Nakon ogromnog curenja nafte u sibirskom gradu Norilsku koja prijeti arktičkom moru, protiv gradonačelnika tog grada vodi se kazneni progon

Norilsk
9 komentara

Gotovo dva tjedna nakon ekološke katastrofe koja je šokirala aktiviste zaštite okolišau Rusiji i u inozemstvu, najviši lokalni dužnosnik u Norilsku trebao bi biti procesuiran zbog “nepažnje”.

Gradonačelnik RinatAkhmetchin predmet je kaznenog postupka zbog izlijevanja nafte. Prema istražiteljima, Akhmetchin je znao za količinu ispuštenog goriva, ali nije poduzeo potrebne mjere kako bi se sanirala nastala šteta. Optužen je za “neizvršavanje službenih dužnosti u hitnim slučajevima”.

Tužiteljitvrde da je zapostavio pravilno koordiniranje rada gradske uprave i nije organizirao dovoljno detaljan nadzor okoliša.

29. svibnja oko 20.000 tona goriva razlilo se nakon nesreće u energetskoj kompaniji Norilsk-Taimyr, koja pripada tvrtki Norilsk Nickel, koja je u vlasništvu milijardera Vladimira Potanina. Dizel je ušao u tlo i također zagađivao obližnje rezervoare koji opskrbljuju lokalno stanovništvo vodom. Novi podaci govore da je nafta pronađena i u već zagađenom ledenjačkom jezeru Pyasino, oko 20 km od grada.

Norilsk, nekadašnji centar radnih logora Gulag, najsjeverniji je grad na svijetu, smješten unutar Arktičkog kruga. U njemu su najveće svjetske naslage nikla, bakra i paladija. Iako se ovo područje čini ekonomski održivim, nedavni događaji doveli su doogromnog zagađenja, zbog čega je lokalitet postao poznat po kiseloj kiši i smogu.

Ruska Federalna služba za statistiku navodi Norilsk kao najzagađeniji grad u zemlji. Nema željezničke ili cestovne veze s ostatkom Rusije, a nalazi se 1.500 km od regionalnog glavnog grada Krasnojarsk i gotovo 3.000 km od Moskve.

3. lipnja vidno bijesan predsjednik Vladimir Putin zatražio je da se incident rješava kao hitno stanje i to na saveznoj razini. Prema ruskom Ministarstvu prirodnih resursa, čišćenje će trajati najmanje 10 godina. Potanin je rekao Putinu da će njegova tvrtka pokriti sve troškove (procijenjene na preko 150 milijuna dolara).

katastrofaNaftaNorilsk
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
3 godine prije

Topi se tundra. Propao je fundament cisterne.
Ali ovo je sitnica prema drugim efektima topljenja. Oslobada se metan iz zemlje. A ugljendioksid je mila mati prema efektima metana za zatopljavanje. Sto vise zatopljuje, time se oslobada vise metana, cime postaje toplije, cime se oslobada sve vise metana…nepovratno.
Doci ce dan kad ce narodi sveta reci: „Little Greta was right“.

Machiavelli (Žukov - Švicarska)
3 godine prije

Greta je ne 100,vec 1000% u pravu.To sto se balkanjerosi sprdaju sa tom pametnom i ekoloski svijesnom djevojkom, samo pokazuje njihov stupanj svijesti.
Jedino rijesenje za praznoglavce sirom svijeta jest totalni lock down i brnjice na njuske,samo u tom slucaju ova planeta ima sanse za opstanak.

Max
3 godine prije

Čuj “nepažnje” to je nacionalna svjetska katastrofa koja zaslužuje najveću kaznu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI