Nova studija pretpostavlja da su vodu na zemlju najvjerovatnije donijeli meteoriti

Kako je nastala voda na Zemlji
52 komentara

Voda prekriva 70 posto površine naše planete i važan je element za cijeli život na Zemlji; međutim, naučnici ne mogu sa sigurnošću da kažu kako je dospjela ovdje. Kada se formirao Sunčev sistem, planete su bile pretople da bi sadržale led.

Voda na Zemlji pojavila se zahvaljujući hondritima, tvrde nova istraživanja koja su sproveli francuski naučnici i objavili 28. avgusta u časopisu Science. Vjeruje se da su vodu na Zemlju donijeli asteroidi ili komete koje su stigle izdaleka, pri čemu su najvjerovatniji kandidat ugljenični hondriti. Ova klasa meteorita bogata je vodenim mineralima. Međutim, postoji jedan mali problem ove hipoteze. Hemijski sastav hondrita od ugljenika ne odgovara sastavu zemaljskog kamenja.

Enstatitni hondriti, vrsta meteorita, s druge strane, djeluju savršeno podudarno s obzirom da imaju slične izotope kiseonika, titanijuma i kalcijuma kao zemaljski, ali pošto su se formirali blizu Sunca, naučnici su prethodno smatrali da su previše suvi da sadrže vodene minerale koji bi mogli da proizvedu tako velike rezervoare vode na Zemlji. Ali ispada da nisu bili u pravu.

Laurette Piani i njene kolege iz CRPG, Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja i Univerziteta u Lorraine ispitivali su enstatitne hondrite, koji su prilično rijetki i čine samo dva procenta poznatih meteorita, i otkrili su da sadrže dovoljno vodonika za snabdijevanje Zemlje vodom – tri puta veću količinu vode koja se trenutno nalazi u okeanima naše planete.

“Otkrili smo da je vodonik izotopni sastav enstatitskih hondrita sličan onome u vodi koja se nalazi u zemljinom omotaču”, rekao je Laurette Piani, upoređujući to sa DNK podudaranjem.

Prema nalazima studije, naučnici ne isključuju da su druga nebeska tijela mogla da donesu život na Zemlju, ali primjećuju da su enstatitni hondriti najviše doprinijeli tome da naša planeta izgleda ovako kako trenutno izgleda.

Meteoritvodazemlja
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jadran
3 godine prije

da su meteoriti donijeli vodu na zemlju ja znam bar deset godina,neki stariji i duže tako da neznam baš koliko je nova ova studija…

U prolazu
3 godine prije

Ovi su stvarno uporni u traženju dokaza za svoje pogrešne hipoteze. “Dokazi” su takvi da uvijek nešto ne štima, što je postalo konstantna pojava. Ako me čitaju i prate, ja ću im reći: voda je nastala u gornjim slojevima zemaljske kore nepoznatim i sofisticiranim mehanizmom, sadržanom unutar božjih zakona i planova.

Stock
3 godine prije

Da!
U kantama ili u bidonima?
Bidoni jedni!

nepoželjni
3 godine prije

.ebote! …ne znaju ni kako je došlo do “hladne vode” na Zemlji a ja bi im trebao vjerovati za ostale “tople vode” !? …meteoriti donijeli vodu hahaha

Alex
3 godine prije

Vanzemalhci nisu koristili kante?!!🤔🤥🤔😆

Venom
3 godine prije

Kad bi bilo takvo, kao što tvrde, onda bi Mjesec i Mars bili potopljeni.
Ovi novi naučnici sve sami debili. Prave studije brez logike.

šeronja
3 godine prije

To su specijalni meteoriti koji su šuplji i imaju čep na površini.

Ante
3 godine prije

Koliko je bilo tih meteorita?
Ovo je smjesno, kao i kovid.

Grom iz vedra neba
3 godine prije

Ah, struka. Šta struka kaže? Nadam se da je ova covid-19 struka i najveće ‘vjernike’ u ‘struku’ dovela pameti. Kako god, imamo 2 glavna kandidata kako je svemir nastao, jedan opisuju evolucionisti, drugi opisuje Biblija. Kako je evolucionistički način matematički nemoguć, dakle ‘protuzakonit’, ostalo je jedino da pametan čovjek po metodi Okamove britve prihvati ono što je ostalo kad eliminiraš nemoguće. Stvorio Bog. Piše lijepo u knjizi postanka i kako.

maksimsi
3 godine prije

BS

Weteran
3 godine prije

Tehničko pitanje!
Suštinski: Sve je stvorio Gospod Bog

piždro
3 godine prije

Evo nešto off topic svježi noviteta što su nedavno otkriiveni o geniju genija, sad jel istina neznam.. Je li Albert Einstein vjerovao u Boga ili nije? | napisao Hemant Mehtta Možda ste čuli da se zbirka pisama koju je napisao Albert Einstein prodala za 420.000,00 američkih dolara na aukciji u četvrtak, 4. lipnja 2015. Sadržaj ovih pisama uključuje savjete sinu, riječi utjehe prijatelju čiji ju je suprug prevario i ispravke određenih matematičkih jednadžbi. Ali ono na što su se mediji usredotočili bilo je ono što je rekao o Bogu. Primjerice, naslov u konzervativnom Washington Timesu glasi: Albert Einstein nije bio ateist; 27 pisama objavljenih na dražbi pokazalo je “da vjeruje u Boga”. Polako! Stvarno?! Ne, definitivno ne. Ovo je samo desni preokret činjenica. I to je toliko varljivo jer sam članak zapravo kaže da: “Svi znamo što je postigao, kako je promijenio svijet svojom teorijom relativnosti. Ali ova pisma pokazuju… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio piždro
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI