Da li je misterija konačno rješena?

Asteroid kataklizma katastrofa
20 komentara

Nastojeći da ponovo postignu isti efekat obaranja drveća kakav je proizvela Tunguska eksplozija u Sibiru prije više od 100 godina, naučnici su dizajnirali niz različitih kompjuterskih modela, koji uključuju više od 500 miliona kombinacija izgleda asteroida i varijanti njegovog ulaska u atmosferu i istražili ih pojedinačno uvjereni da se radi o najznačajnijem astronomskom događaju 20. vijeka.

Prije tačno 111 godina, 30. juna 1908. gigantski asteroid udario je u udaljeno područje tada carske Rusije, izazvavši masivnu eksploziju uništivši hiljade kvadratnih kilometara šume oko epicentra.

Kada su naučnici kasnije otkrili obim uništenja, izazvanog Tunguskom eksplozijom, smatrali su da je to najznačajniji fenomen te vrste u čitavoj ljudskoj istoriji.

Srećom po lokalno stanovništvo, nije bilo prijavljenih žrtava u ovoj rijetko naseljenoj sibirskoj oblasti, iako je sila razaranja bila nevjerovatna. Uništeno je oko 2 000 kvadratnih kilometara. Međutim, događaj je od tada izazivao beskrajna pitanja jer ni asteroid ni njegovi ostaci nikada nisu pronađeni.

U nekom trenutku istraživači su uspjeli da primjene analizirane podatke oko 500 miliona kombinacija i pobliže analiziraju Tungusku eksploziju.

Inženjeri kompjuterskog modeliranja iz NASA-inog Ames istraživačkog centra otkrili su da je događaj vjerovatno uzrokovan kamenim meteorom a ne ledenim nebeskim tijelom i da je vjerovatno taj objekat bio između 50 i 80 metara u prečniku.

Simulacija je zaključila da je sasteroid ušao u atmosferu brzinom od 55 000 kilometara na čas prije nego što je eksplodirao na visini od 10 – 15 kilometara iznad tla, što je činjenica koja objašnjava zašto nije došlo do stvaranja kratera na tlu posle ove stravične eksplozije.

Međutim, udar kao takav se desio i postoji mogućnost sličnih udara u budućnosti, što naglašava značaj razvoja zaštitnih mjera u budućnosti. Snaga eksplozije bila je ekvivalenta 30 megatona što je čini snažniom više od hiljadu puta od bombi bačenih na kraju Drugog svjetskog rata.

Naučnici su zaključili da se učestalost ovakvih razaranja mjeri u milenijumima.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija, proglasila je 30. jun Međunarodnim danom asteroida, u decembru 2016. godine. Kako bi svake godine na međunarodnom nivou posmatrala nivo uticaja Tunguske eksplozije na Sibir.

asteroidkatastrofaTunguska eksplozija
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 godine prije

Nasli bi ostatke da je kameni meteorit. 80 godina su ih trazili.

mnc
4 godine prije

Da dodam. Zivotinje su napustile podrucje pre katastrofe. To nije moguce ako nesto dolazi van zemlje nego samo ako potice iz unutrasnjosti zemlje. Jelouston je dokaz za to. Pri povecanoj aktivnosti bizoni i ostale zivotinje napustaju podrucje.

Admin
4 godine prije

Komentator Horvat je poznati provokator na ovom portalu, tako da se drugi komentatori ne trebaju nervirati.
Obrisali smo bespotrebnu polemiku.
Ugodno čitanje.
—————————
Poruka za sve posjetitelje:
Koji jezik i pismo koriste novinari portala?
Portal Logično ima specifičnu uređivačku politku, a time i specifičan pristup jeziku i pismu koji se koristi.
Svaki novinar piše na svome maternjem jeziku:
• srpskom
• hrvatskom
• bosanskom
• crnogorskom
Pismo koje koristimo je latinica zbog njene razumljivosti u sve 4 zemlje.
https://www.logicno.com/o-nama

Brainstorm
4 godine prije

konacnog odgovora nema tko odluci suvise komplicirati. tunguski slucaj je za mene tema od srednjeg i manjeg interesa tako da mi je svejedno sto je. neka kamencina pala sa neba i meni dosta.

Majk Majers
4 godine prije

Tunguzija je jedino misto na planeti koje može takvu eksploziju apsorbirat da ne bude globalnih posljedica. I to smo svi znali. Jel to slučajno tako ispalo? Sumnjan, ne virujen u slučajnost

Mölltaler
4 godine prije

Ako NASA kaže da je tako onda mora da je istina iako nema smisla to što govore.

samo tako
4 godine prije

Glavno da je UN praščad našla motiv za napoj

Max
4 godine prije

Razne su teorije što se dogodilo. Svima preporučujem emisiju HRTa “Na Rubu Znanosti Tunguska Eksplozija voditelja i urednika Krešimira Miška.

mladen3x
4 godine prije

Nešto se tamo poklopilo….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI