Astronomi otkrili asteroid koji bi se mogao sudariti sa Zemljom 2068. godine

Asteroid
38 komentara

Sudar asteroida s planetom može proizvesti eksploziju “ekvivalentnu 1.200 milijuna tona TNT-a ili oko 80.000 nuklearnih bombi bačenih na Hirošimu.”

Iako se očekuje da će masivna svemirska stijena proći pored Zemlje u ne tako dalekoj budućnosti; znanstvenici upozoravaju na postojanje vjerojatnosti sudara s našim planetom, ma kako ona mala bila, prenosi The Sun.

Predmetni asteroid Apophis dobio je ime po drevnom egipatskom božanstvu koje utjelovljuje kaos i promjera je oko 370 metara, nešto veće od, na primjer, visine nebodera Bank of America u New Yorku; eksplozija koju bi mogla proizvesti pri udaru mogla bi biti “ekvivalent od 1.200 milijuna tona TNT-a ili oko 80.000 nuklearnih bombi bačenih na Hirošimu.”

Prema novinama, iako su astronomi ranije bili uvjereni da će asteroid promašiti Zemlju, otada su otkrili da se “on odmiče s putanje i da ubrzava.”

“Asteroid se udaljava od jasne gravitacijske orbite za oko 170 metara godišnje, što je dovoljno za to da se scenarij sudara iz 2068. godine obistini”, rekao je astronom dr. Dave Tholen.

Navodeći da su 12. travnja 2068. u svojim dnevnicima imenovali mogućim “danom sudara”, astronomi Havajskog sveučilišta govore da na putanju asteroida utječe takozvani efekt Yarkovsky koji se “javlja dok asteroid apsorbira, a zatim zrači toplinu iz Sunca, što rezultira povećanim zračenjem topline na boku asteroida, čime asteroid dobiva “dodatni potisak, što odbacuje asteroid s putanje koja je postavljena gravitacijskom silom.”

“To je tako sićušna sila da nije uočljiva za veće predmete, ali što je manji objekt, to je lakše otkriti učinak”, primijetio je dr. Tholen, jedan od ljudi koji su otkrili Apophis.

Novine također ističu da iako “najnoviji izračuni” sugeriraju mogućnost sudara asteroida s našim planetom, pri čemu bi eksplozija uzrokovala “globalnouništenje” otprilike jedan naprama 150.000, dr. Tholen vjeruje da su “stvarne šanse za sudar koji bi se trebao dogoditi 2068. bliže omjeru jedan naprama 530.000.”

Apophis asteroidasteroidzemlja
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
3 godine prije

Ništa, malo je to i slabo, a nadasve prekasno . . . 🙂

Tututu
3 godine prije

Ovakvi clanci katastrofe vam ne trebaju

Vangić
3 godine prije

Nešto se događa iza kulisa, paravana i tek će se dogoditi. Film Melancholia dosta toga nagovještava.

Emiliano Zapatata
3 godine prije

Nema sanse da to dozivimo jer Kabala ima drugcije planove za nas…
Njihovi planovi su NAZALOST 100% ostvarivi…

Alex
3 godine prije

Pričekajmo malo,pa ćemo vidjeti…🤔😂

Daniel Plainview
3 godine prije

Kratak osvrt na današnji društveni “progres”, jedan reset u obliku blaženog asteroida se čini spasonosnim.

TražeseDomaćaJaja
3 godine prije

možda su nešto pogriješili u računu, možda bude ipak prije…

Cookie
3 godine prije

Nismo mi te sreće

Mirko
3 godine prije

Izvor vijesi The Sun
Hahaha

Zvrk
3 godine prije

Zar se ne spominje 2028. godina kao mogući udar meteorita.

Pero
3 godine prije

Rekao je onaj naš astronom iz Višnjana da taj komet nije nikakav problem, odnosno da je opasnost ravna nuli. Veći su problemi oni koje ne vidimo.

Uno
3 godine prije

“NASA tvrdi da su šanse da asteroid pogodi zemlju 0,042%. Šanse da umrete od Kovida 19 iznose 0,026%. Dakle, vrijeme je da maske zamjenite šljemom.”

MelisMarsa
3 godine prije

Kako su izračunali da će se to možda dogoditi 12 .04 (travnja)? Opet prijestupna godina.Nije važno,do tada me neće biti .😂

Venator
3 godine prije

Zaboravili ste navesti u naslovu da je asteroid Apophis otkriven 19.6.2004.

dulebg
3 godine prije

Na mene ne računajte

piždro
3 godine prije

Pa ti si se dosad prikaziva velikim patrjutom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI