Asteroid veći od Eiffelovog tornja približava se Zemlji 20 puta većom brzinom od brzine zvuka

Asteroid
23 komentara

Objekt, koji je otkriven 2006. godine, presijeca Zemljinu orbitu dva puta godišnje, a opisan je kao “potencijalno opasan” zbog blizine našem planetu  tijekom leta.

Asteroid mamut koji se brzo približava trebao bi proći pored Zemlje za manje od dva tjedna, upozorila je NASA.

Svemirska stijena, označena kao 481394 (2006 SF6), procjenjuje se da je dužine oko 610 metara. To je dvostruko veće od Eiffelovog tornja, odnosno šest nogometnih igrališta.

Očekuje se da će se SF6 iz 2006. godine približiti Zemlji u srijedu, 20. studenoga, i to unutar 0,029 astronomskih jedinica iznad naših glava, odnosno 4,35 milijuna kilometara. Letjet će brzinom zapanjujućih brzina od 27 000 km / h, odnosno oko 22 puta veće od brzine zvuka.

Ovaj asteroid, otkriven 2006. godine, prolazi dva puta godišnje i označen je kao “potencijalno opasan”. Spada u skupinu Atenskih asteroida čije orbite povremeno prelaze našu planetu.

Njegova projicirana putanja pokazuje da vjerojatno nema mogućnosti za sudar u iduća dva stoljeća – što je prilično dobro s obzirom na to da bi takva ogromna stijena mogla uništiti metropolu tijekom jednog od njezinih posjeta.

Bilo koji asteroid ili kometa koji orbitira unutar 50 milijuna kilometara Zemlje – poput 2006. godine SF6 – opisan je kao objekt-gotovo-pored-Zemlje (NEO).

Prema NASA-inom službeniku za planetarnu obranu Lindley Johnson, NEO “mogu biti najrazornije prirodne katastrofe poznate čovjeku.”

Od više od 600.000 asteroida koji prolaze kroz naš Sunčev sustav, znanstvenici su oko 20.000 opisali kao NEO. Europska svemirska agencija stavila je više od 800 tih NEO-a na svoj “popis rizika”, što znači da bi ih astronomi trebali pripaziti.

NASA je prošlog tjedna izvijestila da će asteroid veličine Burj Khailfa (najviše zgrade na svijetu) proletjeti pokraj našeg planeta dan nakon Božića.

A u rujnu je agencija priznala da je identificirala asteroid veličine automobila samo nekoliko sati prije nego što je udario u atmosferu i tamo izgorio.

asteroid
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zsphere
4 godine prije

Hoce li nas amrekikanci braniti ako platimo dobro?

tihobl
4 godine prije

A sto ste se bacali kamenjem na boga? Sad kad se kamenje vraca ne vrijedi kukati.

Iza_horizonta
4 godine prije

Kad nema mogućnosti udara, zašto uopšte izbacuju ovakvu vijest?
A da npr. ima mogućnosti udara, da li pomaže izazivanje panike?

Fabijan
4 godine prije

Proci ce brzinom kojiom nasi sateliti lete oko Zemlje
Proci ce 12 puta dalje nego sto je Mjesec daleko
Prolazi 2 puta godisnje kraja zemlje vec tisucama godina…stabilnom putanjom
Statisticki , takvo kamenje pada na Zemlju svakih 300 godina
Najcesce neopazeno u more
Da I padne na velike grad, ubija 10.000 ljudi
Dakle, manje opasan Od atomske bombe u Hirosimi
Sve u svemu
Mirno spavaj narode
I
Pazite se kupaonica , oko 2.000 ljudi godisnje smrtno se posklizne

Emiliano Zapata
4 godine prije

HAHAHA, nema mjesec dana da sam pisao kako nas ceka slican naslov…(za one bez iskustva, nebojte se bit ce jos mnogo ovakvih naslova, normalno je da se ovcama govori da ne napustaju tor i sigurnost ograde koja ih ne zatvara vec stiti jer ce ih kao izvan ograde, tora, zgrabit vuk,dok im u 99% slucajeva coban dode glave)…

Emiliano Zapata
4 godine prije

dok se vi brinete i visite na portalima umjesto da ste u krevetu s boljim polovicama, demografski slom unistava sve zemlje balkana trajno i nepovratno, vise nego sto rat ili asteroid moze pobit ljudi…

dulebg
4 godine prije

Čekaj, jel ste vi to sve dobro sračunali? Šta ako Zemlja malo požuri, ili ta kamenčina okasni …?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI