Tajanstveni seizmički puls koji svaku minutu potresa Zemlju zbunjuje znanstvenike

Zemlja
12 komentara

Jedna teorija sugerira da je puls uzrokovan oceanskim valovima, koji udaraju u obalu, a druga sugerira da bi mogao biti povezan s vulkanima.

Zagonetno slabo drhtanje ljulja naš planet svakih 26 sekundi, a znanstvenici i dalje nisu ništa pametniji u vezi s njegovim podrijetlom, navodi časopis.

Prvi put dok ga je šezdesetih godina dokumentirao istraživač Jack Oliver, mikro-potresi ili Planetarni otkucaji srca, kako su ih nazvali, potom je 1980. godine bliže istražio geolog iz američkog Geološkog zavoda Gary Holcomb. Međutim, kako Discover otkriva, rad svih tih stručnjaka uglavnom bi se ”izgubio s vremenom”.

“Jack nije imao resurse 1962. godine kao mi 2005., nije imao digitalne mjerače seizmičkih pulsiranjima, bavio se papirnatim zapisima”, rekao je Mike Ritzwoller, seizmolog sa Sveučilišta Colorado, Boulder, “čiji će tim sam naići na neobičan puls nekoliko desetljeća kasnije”.

Iako je Oliver uspio otkriti da podrijetlo pulsa seže negdje “u južnom ili ekvatorijalnom dijelu Atlantskog oceana”, desetljećima kasnije, Garrett Euler, student postdiplomskog studija u laboratoriju seizmologa Douga Wiensa na Sveučilištu Washington u St. Louisu, uspio je dodatno suziti podrijetlo tih pulsiranja i otkrio je da oni potječu iz djela Gvinejskog zaljeva koji se naziva ”Bight of Bonny”.

Međutim, dok je Euler, koji je svoja otkrića predstavio na konferenciji Seizmološkog društva Amerike 2013. godine, pretpostavio da je puls uzrokovan udarom oceanskih valova u obalu, tim predvođen Yingjie Xia, s Instituta za geodeziju i geofiziku u Wuhanu, Kina predložio je umjesto toga da su potresi najvjerojatnije povezani s vulkanima, budući da se čini da je vulkan na otoku Sao Tome u Bight of Bonny prilično blizu “izvorne točke” pulsa.

“Još uvijek čekamo temeljno objašnjenje uzroka ove pojave”, rekao je Ritzwoller. “Mislim da je poanta svega ovoga u tome što postoje vrlo zanimljivi, temeljni fenomeni na Zemlji, za koje se zna, no koji i dalje ostaju obavijeni velom tajne.”

PotresSeizmologijazemlja
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mario
3 godine prije

Daleko smo mi od razvijene civilizacije. Napredan i razvijen nije isto !

Umpah Pah
3 godine prije

I Pod
prisegom podrijetlo pulsa
seže negdje .

Davno rekoh Jacku Oliveru :
TA MANI SE TOGA DŽEČE !

3 godine prije zadnji put uredio Umpah Pah
Kile
3 godine prije

Drugim riječima nemaju pojma

Venator
3 godine prije

Moje osobno mišljenje je da sve ima veze sa nukleacijom Zemljine jezgre, pri kojoj se oslobađaju valovi tlaka odn. udarni valovi. Ne zaboravimo da se u jezgri Zemlje odvijaju procesi fuzije određenih izotopa što stvara temperature čak i više od površine Sunca. Također, fenomen bi trebao biti usko vezan sa magnetskim poljem. Gvineja se nalazi veoma blizu srednjeatlanskom tektonskom rasjedu, a tamo se nalazi zona gdje je Zemljina kora najtanja. Sukladno s tim, u toj zoni je lakše detektirati udarne valove, pošto oni u toj zoni lakše prodiru do površine. Nukleacija Zemljine jezgre i udarni valovi: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0012821X18300360 “The core is subject to perturbations, such as pressure waves and radioactive decay, that are not considered by the classical theory of homogeneous nucleation. Shock waves have been shown to induce structural ordering and accelerated nucleation, in some liquids (Ren et al., 2016). However, to our knowledge enhanced nucleation has been demonstrated only when… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Venator
crodaemon1
3 godine prije

To je puls tajne baze malih zelenih guštera koji kopaju zlato.

Davor drugi
3 godine prije

E pa taj istraživač Jack Oliver glup kakav jest nije kontaktirao “Istražuj” sa logičnog. Da je to kojim slučajem učinio, ne samo da bi dobio točne i neoborivim dokazima potkrijepljene odgovore u najkraćem mogućem roku tko sve iza toga stoji, nego bi dobio odgovore i s kojim ciljem i namjenom se odašilje sporni puls.
Ovako je znanost uskraćena za odgovor, a čovječanstvo odnosno “gojmi”(preuzeto iz istraživanja od “Istražuj”, a sto u prijevodu znači: stoka) osuđeno da u mraku i tmini izgubljeno luta.

3 godine prije zadnji put uredio Davor drugi
DeepBlueSea
3 godine prije

Svatko danas ima diplomu, ne isplati se raspravljati sa wunderkindom.

Frodo
3 godine prije

Ispravite Euler u Oliver ili obratno!

miki
3 godine prije

nista bez brata Si i Wuhan-a

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI