskih tijela je totalna sprdnja i uvreda za svaki mozak. Koga zanima, neka slobodno provjeri.

Sparkling
4 godine prije

Jeste li kada slušali Prof. Korada Korlevića – astronomsko društvo Višnjan. Poslušajte ga jednom ako ste u mogučnosti. Prof. je pun znanja i tako lijepo razumljivo objašnjava zašto če još dugo, dugo vremena proči dok čovjek i tehnika bude sposoban napustiti našu galaksiju.
Jednostavno rečeno tijelo homo sapiensa nije stvoreno i nema fizičke predispozicije putovati ni jednu svjetlosnu godinu a kamo li nekoliko njih. Za sada je to tako, a kada će naša dostignuča doskočiti tome i omogučiti to, veliko je pitanje. Ali kako se čovjek na ovoj nama jedinoj planeti odnosi prema svemu što ga okružuje brzo če morat u nekoj bliskoj budučnosti potražiti alternativu majčici Zemlji.
LP

Zorule
4 godine prije

Malo marketinga kao podloga za muznju novaca, sve je to postalo business.

Vutra
4 godine prije

bezveze matematika,

kažu da je svemir beskonačan, pa,, onda bilo koji manji broj od beskonačnosti je opet beskonačan,

recimo da ima 0,00001% vjerojatnost postojanja planeta poput zemlje to je opet beskonačno mnogo.

očito je vrijeme za promjenu paradigme,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI