Preokreće li se Zemljino magnetno polje?

Zemljino magnetno polje
70 komentara

Nešto čudno se događa sa Zemljinim magnetskim poljem. Tijekom posljednjih 200 godina polako slabi i pomiče svoj magnetni sjeverni pol (mjesto gdje kompas pokazuje, ne treba ga brkati s geografskim sjevernim polom) s kanadskog Arktika prema Sibiru. U posljednjih nekoliko desetljeća, međutim, taj polagani pomak prema jugu se ubrzao – dostižući brzine veće od 30 milja godišnje (48 kilometara godišnje). Možemo li biti na rubu geomagnetskog preokreta, u kojem magnetski sjeverni i južni pol zamjenjuju mjesta?

Zemljino magnetsko polje nastaje konvekcijom rastaljenog željeza u jezgri planeta, oko 1800 milja (2896 km) ispod naših nogu. Ova pregrijana tekućina stvara električne struje koje zauzvrat proizvode elektromagnetska polja. Dok su procesi koji pokreću preokret polova relativno manje razumljivi, računalne simulacije planetarne dinamike pokazuju da preokreti nastaju spontano. To je potkrijepljeno promatranjem Sunčevog magnetskog polja, koje se preokreće otprilike svakih 11 godina.

Naše vlastito magnetsko polje nastalo je prije najmanje 4 milijarde godina i od tada su se Zemljini magnetski polovi mnogo puta preokrenuli. Samo tijekom posljednjih 2,6 milijuna godina magnetsko polje se promijenilo deset puta – a budući da se posljednje dogodilo prije nevjerojatnih 780 000 godina, neki znanstvenici vjeruju da nam uskoro slijedi još jedno. No, preokreti nisu predvidljivi i zasigurno nisu periodični.

Mapiranje magnetskih polja

Istraživači mapiraju drevnu povijest Zemljinog magnetskog polja koristeći vulkanske stijene. Kada se lava ohladi, željezo koje sadrži magnetizira se u smjeru magnetskog polja. Ispitivanjem ovih stijena i korištenjem tehnika radiometrijskog datiranja moguće je rekonstruirati prošlo ponašanje magnetizma planeta kako je ojačao, oslabio ili promijenio polaritet.

Kako bi pratili novije magnetske promjene, znanstvenici se okreću magnetskim svojstvima arheoloških artefakata. Kada su naši preci zagrijali drevno ognjište ili peć koja je sadržavala željezo na dovoljno visoke temperature, ono bi nakon hlađenja uskladilo svoj magnetizam sa magnetskim poljem Zemlje. Točka u kojoj se to događa poznata je kao Curiejeva točka. Studije su čak uključile i neke segmente poda zgrade iz željeznog doba u Jeruzalemu, koju je babilonska vojska spalila 586. pr.n.e.

Ali provođenje mjerenja na tim arheološkim artefaktima je teško. Kao prvo, magnetizam u drevnim objektima je vrlo slab – nedovoljan da se pomakne igla kompasa. A ako su neki predmeti nekoliko puta zagrijani i hlađeni, nekoliko će magnetskih uzoraka biti superponirano. Konačno, njihova pouzdanost ovisi o tome da objekti ostanu na istom mjestu gdje se grijanje odvijalo.

Unatoč tim poteškoćama, istraživači su uglavnom mapirali moderne promjene u magnetskom polju ispod zapadne Europe i Bliskog istoka.

Kornjače, lososi i kitovi

Znanstvenici ne mogu biti sigurni u točne posljedice koje će preokret imati – dokazi prethodnih preokreta ostaju nejasni – ali one mogu biti ozbiljne. Na primjer, mnoge životinje koriste Zemljino magnetsko polje za navigaciju tijekom migracije.

Mlade glavate kornjače kopaju svoj put iz podzemnih gnijezda na plažama Floride, ulaze u more i putuju daleko u Atlantski ocean (ponekad ga potpuno prelaze). Zatim se nakon mnogo godina vraćaju na iste plaže Floride na kojima su rođeni. Oni se kreću ovim bezobličnim, 9.000 milja (14.494 km) putovanjem otkrivajući snagu i smjer magnetskog polja. Kada je riječ o lososu, kitovima, pticama i drugim stvorenjima koja također koriste Zemljin magnetizam za navigaciju, njihov bi život bio ozbiljno poremećen preokretom magnetskog polja.

Osim toga, Zemlja je stalno bombardirana strujom nabijenih čestica koje pristižu sa Sunca i kozmičkim zrakama, uglavnom protonima i atomskim jezgrama, iz dubokog svemira. U razdoblju prije preokreta, magnetsko polje postaje slabije i značajno manje učinkovito nas štiti od tih čestica. Dok neki geolozi primjećuju da se čini da su masovna izumiranja povezana s tim vremenskim razdobljima, ljudi ili naši preci su na Zemlji nekoliko milijuna godina. Tijekom tog vremena bilo je mnogo preokreta i nema očite korelacije s ljudskim razvojem.

Burno vrijeme za tehniku

Izravan učinak na čovječanstvo mogao bi biti neznatan, ali ne i na tehnologiju. Umjetne satelite koristimo za navigaciju, televizijsko emitiranje, vremensku prognozu, praćenje okoliša i komunikaciju svih vrsta. Bez zaštite magnetskog polja, ovi sateliti bi mogli biti ozbiljno poremećeni sunčevim vjetrom ili kozmičkim zračenjemng s elektroničkim sklopovima. Slabo magnetsko polje u južnom Atlantskom oceanu, poznato kao “Južnoatlantska anomalija”, već negativno utječe na satelite i moglo bi biti pokazatelj onoga što dolazi.

Nedavne geološke studije sugerirale su mogući razlog anomalije. Rašireno je mišljenje da je naš Mjesec nastao kada je Zemlju pogodio planet Theia prije 4,5 milijardi godina, ali ostaci Theie nikada nisu pronađeni. Sada se čini da bi ostaci Theije mogli ležati pod našim nogama.

Dvije su ogromne količine stijena zakopane duboko u Zemlji, od kojih je svaki milijun puta veći od Mount Everesta (i širi se) te gušći i topliji od ostatka Zemljinog plašta. Znanstvenici sugeriraju da su ove stijene ostaci Theije koji nedostaju i da ometaju konvekciju rastaljenog željeza – što dovodi do slabog magnetskog polja u južnom Atlantiku.

Bez obzira na to, ozbiljnost magnetskog preokreta ovisit će o tome koliko je vremena potrebno da se preokret završi. Ako se polagano pomiče tijekom mnogo tisuća godina, moguće je da će se migratorna bića, a i čovječanstvo, moći prilagoditi. U međuvremenu, moramo mnogo naučiti o tome što se događa duboko u našoj planeti.

IZVOR: astronomy.com

Magnetno poljezemlja
Pretplatiti se
Obavijesti o
70 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Metabaron
2 godine prije

Pitaj Tartarce jel’ se okrece ili preokrece …kabalisti sigurno znaju ….zato I rade to sto rade ….

iiiistina
2 godine prije

Massive UFO near the sun shoots out into space 13.632 pregleda
12. lis 2021.
Images captured by NASA’s SDO-AIA 171 satellite show a massive spherical object near the sun until it shoot out into space. According to NASA, the strange appearance is actually a type of solar activity called a prominence, a type of solar activity, which is normally attached to the sun before shooting out into space, like the infamous UFO/prominence image from 2012. But the object captured on October 11, 2021 is not attached to the sun, we first see an elongated shadow moving through the plasma clouds before the actually spherical object becomes visible So, instead of a prominence could this have been a massive spacecraft?
pa ako admin pusti ostavit ću link za snimak

Itd
2 godine prije

Sve se nesto: cini, ne vidi, predpostavlja, ne poznaje, kompjuterski simulira i na kraju naravno mapira.
Znanstvenici sugeriraju… sto vise dimenzija otkrivamo to vise predpostavljamo, ah ta vremena i blazene 2 dimenzije…sve bi bilo tako jednostavno.

iiiistina
2 godine prije

uz pitanje o Zemljinim magnetskim polovima ima dosta za pogledati : djelovi iz izlaganja: …….Tijekom mog sastanka o LOC-u dok sam davao svoj brifing vremenski okvir 2018-2023/24 nastao je zbog novih informacija koje su sa mnom podijelili Anshar. Rečeno mi je da je Elita očekivala da će se konačno “solarno kihanje” dogoditi na kraju ovog razdoblja solarnog minimuma (2018./2019. prema njihovim procjenama). “Jesmo li službeno u solarnom minimumu?” što je pitanje jednog od prisutnih ljudi. ……U ovoj povijesti opisali su kako Sunce pulsira od 1930-ih i da traje i danas. Ovo pulsiranje oslobađa kozmičke energije koje ulaze u Sunce iz Kozmičke mreže i njegovog EM polja dok prolazi kroz kozmičku energiju, uvlači je kroz svoje magnetske polove i oslobađa energiju kroz Sunčevu koronu u naš Sunčev sustav. Od tada su se te energije nakupile što je zahtijevalo prisutnost divovskih sfera kako bi se zbunili neki od učinaka na naš planet… Čitaj više »

iiiistina
2 godine prije

pokazati ću zanimljivi dio: Martin: Ovdje ne morate biti politički korektan. Dozvolite da preformuliram pitanje, možda će Vam biti ugodnije. Pričajmo o promjeni magnetskog polja Zemlje i kako te promjene utječu na naše magnetske polove? McCanney: Kao prvo, magnetsko polje Zemlje je vrlo neshvaćeno. Većina ga je uzrokovana strujama koje teku oko Zemlje. Nije uzrokovan nekim magnetom u našoj jezgri. Magnetsko polje koje proizlazi iz jezgre, stalna komponenta tog magnetskog polja, je vrlo slabo povezana u naslagama željeza i nikla. To nije nešto kao mali željezni magnet kojeg ste stavljali u džep kao dijete. Većina našeg magnetskog polja je u obliku električnih struja koje teku diljem planeta u solarnim vjetrovima i u Van Allenovom pojasu i u ostalim oblicima – to je naše magnetsko polje. To je razlog zbog kojeg, kada visoko nabijen elektromagnetski komet prođe, može u velikoj mjeri utjecati na nas. ……..I tako, dok Mjesec, na primjer, prolazi… Čitaj više »

Гавран
2 godine prije

Koliko sam čitao preokret polova je u stvari preokret zemljinog jezgra. Preokret kada krene je brz proces .
Jezgro je elipsoidno. Ono podiže zemljinu koru +- kilometar.
Verovatno samo sateliti ostaju neoštećeni. Ali ako se na vreme uključi Mask…

tihobl
2 godine prije

Ovi amerikanci iznova otrkivaju toplu vodu umjesto da procitaju stare brojeve Mladog astronoma.
Magnetni polovi se stalno preokrecu sto su dokazali geolozi. Proces nije spor, vec brz kako rece Gavran. Ali postoji jedan period za vrjeme preokretanja kad zemlja ostaje bez magnetnog polja potpuno. Niko ne zna koliko ce trajati, ali ostacemo bez zastite od sunceva zracenja.

NEdam rame
2 godine prije

Koliko je meni poznato magnetno polje polako slabi od kako se ono mjeri (nekih 100 god.).

Dupla Kamilica
2 godine prije

Ima belgijska serija u kojoj se radnja događa kad dođe do ovakve situacije. Slučajna ekipa zatečena na aerodromu predvođena nato časnikom otme avion i cijelu prvu sezonu lete i tenkiraju na onoj strani planete koja je u mraku.
SPOJLER!!
Nato časnika, slučajna ekipa zavezala kao psa na lancu i ostavili ga da čeka izlazak sunca.

Šele
2 godine prije

Ne nasjedajte na,, naučne vijesti, ko se sjeća nedavno teme onog asteroida ili sunćevi izboja plazme, sve su to vijesti iz istih izvora, nema nikakvih naučnika kojim je posao tog istraživanja, zar niste više naučili, ko Musk šalje neke satelite, neko Tesla auto u svemir, ko još prati live tog auta, nassa šalje teleskope, a sve CGI fotografije, ja više ne vjerujem ni malo ovim lažovima

nessy
2 godine prije

Rusi!!! Opet ti pokvareni Rusi! Postoje 105% sigurne analize ‘nasih zapadnih partnera’, po kojima je ocito da Rusi pomocu najmodernije, jos uvijek tajne tehnologije, vuku Sjeverni pol prema Sibiru. Zasto? Pa treba li uopce odgovor na takvo pitanje? Iz ciste zlobe, da mogu reci da je Sjeverni pol Ruski. Ali, siguran sam, zapadne sile pod vodstvom mladog, cilog i bistrog Bidena, naci ce nacin da se obrane. To je ono sto i inace rade, sa svojih cca 700 vojnih baza sirom svijeta, samo pokusavaju ograniciti Rusku agresiju, sirom svijeta.

nepoželjni
2 godine prije

“Dok su procesi koji pokreću preokret polova relativno manje razumljivi, RAČUNALNE SIMULACIJE planetarne dinamike pokazuju da preokreti nastaju spontano.  RAČUNALNE SIMULACIJE su otkrile i “novu vrstu virusa” pa smo sada svi u qurzu! Najbolje da nam izsimuliraju dan kada će se dogoditi ta famozna promjena magnetizma planeta pa da se samoubijemo jedno dan ili dva prije….da im olakšamo posao naravno, da se ne muče toliko spašavati nam živote “cijepljenjem” ………………………………………………… Logično pitanje: – znamo da se ništa ne događa a da to prije nije nečim potaknuto,(lančana reakcija) pa pitam sve “mudrace” svijeta, što se to sada događa da bi moglo potaknuti takvu kolosalnu promjenu magnetskih polova? …odnosno, što bi to unutar planete, ili izvana, moglo potaknuti okretanje, izvrtanje (?) Zemljine magme mimo ustaljene centrifugalne sile koja je održava u istom položaju milijunima godina a da to niti vidimo, niti osjetimo? Spavajte mirno! … a ovi “simulatori” neka jedu .ovna za… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Ne znam . No ako bude I katapultiranja , dobrovoljno se prijavljujem .

Scorpiorex
2 godine prije

Oduvijek se to dešava,zato su nalazili zivotinje zamrznute ja antartico kao da su momentalno zaledjene. Nekad je citav antartico, Sibir,canada,alaska,zemlja Queen Maud bio tropski pojas,nesto kao raj na zemlji. Eto objašnjenja logičnog za sve ostalo.Turski Admiral Piri Reis ima kartu iz 16tog stoljeća, antartico sa svim rijekama,potocima,jezerima,uzvišenja itd. U 16tom vijeku antartico je bil kao i danas,nije on mogao vidjet kakav je antartico ispod 2 km ledene mase,ali je mogao kopirat kartu od neke puno starije,koja je isto nacrtana na osnovu predanja od prije,ili skica,legendi itd. Sve je to najlogicnije,nema nikakve misterije.samo smo mi ograničeni sa nadom naukom i sputani onim što smo naučili u školi. Nije teško otkrit nove stvari,a skoro je nemoguće otvorit um preko tih klisea. Svak treba pocet razmišljati na drugi naci,bez straha. Strah je tome svemu kupovao,da ne ispadnemo,ludi,teor. Zavjere itd.

Dokurčilomi
2 godine prije

Krivi su RUsi. Otimaju Kanađanima i sele ga u Sibir, sve je rečeno. Nakon sjevernog pola ukrasti će i južni pol.

Boris
2 godine prije

Ovo je važnija tema od Covida. Covid će pokosit samo neke, a ovo će zbrisati sav organski život na planeti Zemlji.

Zagten
2 godine prije

Samo za razmisliti; obzirom da magnetsko polje opada kako bi izgledala Zemlja na pocetku da je stara milijarde godina i slicne gluposti koje “znanost” promovira. Nevjerojatno je kako se ljudi koji logicno razmisljaju po pitanju vakcina hvataju na gomilu nelogicnosti koje suvremena nauka promovira u ovom i slicnim slucajevim.

Metabaron
2 godine prije

Ako se radi o elektro magnetizmu , cini se da bi najos wejetljiviji na to trebali biti oni koji su u sebe primili grafen oksid I tko zna sto jos ….

Polymorph Shapeshift
2 godine prije

Ja to pratim posljednjih 30 godina, i da, sa naše pozicije iz Hrvatske, postoje poprilične amplitude u magnetskom polju Zemlje. No, na kraju, nije došlo do nikakve promjene. Hoću reći, i prije30 godina, a vjerojatno i prije 300, razni punoglavci su nam punili glave sa time. MIJENJA SE MAGNETNI POL! I nakon par mjeseci, doista primjetiš da se sjeverni magnetni pol zamaknuo za 5 stupnjeva. Ali, isto tako se i vratio.Moja kuća sagrađena je 1972, prije 50 godina, dakle. I u tih 50 godina, uspoređujući njen položaj, nije se magnetski polpromijenio baš ništa, iako čitavo to vrijeme ovakvi članci izlaze, o nekakvim promjenama. Činjenica je da se magma premiješta i magnetski pol,baš kao i klima, uvijek odstupa i usklađuje se. Ostalo su teorije. Ako se trebam u nešto kladiti, kladim se da se u sljedećih 100 tisuća godina, neće promijeniti magnetni pol. Nakon toga, ali u to nisam baš toliko… Čitaj više »

Boba Lazarević
2 godine prije

Dakle, zato Ameri gube kompas…

Agron Dark
2 godine prije

zanimljivo je to da se obadva pola kreću ka istoj točki, koja se po mjerenjima onih koji to bolje znaju, nalazi negdje u bengalskom zaljevu dok se istovremeno na suprotnoj strani svijeta nalazi tzv. južnoatlantska magnetna anomalija koja bi po tvrdnjama “stručnjaka” trebala generirati novi magnetni pol kada se sadašnja dva ujedine. ako se to dogodi zemlja bi se trebala stiltati za 90 stupnjeva tj. ekvator bi prolazio okomito u odnosu na sadašnji i prolazio bi otprilike oko 10og meridijana. to bi se navodno trebalo odigrati najvjerojatnije do sredine ovog stoljeća i bilo bi ujedino i pčetak ledenog doba.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI