fbpx

Nova studija pretpostavlja da su vodu na zemlju najvjerovatnije donijeli meteoriti

Kako je nastala voda na Zemlji

Voda prekriva 70 posto površine naše planete i važan je element za cijeli život na Zemlji; međutim, naučnici ne mogu sa sigurnošću da kažu kako je dospjela ovdje. Kada se formirao Sunčev sistem, planete su bile pretople da bi sadržale led.

Voda na Zemlji pojavila se zahvaljujući hondritima, tvrde nova istraživanja koja su sproveli francuski naučnici i objavili 28. avgusta u časopisu Science. Vjeruje se da su vodu na Zemlju donijeli asteroidi ili komete koje su stigle izdaleka, pri čemu su najvjerovatniji kandidat ugljenični hondriti. Ova klasa meteorita bogata je vodenim mineralima. Međutim, postoji jedan mali problem ove hipoteze. Hemijski sastav hondrita od ugljenika ne odgovara sastavu zemaljskog kamenja.

Enstatitni hondriti, vrsta meteorita, s druge strane, djeluju savršeno podudarno s obzirom da imaju slične izotope kiseonika, titanijuma i kalcijuma kao zemaljski, ali pošto su se formirali blizu Sunca, naučnici su prethodno smatrali da su previše suvi da sadrže vodene minerale koji bi mogli da proizvedu tako velike rezervoare vode na Zemlji. Ali ispada da nisu bili u pravu.

Laurette Piani i njene kolege iz CRPG, Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja i Univerziteta u Lorraine ispitivali su enstatitne hondrite, koji su prilično rijetki i čine samo dva procenta poznatih meteorita, i otkrili su da sadrže dovoljno vodonika za snabdijevanje Zemlje vodom – tri puta veću količinu vode koja se trenutno nalazi u okeanima naše planete.

“Otkrili smo da je vodonik izotopni sastav enstatitskih hondrita sličan onome u vodi koja se nalazi u zemljinom omotaču”, rekao je Laurette Piani, upoređujući to sa DNK podudaranjem.

Prema nalazima studije, naučnici ne isključuju da su druga nebeska tijela mogla da donesu život na Zemlju, ali primjećuju da su enstatitni hondriti najviše doprinijeli tome da naša planeta izgleda ovako kako trenutno izgleda.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
52 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
jadran
Gost
jadran
1 godina prije

da su meteoriti donijeli vodu na zemlju ja znam bar deset godina,neki stariji i duže tako da neznam baš koliko je nova ova studija…

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 godina prije
Reply to  jadran

Lijepo piše u Bibliji, Knjiga Postanka, I. POČECI SVIJETA I ČOVJEČANSTVA, 1. STVARANJE SVIJETA, Prvi izvještaj o stvaranju “U početku stvori Bog nebo i zemlju. Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom i duh Božji lebdio je nad vodama………”. Dakle voda postoji od prvoga dama. A da… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Ivan Sever

sa biblicarima se nije rugat nego shvatit ozbiljno. na pocetku stvori babilonski bog Nebo nebo … . bijase zemlja, voda i bezdan. nit se zemlja obrusi u bezdan nit voda sli. tama bijase nad bezdanom a nad zemljom i vodom ne bijase, valjda. voda je postojala od prvoga dana samo… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Ivan Sever

Sever 1. “pozadinsko zračenje (koje je sveprisutno sa svih strana i ima temperaturnu anomaliju paralelnu sa našim ekvatorom – dakle nije ravnomjerno” ??? O_O 2. ” “dokazima” tipa crveni pomak” Crveni pomak je vrlo realna stvar utvrđena mjerenjima i objašnjena teorijom. 3. Je li vam poznato značenje izraza “izotop”? Naime,… Pročitaj više »

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija: Ti ništa suštinski ne razumiješ. Da pozadinsko zračenje upućuje istovremeno i na centralnu poziciju zemlje i njen (i Sunčevog sistema i naše Galaksije) poseban smještaj u svemiru. Nadalje nije upitno realno opažanje crvenog pomaka isl. Ovdje se radi o temeljnoj poziciji i domašaju znanosti, njezinu cilju i odnosu prema… Pročitaj više »

grom iz vedra neba
Gost
grom iz vedra neba
1 godina prije
Reply to  Ivan Sever

Ivane S. svašta možeš, sa dosta toga što si napisao se slažem, ali ne napadaj mi Luciju. Ako te je nešto pitala, objasni joj ili ju uputi na neku poveznicu. Lucija je naš biser. Evo, npr, ona os o kojoj si ti pričao se spominje u jednom videu, gdje su… Pročitaj više »

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 godina prije

grom iz vedra neba: Ne napadam ja Luciju, već je učim misliti. Točno, između ostalog mislim i na “os zla”. Predlažem da pregleda predavanja prof. dr. biologije razvića Tomislava Terzina, sa sveučilišta Alberta iz Kanade i to samo znanstveni dio, a ne i religijski dio, jer je to ipak stvar… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Ivan Sever

sad primjeni te metode na bibliju pa ces dobiti jedan veliki mucak.

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Brainstorm: I ti ne razumiješ osnovne stvari. Religija i znanost su dvije različite spoznajne ljudske metode. U najkraćem religija spoznaje vjerovanjem, a znanost dokazivanjem. Predmeti spoznaje vjere i znanosti su donekle različiti. Metode su različite isl. tako da je neumjesno i nemoguće npr. pobijati jedno drugim. Tako da uopće ne… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Ivan Sever

dobro. mozes objasniti sto je vjerovanje? kako to fukcionira, kakva je to metoda? ja sam pokusao zamisliti vjeru kao opservacijsku tehniku, kao metodu spoznaje. ali to vise ide sa meditacijom ili prociscavanjem “vidnog polja” od svih misli koje dolaze iz memorije i materijalnog okolisa. biblija daje neke smjernice o stetnosti… Pročitaj više »

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Brainstorm: jednostavno si postavi temeljna pitanja. Otkud, kako i zašto materija, energija, sile, svjetlost, prirodni zakoni, fizikalne konstante, organigrami, DNK, stanice, molekularne mašine, transkripcija, replikacija, enzimi, vitamini, organi, organizmi, vis vitalis, moral, osjeti itd.itd.itd. Ali ne da odgovoriš na to pitanje pomoću prirodnih karakteristika tih istih entiteta (objašnjavanje prirode prirodom),… Pročitaj više »

Grom iz vedra neba
Gost
Grom iz vedra neba
1 godina prije
Reply to  Ivan Sever

Ivan Sever, dakle, na istoj smo strani, pa samo da nadopunim ovo što si ti nabrojio. Ja ću sve svesti na samo jednu dilemu – da li je sav svemir, sva neživa materija i na kraju život mogao nastat slučajno? Ili je stvorteno, odn. nečija kreacija. Jedino je to suštinska… Pročitaj više »

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 godina prije

Grom iz vedra neba: Točno, pri čemu je za prihvaćanje teze o slučajnom nastanku unatoč ovako male (matematički zapravo nikakve) vjerojatnosti potrebna puno veća vjera (i to doslovce glupa) od vjere u Boga (inteligentni dizajn isl).

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Ivan Sever

zasto ne odgovoriti posteno da ne znamo? biramo istinu, istina nam je kriterij, valjda i bog i nekakva sveta knjiga zagovara istinu. zasto onda prihvatiti konacni odgovor kad je istina da ga nemamo. postoji li bog? ne znamo. sto je problem reci da ne znamo? sto je uopce bog? definicija?… Pročitaj više »

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Brainstorm: prvo da te upozorim da se Bog (pravopisno osobno ime, a što se mene tiče i poštovanje) piše sa velikim slovom. Ne znam što ti zapravo tražiš ili očekuješ, ali stvari su veoma jednostavne. Čovjeku je konačna, prava, suštinska istina o uzroku, uzrokovom uzroku, namjeni, razlogu isl. nedostupna. Ili… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Ivan Sever

hocemo iste kriterije za sve. znanost da kaze “ne znam” kad ne zna, vjera da kaze isto tako. zar je to previse zahtjeva? moze li osobnim primjerom? znanost zapravo uvijek i govori da ne zna, kad ne zna. sve ovo sto se iznosi su u javnosti su u stvari hipoteze.… Pročitaj više »

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Brainstorm: Evo najkraće; NESCIO, UT CREDO – ne znam, zato vjerujem (moja malenkost) i nastavno na to CREDO UT INTELLIGAM – vjerujem da bih spoznao (Augustin). Ove dvije izreke predstavljaju temelj mog svjetonazora. Dakle vjera ne samo da kaže da ne zna, već kaže da vjeruje da bi saznala. Time… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Ivan Sever

dobro izreke, cak su ih smislili i na latinskom, dobro augustin (notorni), ali kako to funkcionira? moje kljucno pitanje jer i sam pokusavam shvatiti. mozes li pojasniti ti sa te strane ono sto ja nastojim razumjeti sa ove strane, istu stvar. na koji nacin vjerovanje dovodi do spoznaje? kako treba… Pročitaj više »

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Brainstorm: Kako ne razumiješ što znače izreke “NE ZNAM, ZATO VJERUJEM” i “VJERUJEM DA BIH SPOZNAO”. Vrlo je jednostavno. Postavi si samo jedno pitanje: DA LI TI ZNANOST PRUŽA SVE ODGOVORE ? Ako je odgovor “NE” onda si spreman za viši nivo vjere, a ako je odgovor “DA” onda ostani… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Ivan Sever

“VJERUJEM DA BIH SPOZNAO” – to sam i pitao u prethodna dva posta. kako se to radi? metoda spoznaje vjerovanjem, kako se to radi? (bez brige, imam ja svoje ideje ali zelim cuti vise i bolje sa te strane.) “NE ZNAM, ZATO VJERUJEM” – valjda bi trebalo biti “ne znam,… Pročitaj više »

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Brainstorm: Evo još jednom. Svaki čovjek postavlja temeljna pitanja, a to su npr.: otkud, kako i zašto materija, energija, sile, svjetlost, prirodni zakoni. konstante, fizikalne kvalitete (temperatura, tlak idr.), organigrami kretanja, život – vrste – vis vitalis, DNK, RNK, stanice, molekularne mašine, transkripcija, replikacija, bjelančevine – aminokiseline, intelekt, moral itd.itd.itd.… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Ivan Sever

vidim da je to to. jedan tabor nudi 99% a drugi 100%. priklonio si se 100% taboru. nema veze sto tabor 99% govori iskreno a drugi mozda ne. psiholoski motivi su tu. trazenje te zamara. biras mir i sigurnost. vidis, i ja se molim bogu … da me napravi vjernikom.… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Ivan Sever

nista mi nisi odgovorio. koliko sam ti pitanja postavio i sve si izbjegao. tupis svoju pricu vjeruj vjeruj vjeruj.
hvala na trudu ali imam osjecaj da me zelis konvertirati. nisam ja ovdje radi krstenja nego istine.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Ivan Sever

ma moram i ovo komentirati: kazes:”Kako ne razumiješ…” razumijem ja sve nego ja tebe pitam – kako ti neces da priznas? mene trazis da “razumijem” a sve sto ti nudis je da vjerujem. razumijevanje je na mojoj strani a tvoja strana je vjera bez razumijevanja ili vjera bez volje za… Pročitaj više »

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Brainstorm: možda ti ja djelujem misionarski, a možda je i tako, ali ne vidim ništa loše u tome. Evo ti jedan moj tekst o nekim istinama i pozicijama spoznaje znanosti i religije, pa reci konkretno što misliš o mojim spoznajama i zaključcima: “PROGLAŠAVAM POBJEDU RAZUMA I LOGIKE – FIDES ET… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Ivan Sever

evo, moze. tocka po tocka. -vjera i znanost traze razum. moze ali znanost razum i primjenjuje dok se vjera postavila iznad razuma. -kruzno dokazivanje: u znanosti nije kruzno nego linearno ali kod vjere jest kruzno: “bog dokazuje istinitost biblije, biblija dokazuje postojanje boga” uzrok –> posljedica a gdje ti vidis… Pročitaj više »

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Brainstorm: iz prve rečenice “evo, može, točka po točka” ponadao sam se argumentiranom odgovoru, iz kojeg ću moći nešto naučiti, ali ništa (ili vrlo malo) nisi ozbiljno protuargumentirao, pa ću ti sada ja redom odgovoriti na tvoje odgovore i propuštene (namjerno ili nenamjerno) odgovore: a) što se tiče naslova “vjera… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  Ivan Sever

tako. bravo. to sam zelio cuti. ovo: “… Bog moguća hipoteza slažem se s dodatkom da je to razumska hipoteza” “Nije za mene Bog stvar konformizma, već stvar razumskog rješenja.” sa tim se mogu sloziti potpuno. tu smo negdje obojica. ako nista drugo, onda bog. u smislu razumskog rjesenja da… Pročitaj više »

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Brainstorm: suštinska razlika između nas dvojice je polazište. Ja nisam izvorno religijski odgajan, dapače odrastao sam u komunizmu (imam 68 godina) i sve do Domovinskog rata bio sam ateista, komunista, marksista, materijalista, poklonik znanosti idr. Tokom rata (1991 god. sam bio zapovjednik bojne i zone obrane Siska u Mošćenici, pa… Pročitaj više »

Venator
Gost
Venator
1 godina prije
Reply to  jadran

Znalo se za komete, ali koliko ja znam ne i za enstatitne hondrite.
Nađi vijest staru 10 godina gdje se to spominje i car si.

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 godina prije
Reply to  Venator

Venator: ova priča o kometama mi liči na vic kada je sudac optužio Hasu da je pekao rakiju pozivajući se na činjenicu da su u Hasinom podrumu pronašli kotao za rakiju, na što mu Haso odgovara zašto ga onda nisu optužili i za silovanje, jer i za to ima alat.… Pročitaj više »

U prolazu
Gost
U prolazu
1 godina prije

Ovi su stvarno uporni u traženju dokaza za svoje pogrešne hipoteze. “Dokazi” su takvi da uvijek nešto ne štima, što je postalo konstantna pojava. Ako me čitaju i prate, ja ću im reći: voda je nastala u gornjim slojevima zemaljske kore nepoznatim i sofisticiranim mehanizmom, sadržanom unutar božjih zakona i… Pročitaj više »

ime
Gost
ime
1 godina prije
Reply to  U prolazu

Amen

Ja i ja
Gost
Ja i ja
8 mjeseci prije
Reply to  ime

Nije nam dano da sve znamo, ali zbilja da nam nije dano da lažemo, svijet bi bio ljepše mjesto, a rasprave kratke😉

Stock
Gost
Stock
1 godina prije

Da!
U kantama ili u bidonima?
Bidoni jedni!

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije

.ebote! …ne znaju ni kako je došlo do “hladne vode” na Zemlji a ja bi im trebao vjerovati za ostale “tople vode” !? …meteoriti donijeli vodu hahaha

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Vanzemalhci nisu koristili kante?!!🤔🤥🤔😆

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
1 godina prije
Reply to  gost

gost „Der interessanteste Teil unserer Entdeckung ist der, dass Enstatit-Chondrite, die bislang als nahezu trocken galten, in Wirklichkeit so viel Wasser beinhalten“, kommentiert der Doktorand Lionel Vacher von der Washington University. napredujemo polako, ostavljajuci mogucnost greske svima podjednako, i zbog toga mi je nekako bliza njemacka rijec “wissenschaft” nego li… Pročitaj više »

Venom
Gost
Venom
1 godina prije

Kad bi bilo takvo, kao što tvrde, onda bi Mjesec i Mars bili potopljeni.
Ovi novi naučnici sve sami debili. Prave studije brez logike.

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

To su specijalni meteoriti koji su šuplji i imaju čep na površini.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Koliko je bilo tih meteorita?
Ovo je smjesno, kao i kovid.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije
Reply to  Ante

Za ovoga strucnjaka sto mi je dao minus, povrsina mora ii ceana je 360.100.000 kvadratnih kilometara uzmi prosjecnu dubinu od 1.000 metara to ti je 360.100.000 kubnih kilometara vode.
Koliko je bilo tih meteorita i kolikh????????
Hitno doktoru po terapiju, ako je vec imas podebljaj dozu.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije
Reply to  Ante

koliko sam zbunjen sa ovim mozgom da sam okreno
km3 i km2
Mjere su tocne provjerite.

Grom iz vedra neba
Gost
Grom iz vedra neba
1 godina prije

Ah, struka. Šta struka kaže? Nadam se da je ova covid-19 struka i najveće ‘vjernike’ u ‘struku’ dovela pameti. Kako god, imamo 2 glavna kandidata kako je svemir nastao, jedan opisuju evolucionisti, drugi opisuje Biblija. Kako je evolucionistički način matematički nemoguć, dakle ‘protuzakonit’, ostalo je jedino da pametan čovjek po… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

nemoj ti meni okamovu britvu. to je znanost. ima li okama u bibliji ili ne?

grom iz vedra neba
Gost
grom iz vedra neba
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Fakat, i za ova sr*nja o covid-19 se tvrdi da su znanost. Znanost se odavno pretvorila u prostitutku. Za novac dobiješ što god želiš. Bilo koji rezultat.
Ali idemo ovako, slažeš li se da kad izbacimo ono što je nemoguće, ono što ostane je jedino moguće, odn. ispravno rješenje?

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

na temu prostituiranja brenda znanost pisao sam opsirnije, gore. pred koju minutu.
moguce i nemoguce:
o principu se lako sloziti samo se necemo sloziti sto je sto.

maksimsi
Gost
maksimsi
1 godina prije

BS

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Tehničko pitanje!
Suštinski: Sve je stvorio Gospod Bog

Ante
Gost
Ante
1 godina prije
Reply to  Weteran

AMEN

piždro
Gost
piždro
1 godina prije

Evo nešto off topic svježi noviteta što su nedavno otkriiveni o geniju genija, sad jel istina neznam.. Je li Albert Einstein vjerovao u Boga ili nije? | napisao Hemant Mehtta Možda ste čuli da se zbirka pisama koju je napisao Albert Einstein prodala za 420.000,00 američkih dolara na aukciji u… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik