fbpx

Profesor fizike traži amaterske astronome da pomognu svemirskim agencijama spasiti Zemlju od asteroida

Profesor fizike traži amaterske astronome da pomognu svemirskim agencijama spasiti Zemlju od asteroida 1

Postoje samo dva načina na koja čovječanstvo može pobjeći od sudara s asteroidom – razbijanjem nebeskog tijela nuklearnim oružjem ili mijenjajući njegovu putanju, slanjem sonde koja bi letjela pored njega. Prva se mjera smatra samo nuklearnom opcijom, namjeravana je kazna, a druga se izračunava samo na papiru…

Alan Fitzsimmons, profesor matematike i fizike na Sveučilištu Queens u Belfastu, pozvao je astronome amatere da pomognu svemirskim agencijama u spašavanju našeg planeta.

Ogromni, asteroidi koji bi mogli uzrokovati velika razaranja, redovito prolaze kraj Zemlje. Svemirske agencije ih nazivaju objektima blizu Zemlje. Asteroidi i meteori, čija orbita presijeca orbitu našeg planeta i koja je veća od 140 metara, nazivaju se potencijalno opasnim objektima. Većina ih je otkrivena unaprijed, no ponekad ih znanstvenici ne uoče.

Profesor Fitzsimmons rekao je da će s vremenom ogromni asteroid pogoditi naš planet i pozvao je javnost da pomogne NASA-inim i ESA-inim budućim misijama u učenju kako pomicati putanje nebeskih tijela i spriječiti sudar.

“Ponekad ćemo dobiti ozbiljan udar asteroida”, rekao je profesor Fitzsimmons, “Možda to neće biti za vrijeme našeg života, ali majka priroda kontrolira kada će se to dogoditi. Trebat ćemo nešto poduzeti u vezi s tim. Trebat ćemo pomaknuti taj asteroid da promaši i ne udari nas “.

DART i Hera

NASA i ESA planiraju pokrenuti svemirske misije koje će procijeniti šanse čovječanstva za izbjegavanje katastrofalnog susreta s nebeskim objektom, sličnog onome koji se dogodio prije 66 milijuna godina i izbrisao većinu života na Zemlji.

NASA-in dvostruki test za preusmjeravanje asteroida (DART), koji bi trebao biti pokrenut 2021. godine, srušit će se na dvostruki asteroid zvan 65803 Didymos. Didymos, blizanac na grčkom, veličine je piramide u Gizi i kategoriziran je kao potencijalni opasni objekt, za koji znanstvenici predviđaju da će se približiti našem planetu 2123. NASA-in DART će se srušiti na asteroidni manji blizanci nazvan “Didymoon” i udar od sudara bi trebao poremetiti njegovu orbitu. Tada će ESA-ina misija Hera preuzeti.

Hera, za koju se očekuje da će biti lansirana 2024., provest će studije kako bi otkrila može li se koncept promjene putanje asteroida koristiti kao obrambena tehnika od objekata koji mogu predstavljati opasnost za naš planet.

Kako amaterski astronomi mogu pomoći?

Tijekom leta do Didymosa Hera bi prošla pored jednog ili više nebeskih tijela koja bi misija mogla proučiti. Znanstvenici su identificirali nekoliko potencijalnih ciljeva, ali treba im više promatranja – orbite i svojstva objekata kako bi ih mogli odabrati. Proučavanje ovih tijela “moglo bi dati tragove njihovim karakteristikama prije Herinog pokretanja u listopadu 2024.”, rekao je profesor Fitzsimmons.

“Istraživanje asteroida jedno je područje astronomije u kojem amaterski promatrači i dalje daju važan doprinos. Ima ih mnogo kako u Irskoj, Velikoj Britaniji, Europi, tako i širom svijeta, koji redovito prate asteroide, pa čak i mjere kako se njihova svjetlina vremenom mijenja?” to je upravo ono što tražimo – ove napredne amatere “, zaključio je Fitzsimmons.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
24 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Ne razumem…mapirati nebo, software koji odmah prepozna uljeza i eto ga

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Mlata

Problem je Mlato što meteori ne poštuju zakon – nisu ugradili rotaciona pa čak ni oborena svetla. A idu kroz mrak…

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Koja je verovatnoća da se ne postavi između zemlje i nekog sjajnog nebeskog tela? Ja mislim ogromna i tu je gotov

shumadinac
Member
1 godina prije

Evo malo pravog pesimizma. U zvezdama se u pocesu fuzije lakši elementi spajaju u teže, vodonik u helijum… i najteži element koji nastaje u najvećim zvezdama je gvožđe. Maseni broj gvožđa je 56 (najzastupljeniji izotop) što je na polovini periodnog sistema elemenata. Dakle, svi teži elementi od gvožđa su nastali pod ekstremnijim uslovima – najčešće eksplozija zvezde. Vrlo teški elementi kao što su zlato, uranijum… nastaju u najjačim eksplozijama koje se zovu supernova. Na Zemlji ima prilična količina tih težih elemenata pa čak i najtežih koji su sigurno nastali eksplozijom supernove. Ali proizvod supernove nisu samo teški elenemti, ono što iza nje sigurno ostaje je pulsar ili crna rupa. Posle eksplozije supernove raspršeni materijal se često usled gravitacije kondenzuje u neki manji zvezdani sistem ili čak više njih (u građenju tih zvezdabih sistema može učestvovati kosmička prašina ako je bila prisutna – svemir nije baš prazan prostor kako mi zamišljamo). Ali pulsar ili crna rupa nisu nestali, oni su i dalje prisutni – nekada vrlo daleko da se ne mogu smatrati delom novog sistema a nekada sasvim blizu. Ono što sigurno znamo je da u našem bližem okruženju nema pulsara ali za crnu rupu nemamo nikakvu pretstavu jer je možemo… Pročitaj više »

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Lijepo si to poslozio. Sve to moze biti ali nemora i statisticki je dalje od nuk. rata, pa cemo se nekako izvuci, mozda.

shumadinac
Member
1 godina prije

Mnogo je bitnije što je vremenski daleko – minimum stotine hiljada godina (a verovatno milioni). Bar nešto da nam ide u prilog – ovaj put je to paleontologija.

p.s. Interesantno da niko ne pominje mogućnost postojanja crne rupe u našoj blizini uprkos priličnoj verovatnoći njenog postojanja.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Kako znaš da smo mirni milione godina, šta ako “izroni iz mraka”?

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Mlata

Kako ti znas da nismo?

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Mlata

Pretpostavka Mlato ali bazirana na periodičnim ciklusima velikuh izumiranja koja su sigurna u takvom scenariju – a koja su se događala…
Zato kažem paleontologija.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Nemamo mi pojma o periodičnim ciklusima, ravnozemljaša na sve strane, osporavanja Darvina itd. Yellowstone je po cikličnosti kojoj je neko izračunao trebao eksplodirati pre desetek hiljada godina pa ništa. Ja ipak više verujem Hablu koji snima svemir, šalje fotke i svemoćni softwer ga u par sekundi otkrije. To je što se tiče nebeskih tela a vulkani su nešto drugo, tu smo baš nemoćni i samim tim veća nam opasnost preti iz utrobe mother earth

citam "logicno" , logicno razmisljam
Gost
citam "logicno" , logicno razmisljam
1 godina prije
Reply to  shumadinac

A sta cemo ako ciklus traje 65 999 995 godina, a katastrofalni udar bio prije 66 000 000? ha ha ha

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Pa i ako postoji, crna rupa nije nista opasnija od bilo kojeg svemirskog tijela.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

…manje opasnija, to mislio?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Jos da nam netko objasni kako se u svemiru gdje je slabija gravitacija ne mjesaju tlakovi poput vacuma i atmosfere, bilo bi lijepo…S obzirom da se ovdije na povrsini gdje je puno jaca gravitacija, tlakovi nedaju ukrotiti, odnosno potrebna je cvrsta fizixka prepreka da stoje jedan uz drugi

TauCeti_Mk
Gost
TauCeti_Mk
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Hipoteza postojanja devete planete, mislis na Nibiru, Anunaki? 🙂

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije

Općenito, život na Zemlji je “na staklenim nogama” a ovaj se članak baš lijepo nadovezuje na onaj o “Noinoj arci”.
Svakako da bi udar velikog asteroida uništio većinu života a naročito napredne oblike u koje spada i čovjek. U takvoj situaciji, došlo bi do nazatka na jako dug period a sve znanje i imanje koje je ljudska vrsta dostigla, bi u nedogled propalo i iz tog razloga treba biti razumljiv napor i želja dijela znanstvene zajednice da doskoči tom problemu.
Mislim da itekako treba graditi i izgraditi modernu “Noinu arku” koja bi trebala biti smještena barem na tri mjesta – na Zemlji, u njenoj orbiti, i na najbližem nebeskom tijelu Mjesecu. Naravno da ta “arka ne bi bila poput one biblijske ali svakako, na njoj bi trebalo pohraniti DNK svega živućeg i najbitnije, sve dostignuto znanje kojim barata ljudska vrsta u ovom trenutku i cijelo vrijeme ga osvježavati novim spoznajama. Ne bi se kladio da se u davnoj prošlosti tako nešto već nije dogodilo i da mi danas i postojimo upravo zahvaljujući nekoj “Noinoj arci” iz prošlosti

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  otpisani

Zaboravljaš činjenicu, upravo si nastao iz tako jednog velikog uništenja, razaranja! Dakle ne bi sad ti tu predlagao, Noe ne bi pravio barku da nije došlo do velikog razaranja.

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata
Da bi nešto bilo “činjenica” onda za to mora postojati neupitni dokaz. ….ali da si pročitao pažljivo što sam napisao (u zadnjoj rečenici), onda bi vidio da i ja govorim nešto slično 🙁

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  otpisani

Ostavi Noevu arku, idemo mnogo dalje…nadam se da znaš koji je događaj omogućio da sisari zavladaju planetom, vladaju i dan danas a bogami vladaće do sudnjega dana čini se. Eto ti dokaza

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Hm…projekt se zove…’Hera’?
Taj koji će registrirati što se događa s asteroidima nakon što ih ‘pogode’ sonde…pa pošto ćemo (pokušati) utjecati na asteroide, valjda je ime dobro odabrano?

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Da vam prevedem: neko je rešio da pošaqe atomsko oružje u orbitu; zbog čega – pa naravno zbog terorističkih asteroida.

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije

Mnogo realnija i mnogo vjerojatnija (u sljedećih nekoliko desetljeća ili stoljeća) je ona od razularene anglocionističke mafije zvane NATO koja troši tisuću milijardi dolara godišnje na “obranu” t.j. pripremu za uništenje RF i/ili Kine, plus ne mnogo manje milijardi za medijske laži, špijunažu, nametanje “slobode i demokracije” naivcima. A sve zato da kad slome te dvije sile, onda će svijet biti vlasništvo pohlepe: nekoliko tisuća obitelji imat će sve, a svi ostali ljudi će ili pomrijeti ili biti doslovce njihove sluge za one poslove koje neće moći raditi roboti. Članovi te vladajuće bande živjet će stoljećima zahvaljujući napretku medicije i biologije, transpantacijama organa itd,njima će biti sve na raspolaganju. Neravnopravnost između robovlasnika i roba dječja je šala u odnosu na neravnopravnost koja će tada zavladati između gospodara i onoga što će od ljudi još ostati. Svijet će utonuti u robotizirano barbarstvo, s neznatnim brojem gospodara koji će se ponašati kao bogovi Olimpa. To je moje viđenje svijeta budućnosti, ostvariva distopija ako u sljedećih stotinjak godina Kina i RF pokleknu pred banksterskom mafijom. A udar asteroida? Pa , ako se ostvari ono što gore napisah, taj će udar biti za veliku većinu preostalih ljudi dobrodošli dar s neba. Olakšanje. Bit će… Pročitaj više »

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Brrrr…. babaroga, skoro se u*rah od straha

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

U prijevodu: “bas super da postoji nuklerano oruzije!”

POVEZANE VIJESTI

Izbornik