Znanstvenici su snimili detaljan prizor jednog od najtajanstvenijih asteroida u Sunčevom sustavu

Neobicni asteroid Kleopatra
43 komentara

Otkriveno 1880., nebesko tijelo ili bolje rečeno njegov izvanredan oblik, desetljećima je zbunjivalo znanstvenike. Čini se da bi mu više pristajao naziv “Dogus Treattus”, jer izgleda poput šunke s kosti, koju psi vole grickati. Međutim, istraživači su nazvali asteroid po slavnoj egipatskoj vladarici Kleopatri.

Međunarodni tim astronoma snimio je detaljnu sliku jednog od najtajanstvenijih asteroida u našem Sunčevom sustavu, 216 Kleopatra. Koristeći vrlo veliki teleskop koji se nalazi na Europskom južnom opservatoriju u Čileu, istraživači su mogli vidjeti nebesko tijelo iz različitih kutova, a kasnije su stvorili i njegov 3D model.

Nakon što su ispitali ono što su opisali kao “najoštrije i najdetaljnije prizore Kleopatre do sada”, znanstvenici su došli do nekoliko otkrića. Istraživači su saznali više o obliku asteroida za koji kažu da se može usporediti s bučicom. Zatim su otkrili da jedan od režnjeva asteroida veći je od drugog i odredio je duljinu nebeskog tijela (oko 270 kilometara) i njegovu masu (2,97 x 10 do snage 18 kilograma).

Podaci su pak omogućili istraživačima utvrđivanje gustoće Kleopatre. Dugo su znanstvenici mislili da se radi o metalnom asteroidu. Međutim, najnoviji izračun otkrio je da je njegova gustoća upola manja od gustoće željeza. To sugerira da asteroid ima poroznu strukturu i da bi mogao biti tek nešto više od “hrpe ruševina”. Znanstvenici kažu da otkriće znači da je Kleopatra vjerojatno nastala nakon velikog udara.

Zahvaljujući detaljnoj slici, istraživači su također mogli preciznije definirati orbite Mjeseca asteroida, Alex Helios i Cleo Selene. Dobili su ime po djeci koju je egipatska vladarica Kleopatra imala s rimskim političarem i generalom Markom Antonijem; Aleksandru Heliosu (Sunce) i Kleopatri Selene (Mjesec).

Prema Francku Marchisu iz Instituta SETI, koji je godinama istraživao asteroid, otkriće tima moglo bi pridonijeti kasnijim studijama.

“Kleopatra je doista jedinstveno tijelo u našem Sunčevom sustavu. Znanost puno napreduje zahvaljujući proučavanju čudnih izdvajanja. Mislim da je Kleopatra jedna od njih i razumijevanje ovog složenog, višestrukog asteroidnog sustava može nam pomoći da saznamo više o našem Sunčevom sustavu”, rekao je Marchis.

asteroidDogus Treattus
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ukleti Holandjanin
2 godine prije

Ti tzv. ,znanstvenici su napravili quantum computer, koji sa 7G i nanocesticama u ljudima ce preuzeti sve.Detalji na ttps://wrenchinthegears.com/2021/06/05/covid-cybernetics-and-the-new-normal/.Ne da mi se prevoditi.

Stara kuka
2 godine prije

Eto, nakon što snimili detaljnu sliku “jednog od najtajanstvenijih asteroida u našem Sunčevom sustavu” udaljenog 200 milijuna kilometara, sada znanstvenicima još samo preostaje snimiti i pokazati nam “detajne slike” nećeg puno bližeg – virusa SARS-CoV-2

Zagten
2 godine prije

Asteroidi ne postoje. To su dijelovi Kupole i(li) nebeskih tijela koja se nalaze s nase strane Kupole i sporadicno padaju. Kako je satanistima Egipat omiljeni pojam jasno je i da “ime” ima veze s Egoptom.

BanOvan
2 godine prije

“2,97 x 10 do snage 18 kilograma”

Jony
2 godine prije

Kleopatra,ajd svrati malo do nas,nije te dugo bilo!

2 godine prije

danas …
dnevni red: novacenje ateista iz redova vjernika
tema: kako je nastao bog
odgovor: rodila ga majka bozija
p.s. hvala teistima na ovom izuzetno vrijednom materijalu

Emiliano Zapata
2 godine prije

Pljuska u lice poreskim obveznicima koji placaju slikanje ovog krompira…

Krunoslav
2 godine prije

Članak za pop….a komentari još gori.
Padamo po malo.

eofnvoqernfqnwerfnqu
2 godine prije

270 km, taj je pravi, i zato kreni, kreni prema meni, ovaj je partibrejker za varane i stvora……….

Jomla
2 godine prije

(2,97 x 10 do snage 18 kilograma)
se pravilno piše: 2,97×10*18 kilograma.
Toliko!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI