U najnovijim proučavanjima navodno otkrivena dob Zemljine jezgre

Zemlja
6 komentara

Unutarnja jezgra pokreće dinamični proces koji generira magnetsko polje našeg planeta, koje štiti Zemlju od mnogih oblika štetnog zračenja i igra presudnu ulogu u sposobnosti planeta kod pružanja života. Unatoč važnosti, ne zna se puno o dobi Zemljine jezgre.

Novo proučavanje, koje su proveli istraživači sa Sveučilišta u Teksasu, navodno je otkrilo starost unutarnje jezgre Zemlje. Tijekom godina znanstvenici su iznosili različite pretpostavke o tome koliko je stara unutarnja jezgra; neke verzije govorile su da je Zemljina jezgra stara između pola do 4,5 milijardi godina, što ukazuje na to da je ona nastala kad je planet stvoren. Nalazi novog istraživanja, objavljenog 13. kolovoza u časopisu Physical Review Letters, tvrde da je unutarnja jezgra Zemlje stara između milijardu i 1,3 milijarde godina, što je datum koji se poklapa s jačanjem magnetskog polja planeta.

Kako bi procijenili starost Zemljine unutarnje jezgre, istraživači su pokušali rekreirati njezine uvjete stvaranja, zagrijavajući mali komad željeza na 4.490 stupnjeva Celzijusa i postavljajući ga između dva dijamantna nakovnja, ne bi li tako stvorili ekstremni pritisak, sličan onome kakvog doživljava unutrašnja jezgra planeta. Zatim je izmjeren komad pregrijanog željeza, kako bi se promatralo kako on provodi toplinu, na isti način na koji unutarnja jezgra prenosi toplinu na vanjsku jezgru.

Ovaj detalj omogućio je stručnjacima izračunavanje toplinskog hlađenja jezgre koje pokreće geo-pokretni proces, koji stvara magnetsko polje planeta. Istraživači su otkrili da je geo-dinamo crpio oko 10 terawatta energije iz rashladne jezgre. Nakon izračuna količine gubitka energije, mogli su doći do navodnih izračuna starosti unutarnje jezgre.

Znanstvenici kažu kako će ovi rezultati rasvijetliti misterije, koje okružuju i druge planete Sunčevog sustava.

“Zemlja je jedinstvena u našem Sunčevom sustavu po tome što ima magnetsko polje i što je useljiva”, rekao je autor studije Jung-Fu Lin, geo-znanstvenik sa Sveučilišta Texas u Austinu, za Live Science. “Na kraju bi se naši rezultati mogli koristiti za razmišljanje o tome zašto drugi planeti u našem Sunčevom sustavu nemaju magnetska polja”.

zemljaZemljina kora
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Aragorn
3 godine prije

Navodno, vjerovatno, mozda, ali nikada sigurno, al hajd, i da promase u 100 milijona godina, bit ce blizu? 😀

nepoželjni
3 godine prije

Uglavnom, Jung-Fu Lin (pravi amerikanac;) je zaradio svoju plaću i otkrio novu istinu sa rokom trajanja (dok se ne otkrije još novija;)

Stara kuka
3 godine prije

Na kraju bi se naši rezultati mogli koristiti za razmišljanje o tome zašto drugi planeti u našem Sunčevom sustavu nemaju magnetska polja”.

E pa kad je tako vrijedilo je potrošitii tko zna koliko milijuna dolara i radnih sati za to istraživanje.

U prolazu
3 godine prije

Ja sam uvijek govorio da bez magnetskog toka ništa. Da nije bilo njega nebi se mi ovdje doselili. Držim i magnetsku narukvicu na ruci.

Imaju, imaju!
3 godine prije

Jupiter, Uran, Neptun, svi imaju magnetsko polje jace od zemlje. Ima ga i Mars, ali je veoma slabo. Venera je redak planet, koji je potpuno bez magnetskog polja.

Daba
3 godine prije

Kada bi pisac znao o cemu pise tekst bi bio razumljiviji
Ovako
Znalcima nije rekao nista novo
A neinzinjerima I dalje nista nije jasno
🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI