fbpx

Tajanstveni seizmički puls koji svaku minutu potresa Zemlju zbunjuje znanstvenike

Zemlja

Jedna teorija sugerira da je puls uzrokovan oceanskim valovima, koji udaraju u obalu, a druga sugerira da bi mogao biti povezan s vulkanima.

Zagonetno slabo drhtanje ljulja naš planet svakih 26 sekundi, a znanstvenici i dalje nisu ništa pametniji u vezi s njegovim podrijetlom, navodi časopis.

Prvi put dok ga je šezdesetih godina dokumentirao istraživač Jack Oliver, mikro-potresi ili Planetarni otkucaji srca, kako su ih nazvali, potom je 1980. godine bliže istražio geolog iz američkog Geološkog zavoda Gary Holcomb. Međutim, kako Discover otkriva, rad svih tih stručnjaka uglavnom bi se ”izgubio s vremenom”.

“Jack nije imao resurse 1962. godine kao mi 2005., nije imao digitalne mjerače seizmičkih pulsiranjima, bavio se papirnatim zapisima”, rekao je Mike Ritzwoller, seizmolog sa Sveučilišta Colorado, Boulder, “čiji će tim sam naići na neobičan puls nekoliko desetljeća kasnije”.

Iako je Oliver uspio otkriti da podrijetlo pulsa seže negdje “u južnom ili ekvatorijalnom dijelu Atlantskog oceana”, desetljećima kasnije, Garrett Euler, student postdiplomskog studija u laboratoriju seizmologa Douga Wiensa na Sveučilištu Washington u St. Louisu, uspio je dodatno suziti podrijetlo tih pulsiranja i otkrio je da oni potječu iz djela Gvinejskog zaljeva koji se naziva ”Bight of Bonny”.

Međutim, dok je Euler, koji je svoja otkrića predstavio na konferenciji Seizmološkog društva Amerike 2013. godine, pretpostavio da je puls uzrokovan udarom oceanskih valova u obalu, tim predvođen Yingjie Xia, s Instituta za geodeziju i geofiziku u Wuhanu, Kina predložio je umjesto toga da su potresi najvjerojatnije povezani s vulkanima, budući da se čini da je vulkan na otoku Sao Tome u Bight of Bonny prilično blizu “izvorne točke” pulsa.

“Još uvijek čekamo temeljno objašnjenje uzroka ove pojave”, rekao je Ritzwoller. “Mislim da je poanta svega ovoga u tome što postoje vrlo zanimljivi, temeljni fenomeni na Zemlji, za koje se zna, no koji i dalje ostaju obavijeni velom tajne.”

4.4 18 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mario
Gost
Mario
20 dana prije

Daleko smo mi od razvijene civilizacije. Napredan i razvijen nije isto !

degradOvan
Gost
degradOvan
20 dana prije
Reply to  Mario

sve dalje i dalje

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
20 dana prije

I Pod
prisegom podrijetlo pulsa
seže negdje .

Davno rekoh Jacku Oliveru :
TA MANI SE TOGA DŽEČE !

Last edited 20 dana prije by Umpah Pah
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
20 dana prije
Reply to  Umpah Pah

Zemljina ploča
koja leži na kori
od banane
se periodično malo oklizne

”LaaGANO” ?

Mogući i potresi od Zemljinog smijeha
na US izbore ?

Last edited 20 dana prije by Umpah Pah
CAN
Gost
CAN
19 dana prije
Reply to  Umpah Pah

Ajmo moji,ex naprijed naši

Kile
Gost
Kile
20 dana prije

Drugim riječima nemaju pojma

Venator
Gost
Venator
20 dana prije

Moje osobno mišljenje je da sve ima veze sa nukleacijom Zemljine jezgre, pri kojoj se oslobađaju valovi tlaka odn. udarni valovi. Ne zaboravimo da se u jezgri Zemlje odvijaju procesi fuzije određenih izotopa što stvara temperature čak i više od površine Sunca. Također, fenomen bi trebao biti usko vezan sa magnetskim poljem. Gvineja se nalazi veoma blizu srednjeatlanskom tektonskom rasjedu, a tamo se nalazi zona gdje je Zemljina kora najtanja. Sukladno s tim, u toj zoni je lakše detektirati udarne valove, pošto oni u toj zoni lakše prodiru do površine.

Nukleacija Zemljine jezgre i udarni valovi:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0012821X18300360
“The core is subject to perturbations, such as pressure waves and radioactive decay, that are not considered by the classical theory of homogeneous nucleation. Shock waves have been shown to induce structural ordering and accelerated nucleation, in some liquids (Ren et al., 2016). However, to our knowledge enhanced nucleation has been demonstrated only when a liquid has already been supercooled to near its critical temperature, and only under extreme shock pressures close to the liquid’s bulk modulus (Ren et al., 2016). Pressure waves in the core, generated by large impacts or seismic activity, are small compared to the bulk modulus of liquid iron, even if substantial focusing occurs.”

Pojam nukleacije:
https://en.wikipedia.org/wiki/Nucleation

Last edited 20 dana prije by Venator
iiiistina
Gost
iiiistina
20 dana prije
Reply to  Venator

…početak posta ide jako interesantno……Zagonetno slabo drhtanje ljulja naš planet……..
dakle tko je spreman na raspravu što to ljulja naš planet……..(.zasada ću šutit-pričekajmo)
u svijetu je ovo pitanje vrlo zanimljivo……i naravno da ima različitih pristupa kao i tumačenja a kretanje tektonskih ploča i lave se pomno prate kao i “čudne” izmjene nivoa u nekoliko minuta mora sa postavom plutajučih bova koje su postale nedostupne a bile su za očitavanja na netu ali ne i postavljačima koji kriju rezultate tako da manipulacija ne fali nigdje
3. studenoga 2020.
Zdravo:
Bi li Vama bilo drago komentirati ovu misteriju?
Postoji tajnoviti seizmički “blip” s duboke unutrašnjosti Zemlje koji pulsira svake 26 sekundi tijekom 60 godina, …………………….
odgovor:
Što uzrokuje da Bight of Bonny blipne toliko redovito da se seizmički blip dogodi svakih 26 sekundi? Ova regija tik uz obalu Afrike ima vrlo tanku koru, kao što smo spomenuli, zbog čega se nekoliko rijeka na ovom mjestu sliva u ocean. Tijekom periodičnih afričkih kotrljanja , lukovita gornja polovica Afrike i potkoljenica koja se spušta da bi dodirnula Antarktičku ploču gurnute su jedna prema drugoj. Ovaj kolaps Gvinejskog zaljeva stvorio je pukotinu koja je vidljiva na kopnu, kao i pod vodom na nizu otoka, uključujući Bight of Bonny.Opisali smo protok magme ispod otvrdnulih površinskih ploča kao da nije sličan planinskim lancima na površini. Prijavljeno je da je Bight of Bonny blips snažniji kad su na površini oluje, stvarajući valnu akciju, pa čak i vučući na kontinentu Afrike koje pokretne zračne mase mogu izazvati. Ovaj je udarac povremeno oslobađanje magme iz džepa u kojem se nakupljaju teški dijelovi magme i kao posljedica toga može se tamo nazvati vrsta zemljotresa. Teška magma se oslobađa i nakupljanje započinje ispočetka.

crodaemon1
Gost
crodaemon1
20 dana prije

To je puls tajne baze malih zelenih guštera koji kopaju zlato.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
20 dana prije

E pa taj istraživač Jack Oliver glup kakav jest nije kontaktirao “Istražuj” sa logičnog. Da je to kojim slučajem učinio, ne samo da bi dobio točne i neoborivim dokazima potkrijepljene odgovore u najkraćem mogućem roku tko sve iza toga stoji, nego bi dobio odgovore i s kojim ciljem i namjenom se odašilje sporni puls.
Ovako je znanost uskraćena za odgovor, a čovječanstvo odnosno “gojmi”(preuzeto iz istraživanja od “Istražuj”, a sto u prijevodu znači: stoka) osuđeno da u mraku i tmini izgubljeno luta.

Last edited 20 dana prije by Davor drugi
iiiistina
Gost
iiiistina
20 dana prije

pozdrav Saša F.
…str.zerohedge.com koju često navodi upravo Fulford istraživački novinar koji dere po zlu odreda….pa kad ti objaviš je očito drukčije od nas komentatora….no razvidno je da obilje raznih info.daje podlogu za slaganje puzli šire slike zbivanja na ovoj planeti a da je zemljina jezgra uznemirena svjedoče i satelitska očitavanja koja prate kretanje magme no nisam kopirao link da pokažem te izvještaje koji su vrlo uznemirujuči kao i što sam već spomenuo tremor planete 20 min na svim seizmografima I S T O G intenziteta na ciloj nam planeti a krenuo je iz podmorja kod Madagaskara
iiiistina
2 dana prije-kod što nam sljedi?
pozitivan pesimista
 
pa zar se želje ne promjene s porastom svijesti?…………stoga kad nam je već omogućeno da se ovdje kokodače,kukuriče a ima ih koji još uvik vole da urliče jer ne rade na sebi i drže barijere u mozgu i još su prema drugima bezobrazni jer se to na logičnom tolerira a valjda i svatko daje iz sebe ono što i imaaaaaa a naši genetičari uložili trud te ima navoda da je vrime prepravljati postignuto….koji je poželjno i pripoznavat…….možda bi pomoglo podmazivanje s provjerenim extradjevičanskim maslinovim uljem da klikeri bolje rade

……idemo na post…….spomenuta je info str,zerohedge.com koju često navodi i Fulford kao izvor info. pa evo uz pitanje što nam sljedi od autora teksta svježi post o jednom tremoru planete…i aktivnosti naše majčice daju povoda na promišljanje
….Svakih 26 sekundi tijekom posljednjih 60 godina seizmolozi su otkrili sveprisutan puls koji je izbijao duboko iz Zemlje. Rasprava o uzroku ovog tajanstvenog “mikroseizma” traje desetljećima i iznjedrila je nekoliko uvjerljivih hipoteza, ali znanstvenici još uvijek ne znaju odlučno što stoji iza tog fenomena.
…. “Seizmička buka u osnovi postoji zbog sunca”, čija energija neravnomjerno pogađa ekvator i polove, stvarajući vjetar, oluje, oceanske struje i valove koji svi istiskuju energiju na obalu.
…… “I think the point [of all this] is there are very interesting, fundamental phenomena in the earth that are known to exist out there and remain secret.
A o ostalim čimbenicima ovog obrušavanja na čovječanstvo nekom drugom prilikom jer togaaaa imaaaaa……………

DeepBlueSea
Gost
DeepBlueSea
20 dana prije

Svatko danas ima diplomu, ne isplati se raspravljati sa wunderkindom.

Frodo
Gost
Frodo
20 dana prije

Ispravite Euler u Oliver ili obratno!

miki
Gost
miki
19 dana prije

nista bez brata Si i Wuhan-a

POVEZANE VIJESTI

Izbornik