fbpx

Koliko je planeta poput Zemlje koje kruže oko zvijezda poput Sunca?

Planet

Novo istraživanje pruža najtočniju procjenu učestalosti planeta koje su slične Zemlji po veličini, te njihovu udaljenost od zvijezde domaćina koja je slična našem Suncu. Poznavanje stope nastanka ovih potencijalno naseljenih planeta bit će važno za određivanje budućih astronomskih misija za karakterizaciju obližnjih kamenitih planeta oko zvijezda poput Sunca koje bi mogle podržavati život.

Članak koji opisuje ovaj model izašao je 14. kolovoza 2019. u časopisu Astronomical Journal.

NASA-in svemirski teleskop Kepler otkrio je tisuće planeta. Kepler, koji je lansiran 2009. godine, a NASA ga je povukla 2018. godine kad je iscrpio zalihe goriva, promatrao je stotine tisuća zvijezda i identificirao planete izvan našeg Sunčevog sustava. Većinom se fokusirao na egzoplanete, dokumentirajući tranzitne događaje. Ovakvi se događaji dogode kada orbita planeta prolazi između njegove zvijezde i satelita, blokirajući dio svjetlosti zvijezde, tako da se čini da smanjuje. Mjerenjem količine zatamnjenja i trajanja između tranzita, te korištenjem informacija o svojstvima zvijezde astronomi karakteriziraju veličinu planeta i udaljenost između planeta i njegovog domaćina.

“Kepler je otkrio planete različitih veličina, sastava i orbita”, rekao je Eric B. Ford, profesor astronomije i astrofizike u državi Penn i jedan od vođa istraživačkog tima. “Želimo iskoristiti ta otkrića za poboljšanje našeg razumijevanja formiranja planeta i za planiranja budućih misija u potrazi za planetima koji bi mogli biti naseljivi. Međutim, jednostavno brojanje egzoplaneta određene veličine ili orbitalne udaljenosti je pogrešno, jer je mnogo teže pronaći male planete daleko od svoje zvijezde nego pronaći velike planete blizu njihove zvijezde. “

Da bi prevladali tu prepreku, istraživači su osmislili novu metodu za zaključivanje stope pojavljivanja planeta u širokom rasponu veličina i orbitalnih udaljenosti. Novi model simulira „svemire“ zvijezda i planeta, a zatim „promatra“ ove simulirane svemire kako bi utvrdio koliko bi planeta Kepler otkrio u svakom „svemiru“.

“Koristili smo konačni katalog planeta koje je identificirao Kepler i poboljšali svojstva zvijezda sa svemirskom letjelicom Gaia, koja je u vlasništvu Europske svemirske agencije, za izradu naših simulacija”, rekao je Danley Hsu, diplomski student u državi Penn i prvi autor rada. “Usporedbom rezultata s planetima koje je Kepler katalogizirao, okarakterizirali smo stope planeta prema zvijezdi i kako to ovisi o veličini planete i orbitalnoj udaljenosti. Naš novi pristup omogućio je timu da zabilježi nekoliko učinaka koji nisu uključeni u prethodnim studijama „.

Rezultati ove studije posebno su važni za planiranje budućih svemirskih misija za karakterizaciju planeta potencijalno sličnih Zemlji. Dok je Keplerova misija otkrila tisuće malih planeta, većina njih je toliko udaljena da je astronomima teško saznati detalje o njihovom sastavu i atmosferi.

“Znanstvenici su posebno zainteresirani za traženje biomarkera, molekula koje ukazuju na život, u atmosferi planete koji je otprilike veličine Zemlje, te koja orbitira u ‘naseljivoj zoni’ zvijezde poput sunca”, rekao je Ford. “Naseljiva zona je raspon orbitalnih udaljenosti na kojima bi planeti mogli sadržavati tekuću vodu na svojoj površini. Za traženje dokaza života na planetima veličine Zemlje u naseljenoj zoni zvijezda sličnih suncu bit će potrebna velik broj novih svemirskih misija.”

Kolika će misija biti velika ovisit će o obilju planeta veličine Zemlje. NASA i Nacionalna akademija znanosti trenutno istražuju koncepte misije koji se bitno razlikuju u veličini i mogućnostima. Ako su planeti veličine Zemlje rijetki, tada su planeti slični Zemlji udaljeni dalje i bit će potrebna velika, ambiciozna misija za traženje dokaza o životu na potencijalno planetima sličnim Zemlji. S druge strane, ako su planeti veličine Zemlje uobičajeni, tada će egzoplanete veličine Zemlje biti u orbiti oko zvijezda koje su blizu Sunca i relativno mali opservatorij će moći proučavati njihove atmosfere.

Na temelju njihovih simulacija, istraživači procjenjuju da se planeti koje su blizu Zemljine veličine, od tri četvrtine do jedne i pol puta veće od veličine Zemlje, s orbitalnim razdobljima u rasponu od 237 do 500 dana, javljaju oko otprilike jedna u četiri zvijezde.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Počeo sam brojati i kako vidim to će potrajati.

octopus
Member
Famed Member
octopus
1 godina prije

Odgovor: Milijarde. Ali….Pomirimo se s tim da ih možemo brojati i promatrati. Obzirom na veličinu Svemira, nikad ih nećemo moći posjetiti….

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Odgovor : Nijedna.

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 godina prije

Ako “znamo” da je promjer naše galaksije približno 100000 svjetlosnih godina, gdje je najbliža zvijezda udaljena 4.3 svjetlosne godine, o čemu mi ovdje zapravo govorimo??? Kad gledamo u nebo, gledamo u daleku prošlost – istina? Pa koji k onda oni gledaju, na što se zapravo troši vrijeme i novac? Astronomija, ona kakvu je poznajemo iz udžbenika, je ustvari toliko apsurdna da se po ni jednom kriteriju niti ne može računati kao znanost. Određivanje udaljenosti i veličine nebeskih tijela je totalna sprdnja i uvreda za svaki mozak. Koga zanima, neka slobodno provjeri.

Davor
Gost
Davor
1 godina prije
Reply to  Hmmm da

Valjda žele ostaviti dojam kako smo superiorni,napredni moćni…zavaravati lakovjerne mase ,a u biti s time otkrivaju koliko smo maleni,nemoćni….S čim bi oni to putovali,mogu samo sanjati o brzinama svjetlosti ili teleportaciji. Koliko znam,život na ovoj planeti ovisi o mnogo toga i vrlo je složen. Npr.da je Zemlja veća ili manja drugi plinovi bi se gomilali u atmosferi,kisik bi se oslobodio i otišao u svemir da je Zemlja manja. Da je 1% bliža bila bi spržena,a da je Zemlja 5%dalje bila bi prehladna. Opet treba imati i prirodni satelit(mjesec drži polove statično) inače bi se polovi naširoko šetali. Okretanje oko osi je bitno,jer da je brže ili sporije ,bila bi negdje prehladna,a negdje prevruća. Idealno je okretanje i oko Sunca itd.itd. Veliki Konstruktor Bog ju je idealno podesio za život,ostale planete sunčevog sustava poput Jupitera ,Saturna,Urana,Neptuna su svojevrsni čistači i ne dozvoljavaju da Zemlju pogode kakvi asteroidi,oni ih privlače svojim jakim gravitacijama,samo maleni meteori dospiju do nas. U Bibliji piše da je Bog Zemlju stvorio da bude nastanjena zauvijek,a da će se oni koji Zemlju uništavaju biti uništeni u skorom Harmagedonu(otkrivenje 11:18). Poslije po knjizi otkrivenje bit će nam date daljnje upute,nove knjige,možda jednom dobijemo dozvolu i spoznaje kako naseljavati Svemir. Vjerojatno ljudsko postojanje ima dublji smisao. Isus je jednom rekao Nikodemu,židovskom učenjaku:A što da ti pričam o nebeskim stvarima,kad još i Zemaljske ne razumiješ…(prvo nauči Zemaljske a potom ćemo o nebeskim govoriti)Koliko znam orbita nam je puna smeća,otpada od satelita i raketa,preko 100 milijuna komada lebdi,kažu znanstvenici da za deset godina nitko kroz to neće moći izletiti u svemir,živjet ćemo u “zatvoru”. Hvala dragom Bogu da On ima kontrolu nad svjetskim događanjima i odredio je Dan Suda za stanovnike Zemlje.

Istok
Gost
Istok
1 godina prije
Reply to  Hmmm da

Napokon netko ko logično razmišlja.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Jeste li kada slušali Prof. Korada Korlevića – astronomsko društvo Višnjan. Poslušajte ga jednom ako ste u mogučnosti. Prof. je pun znanja i tako lijepo razumljivo objašnjava zašto če još dugo, dugo vremena proči dok čovjek i tehnika bude sposoban napustiti našu galaksiju.
Jednostavno rečeno tijelo homo sapiensa nije stvoreno i nema fizičke predispozicije putovati ni jednu svjetlosnu godinu a kamo li nekoliko njih. Za sada je to tako, a kada će naša dostignuča doskočiti tome i omogučiti to, veliko je pitanje. Ali kako se čovjek na ovoj nama jedinoj planeti odnosi prema svemu što ga okružuje brzo če morat u nekoj bliskoj budučnosti potražiti alternativu majčici Zemlji.
LP

zoran kadinski
Gost
zoran kadinski
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling
Slušam emisiju “Explora” koju vodi gospodin Korlević. Slušam je već preko skoro od prve emisije a imam snimljenih poslijednjih 5 godina. Kad iznosi podatke, Koradu je egzaktan i nema pomodnih muljanja niti cenzure. Druga je stvar kad iznosi svoje viđenje i razne predikcije. Vidi se da puno čita i da je strahovito načitan. Georg Christoph Lichtenberg je jednom tako krasno rekao:”Ima mnogo ljudi koji čitaju samo zato da ne bi morali misliti.”Kod korada to nie slučaj no ima pre malo vremena za procesuirati sve pročitano.Ja se divim njegovoj energiji i njegovoj misiji podizanja znanstvene kulture kod jece. Kad je predviđanje budučnosti u pitanju ne treba ga slušati jer iz emisije u emisiju skaće sam sebi u usta. Inače je fenomenalan i svi ga slušaoci, uključujući mene, obožavaju gotovo kao idola, no neki to rade: “…sa zrncem soli…” kako on sam voli reći, uključujući mene!

Pero
Gost
Pero
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Sparkling, jel objasnio da nemoze proci jer jednostavno smo ovdje postavljeni i neidemo nigdje. Tijelo nam je (trenutno) napravljeno malim, slabim, priglupim i kratkog vijeka.
I ovo si u pravu: “kako se covjek odnosi prema planeti… “Neidemo mi ni na kakav Mars, Jupiter i ne znam koje jos fantazije spominju. Tu si i neides nikamo. Kada satremo svijet skroz, doci ce ti spasenje, samo ne ako vjerujes u galaksije, Mars i da imas zajednickog pretka s majmunom.
Psalam 19:1

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

Malo marketinga kao podloga za muznju novaca, sve je to postalo business.

Vutra
Gost
Vutra
1 godina prije

bezveze matematika,

kažu da je svemir beskonačan, pa,, onda bilo koji manji broj od beskonačnosti je opet beskonačan,

recimo da ima 0,00001% vjerojatnost postojanja planeta poput zemlje to je opet beskonačno mnogo.

očito je vrijeme za promjenu paradigme,

POVEZANE VIJESTI

Izbornik