fbpx

Asteroid nedavno prošao vrlo blizu Zemlje, no to nitko nije primijetio

Asteroid

Asteroid veličine automobila upravo je zaobišao Zemlju, što je pokazala nedavna snimka. Začudo, niti jedan od zemljinih, planetarnih, obrambenih sustava nije vidio da se asteroid približava Zemlji sve dok nije prošao pored nje.

Asteroid ”2020QG” projurio je pored Zemlje na udaljenosti manjoj od 3.000 kilometara, što znači da se približio većini komercijalnih satelita koji orbitiraju oko Zemlje. Činjenica da je asteroid prošao udaljen samo 3.000 kilometara od Zemlje ovaj asteroid stavlja u razred asteroida koji su zamalo imali ”bliski susret” s našim planetom, što i govore podaci koji se bilježe već više od 100 godina.

Astronomi u promatračnici Palomar u Kaliforniji prvi su primijetili asteroid i to šest sati nakon što je on proletio pokraj Zemlje. Promatranja sugeriraju da je taj svemirski kamen, koji se dosad najviše približio Zemlji, bio zaista najbliže našem planetu kada je bioiznad Južne hemisfere; ondje se, naime, asteroid nalazio u 04:00 ujutro, prema univerzalnom mjerenju vremena.

Stručnjaci kažu da je 2020QG predstavljao mali rizik za Zemlju, jer bi ga planetarna atmosfera gotovo sigurno spalilau slučaju da se on sudario s našim planetom.

Međutim, ovaj događaj ponovno ukazuje na važnost sustava otkrivanja asteroida, kao i na to da treba poboljšati zemljinu planetarnu obranu, u slučaju da se u budućnosti u Zemljinoj putanji nađu ozbiljnije prijetnje.

Jasan primjer toga je neotkriveni meteor u Čeljabinsku, koji je eksplodirao iznad Rusije u veljači 2013. Komet je bio promjera svega 18 metara, ali još uvijek je bio dovoljno velik da uzrokuje značajnu lokaliziranu štetu, kao na primjer eksploziju tisuće prozora sa stambenih objekata.

Drugi primjer potječe iz prosinca 2018., kada se neotkriveni asteroid, koji je 10 puta snažniji od bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki, raspao iznad Beringovog mora.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
20 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
sdofnvowefivnwfiwefuvnsweufvwef
Gost
sdofnvowefivnwfiwefuvnsweufvwef
6 mjeseci prije

Bude već on došao ako nam nisu podvalili i svemir kao iluziju…………………..

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Uh, presitan je ovaj asteroid, nema smisla ni komentirati.
Treba asteroid promjera barem kao pola promjera zemlje 😊😊😊

onaj najgl..... veći Dalton
Gost
onaj najgl..... veći Dalton
6 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Mali, priznaj, di ti je ćaća?!?

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
6 mjeseci prije

Nada umire zadnja..ima jos kamenja💪

Uno
Gost
Uno
6 mjeseci prije

Geostacionarni sateliti su na oko 36 000 km, tako da je to već blizu LEO. Mogao je malo prošarati po onim muskovim. A da je bio još malo bliže možda su mogli probati i Nudolj, ili S-500… Šteta. 🙂

Tvrdi
Gost
Tvrdi
6 mjeseci prije
Reply to  Uno

Uno, veličine automobila, pa u LEO ima satelita veličine autobusa pa nitko ne reagira, kako to, kako to ?

Uno
Gost
Uno
6 mjeseci prije
Reply to  Tvrdi

E pa, asteroid putuje hiper ultra mega giga zvučnom brizinom i to je izazov za obaranje, a ne satelit veličine autobusa… 🙂

Slovenac
Gost
Slovenac
6 mjeseci prije

Hahahah niko nije vidio od toliko silnih sistema…

Zadranin
Gost
Zadranin
6 mjeseci prije

Dižete paniku bez veze. Pa zamisli si da ti u dvorište padne kamen veličine auta. Nikom ništa. Pozoveš građevinara s bagerom i stvar rješena.
P***!

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

Zadranin

Ipak vidim po minusima da je još netko uočio…☺
Da taj toliki lupi…tamo gdje su tvoja i susjedne kuće…krater bi ostao.
Brzina/ silina udara. Bez obzira što bi dio skoro sigurno bio otpao/ otopljen u atmosferi.

nekoime
Gost
nekoime
6 mjeseci prije

Da li je asteroid bio corona pozitivan? Jesu li asteroiđani nosili maske?

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Ma da je prošao i kroz dnevni, be bi ga primjetili od silne panike zbog korone.😆

Stara kuka
Gost
Stara kuka
6 mjeseci prije

Što o svemu tome kažu silni stručnjaci iz NASA, ESA i ostalih “svemirskih” agencija koje troše desetke milijardi dolara godišnje na…. tko će to znat? Osim što su zauzeti mijenjanjem imena nebeskih tijela u ona politički korektna.

A da i primjete asteroide na vrijeme opet ne bi mogli bez Rusa ili Kineza i njihovih raketa poslati gore Bruce Willisa i Bena Afflecka da rastepu kamenčinu i sve nas spase da ne izumremo kao dinosauri.

Tvrdi
Gost
Tvrdi
6 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Stara kuka, bolje da oni to zapiju s marsovcima nego da razno razni stručnjaci smišljaju viruse i onda kao traže vakcinu za njih, bolje da i oni traže marsovce.

Zvrk
Gost
Zvrk
6 mjeseci prije

priprema za 2028

Etz Chayim
Gost
Etz Chayim
6 mjeseci prije

Pred leti ste lahko še prišli do podatkov kaj trdijo ravnozemljaši danes ne prideš do teh podatkov Najstarejši zemljevid iz leta 1907 naj bi bil star 10.000 let z tibeta ki prikazuje izhod pri LITTle americe kjer je izhod do ostalih 33 kontinentov kot so lemurijaaa hy brasil in antlantida Operacija high jump in fišbovl amriške vojske ti data mislit ,koimajo posnetek z 132 kilometrov in ni videt nobene ukrvjenosti in —

otpisani
Famed Member
otpisani
6 mjeseci prije

Hahaha, bila bi šprdnja da nas Billy the COVID svojim cjepivom spasi od pomora a onda nas strefi neki asteroid veličine “Berge Istre”

Mucki provokator
Gost
Mucki provokator
6 mjeseci prije

Ja ne vjerjujem ništa NASI (Never A Straight Answer). Mars je na Grenlandiji. Guglajte mars pictures from rover. Komedija!! Crtani filmovi, CGI i pravljice. LOL!

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

😊 Jeste s i g u r n i da nije primjećen?
Ako ga je netko primjetio, izračunao je i putanju…
I čekao da vidi koliko dobro oni drugi gledaju…

bauštelac
Gost
bauštelac
6 mjeseci prije

nisam u vinklu

POVEZANE VIJESTI

Izbornik