Da su barem slušali Gretu: Svjetski ekonomski forum ismijan zbog upoređivanja klimatskih promjena na Veneri sa onima na Zemlji

Greta i Venera
36 komentara

Kada je riječ o borbi protiv klimatskih promjena, naučnici na Svjetskom ekonomskom forumu misle da možemo učiti od planete Venere, kojoj su uništeni okeani i blaga klima. Sve to, a niko na Veneri nikada nije vozio automobil.

„Od Venere, naše sestrinske planete, možemo mnogo naučiti o klimatskim promjenama“, pisalo je ove nedjelje u članku na veb sajtu Svjetskog ekonomskog foruma (WEF). Prema toj objavi, novo naučno modeliranje otkrilo je da je tokom većeg dijela svoje istorije Venera imala površinske temperature slične temperaturama današnje Zemlje, zajedno sa okeanima, kišom, pa čak i snijegom.

Sve se to promijenilo kada su kontinuirane erupcije vulkana izbacivale dovoljno ugljen-dioksida u atmosferu da planeta postane užarena, nenaseljiva pustoš koja je danas.

Masivne erupcije vulkana, koje se ovdje na Zemlji dešavaju svakih 20 do 30 miliona godina, mogle bi isto da učine i našoj planeti, upozorio je članak WEF, trajno mijenjajući našu planetu onako kako to nikada ne bi mogla potrošnja fosilnih goriva.

To ne znači da klimatske promjene koje je stvorio čovjek ne postoje ovdje na Zemlji – za koju smo, za razliku od Venere, prilično sigurni da je neko vrijeme bila naseljiva (i naseljena je).

Ali takva predviđanja su apokaliptična, a legija komentatora na mreži zakopala je argument WEF da čovječanstvo mora hitno da pređe na ekonomiju bez ugljenika da bi preživjelo globalno zagrijavanje – što je dio “velikog resetovanja” post-koronavirusa koji je organizacija predvidjela i njenih pristalica u politici.

„Da je samo planeta Venera slušala ljutu tinejdžerku“, tvitovao je konzervativni Stephen Miller, u očiglednoj referenci na švedsku klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg, čiji je krstaški rat protiv fosilnih goriva dominirao naslovima prošle godine.

Iako bi kataklizmične erupcije vulkana mogle da ponište bilo koji porez na ugljenik, zabranu vozila ili „Zeleni novi dogovor“ donesen ovdje na Zemlji, članak WEF-a nije umanjio efekte klimatskih promjena izazvanih čovjekom – jednostavno ih nije pomenuo.

Ako se to dogodi, WEF već gleda Mjesec i predviđa “zlatnu groznicu” u narednim decenijama, dok su kompanije i vlade krenule da liše besplodnu svemirsku stijenu dragocjenog torijuma, uranijuma i helijuma.

Greta Thunbergklimatske promjeneSvjetski ekonomski forumVenerazemlja
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
politicki nekorektan
3 godine prije

svu tu zgadiju , skupa sa ovom ludusom, potrpati u ekoloski prihvatljivu raketu i poslati na veneru da iz blizine proucavaju svoje teorije…. raketa mora biti jednosmjerna…

štefek
3 godine prije

da su bar slušali jadno izmanipulirano,psihički oštećeno dijete?

Sparkling
3 godine prije

Nemojte me držati za riječ, ali mislim da je prvi ekološki porez na svijetu koji se naplačivao iz džepova građana baš potekao iz Švedske. Bilo je to negdje početkom 70-ih god. Naravno, ta zemlja je visoko socijalna i od nekud se moralo stvoriti novaca za socijalna davanja. I od onda do dana današnjeg se prodaje uvijek ista priča (koja nema puno veze s istinom) o ugroženosti okoliša i brige za našu planetu Zemlju. Nedavno je bilo pisano o opasnosti koja nam prijeti ako se probude vulkani na Grenlandu. Vukanolozi predviđaju da bi dotične erupcije mogle promjeniti kompletan život na zemlji. Sve ovo što trube o zagađenju stakleničkih plinova, sigurno ima nekih posljedica ali to je minorno i nezanemarivo u odnosu na prirodne katastrofe (Yellowstone). Polovi na Zemlji su se tijekom njenog postojanja mijenjali (naučno dokazano). I neki tvrde da se klima na Zemlji mijenja svakih 30 do 40 tisuća godina.… Čitaj više »

Stara kuka
3 godine prije

Postoje još neke sitne razlikice između Venere i Zemlje koja su možda doprinijele ovakvom stanju na površini Venere. Venera je prijie svega za otprilike 42 milijuna kilometara bliža Suncu od Zemlje i prima skoro dvostruko više topline od Sunca nego Zemlja. Nadalje dok se Zemlja vrti oko svoje osi pod kutem od 23,5 stupnja u odnosu na okomicu na vrtnju oko Sunca, odnosno 66,5 stupnjeva u odnosu na njenu putanju oko Sunca što je uzrok promjeni godišnih doba i uvelike utječe na klimu, Venera se oko svoje osi vrti pod kutom od 177 stupnjeva u odnosu na putanju oko Sunca. To znači da je njena vrtnja oko svoje osi skoro okomita u odnosu na putanju oko Sunca (otklon samo 3 stupnja), ali je postavljena naopako. Sjeverni pol e na jugu, a južni na sjeveru. Nadalje Venera se oko svoje osi vrti u suprotnom smjeru od Zemlje i svih ostalih planeta… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
ANTINWO HR
3 godine prije

Klimu su uništile iste te gnjide koje financiraju tu malu ludaru Gretu svojom pohlepom! Gadovi lažljivi.

Ive
3 godine prije

A ja se tako rado penjem po venerinim brezima, uklizavam u venerine rudnike.

franko
3 godine prije

Mudri ljudi kažu:”Nemoj se pravit LUD, možeš takav i (p)ostati.

A neg.
3 godine prije

Veneru su uništile venerične bolesti

Sirius
3 godine prije

Ma biti ce da na toj veneri ima plina na izvoz. Rusi su odavno bacili oko na nju. Cak su je i neki znanstvenici u americi u zargonu zvali ruski planet. A mozda ima i votke na veneri.

gretenoid
3 godine prije

Klaus svab ba pitanje sta misli o greti: jaaaaa jaaaaaa jaaaaa jaaaaaaaaaaaahaahaha. Greta iberales

Bosanac
3 godine prije

Greta je smart samo kad ima iz’čeg čitat
https://youtu.be/0bwLt_5t73g

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI