fbpx

Japanski naučnik otkriva kada na Zemlji započinje novo ledeno doba

Ledeno doba

Poznato je da klima Zemlje varira između stakleničkih perioda i ledenih doba, pri čemu je posljednje ledeno doba donijelo hiljadu godina snižavanja temperature na površini i u atmosferi, što rezultira pojavom slojeva kontinentalnog leda i alpskih glečera. Trenutno je Zemlja u holocenskom dobu, a vjeruje se da je između ledenih doba.

Japanski naučnik Masayuki Ikeda procjenjuje da će sljedeći period ledenog doba na Zemlji početi za 100.000 godina. Međutim, ističe da postoje i drugi faktori koji mogu uticati na vjerovatnoću.

“Na osnovu Milankovićeve teorije, novo ledeno doba nastupit će za 100 hiljada godina, ali to zavisi od ljudskog faktora emisije ugljen-dioksida”, rekao je Ikeda.

Ikeda i njegove kolege istraživali su uticaj monsuna na dinosauruse i klimu Zemlje prije više od 10 miliona godina. Konkretno, koristili su teoriju srpskog inžinjera Milutina Milankovića, koja govori o kolebanju količine sunčeve svjetlosti i radijacije koja udara o Zemlju tokom vremena, usljed periodičnih promjena ugla nagiba Zemljine ose prema ravnini njene orbite.

Ikeda i njegove kolege u svom istraživanju tvrde da su smanjenje koncentracije ugljen-dioksida u atmosferi i hladna monsunska klima podstakli evoluciju dinosaurusa, obezbjeđujući više izvora hrane i vode prije nekih 212 miliona godina.

“Budući da Milankovićev mehanizam i dalje djeluje kroz istoriju Zemlje, pokušat ćemo da nađemo vezu između ovog mehanizma i evolucije klime i ekosistema”, rekao je naučnik.

Ikeda je naglasio da je Zemlja trenutno na vrhuncu ciklusa od 10 miliona godina, sa hladnom, intenzivnom monsunskom klimom i niskim koncentracijama ugljen-dioksida (CO2) u atmosferi.

Prema njegovim riječima, sada i u narednih 10 miliona godina biće zgodno vrijeme za organizme naviknute na vlažnu i hladnu klimu.

Nakon istraživanja o uticaju klime na dinosauruse, Ikeda i njegove kolege će se sada fokusirati na razumijevanje načina na koji je ciklus uticao na sisare i biljke.

Dok je Zemlja u holocenskom periodu, trenutnom prelaznom periodu između doba ledenjaka i stakleničkog perioda – mnogi stručnjaci širom svijeta su zabrinuti da će emisija ugljenika ozbiljno naštetiti planeti i promijeniti njenu klimu.

Pošto na nivo stakleničkih plinova utiču i drugi faktori, poput vulkana i tektonskih kretanja, neki smatraju da bi čovječanstvo trebalo da preduzme korake za smanjenje emisije ugljenika, počevši od polovljenja, a zatim dostizanja nulte neto emisije.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
13 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Brainstorm
Gost
Brainstorm
8 mjeseci prije

cudo.
ja predvidjam da ce kroz 3 mjeseca nastupiti malo ledeno doba u trajanju od 4 mjeseca.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
8 mjeseci prije

Dostizanje nulte emisije? Jel’ to znači da nitko od nas više ne bi trebao izdisati ugljični dioksid (CO2), osim kad mu to neki stožer (štab) i Bill Gates dozvole? E stručnjaci moji, a otkud onda velike emisije CO2 u doba kad ljudi uopće nije bilo na Zemlji?

PlanetB
Gost
PlanetB
8 mjeseci prije

Za sva pitanja i nejasnoce: Greta Thunberg i Bill Gates of Hell.

Robi
Gost
Robi
8 mjeseci prije

Uostalom, staklenički plin broj jedan je vodena para, pa tek onda ugljikov dioksid i metan.

PlanetB
Gost
PlanetB
8 mjeseci prije

PC Smece Politicki korektni japanski znanstvnike je pobrkao dvije stvari: 1.) Utjecaj Sunca na klimu zemlje koji je ocit i Milankovic je sva svoja predvidjanja bazirao na tome 2.) Utjecaj Ugljicnog Dioksida je politicko smece PC propaganda sa jasnim politickim ciljevima i znanstvena glupost je Co2 je peti plin po kolicini u atmosferi i mi govorimo da je od te male kolicine 98 % od prirodnih izvora a covjek je jedva 2 %. Mi govorimo o 400 molekula CO2 na milion molekula atmosfere i sada 2 posto od toga je covjek . Ovo je nevidjena besmislica ali vrlo smislena besmislica… Pročitaj više »

Daba
Gost
Daba
8 mjeseci prije
Reply to  PlanetB

Promjena taka zraka koji uzrokuje ljetnu oluju je priblizno kao razlika tlaka na povrsinu zemlje I tlaka na 100 metara visine
Sto bi rekli – zanemarivo..

mislim
Gost
mislim
8 mjeseci prije

onaj naš matematičar par, kaže da ledeno doba več kasni.

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije
Reply to  mislim

Stize po rasporedu. Svi znakovi su vec tu. Uvijek na kraju medjuledenog doba dolazi do naglog zagrijavanja i obrtanja magnetskog polja. Polovi su brzali kretanje i sve brze se sjeverni pol krece prema Sibiru. Cak da masovno pocnemo proizvditi CO2 ne mozemo proces zaustaviti. Da li je japanac dobro sracunao ili je ispustio iz racunice stopu ubrzanja procesa (a mislim da je isao linearnom stopom) ne znam, ali rok bi mogao biti kraci.

Robi
Gost
Robi
8 mjeseci prije
Reply to  mislim

Akademik Vladimir Paar, fizičar. https://www.youtube.com/watch?v=QrNsXDDL7FE

Robi
Gost
Robi
8 mjeseci prije
Reply to  mislim

Akademik Vladimir Paar, fizičar, kojega sitne duše na logicno. com očigledno ne vole, jer zašto bi mi inače izbrisali poveznicu na intervju s akademikom?

RENEW
Gost
RENEW
8 mjeseci prije

En dober vulkan…

057
Gost
057
8 mjeseci prije

O, stignem popit još jednu pivu

Robi
Gost
Robi
8 mjeseci prije

Nije Zemlja trenutačno u holocenu, nego posljednjih 10.000 godina.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik