Nova studija objašnjava nastanak Himalaja

Himalaji
3 komentara

Kako bi potvrdili svoju teoriju, znanstvenici su sakupili brojne uzorke stijena s Ladakh Himalaja kako bi izračunali njihovu “drevnu geografsku širinu.”

Skupina znanstvenika krenula je u iznošenje hrabre teorije, koja bi pružila novo objašnjenje kako je planinski lanac, koji sadrži neke od najviših vrhova Zemlje, Himalaje, nastao prije otprilike više milijuna godina.

Prema članku jednog od istraživača, doktoranda MIT-a za Zemlju, atmosferu i planetarne znanosti po imenu Craig Robert Martin, dok su geolozi “općenito mislili” da su Himalaji nastali u “jednom kontinentalnom sudaru” prije oko 55 milijuna godina, njegov je tim “pokazao” da je zapravo riječ o “složenom, višestupanjskom procesu koji uključuje najmanje dvije zone subdukcije”.

Kako bi potvrdio ovu hipotezu, Martin i njegov tim poduzeli su brojne ekspedicije na Himalaje u Ladakhu, kako bi prikupili “stotine uzoraka jezgre stijena promjera 1 inča i izmjerili magnetizam” ovih stijena te izračunali njihovu “drevnu širinu.”

“Izvorni model jednostupanjskog sudara za Himalaje predviđa da bi se ove stijene stvorile blizu Euroazije, na geografskoj širini od oko 20 stupnjeva sjeverno, ali naši podaci pokazuju da te stijene nisu nastale ni na indijskom ni na euroazijskom kontinentu”, objasnio je znanstvenik. “Umjesto toga, formirali su lanac vulkanskih otoka, u otvorenom oceanu Neotethys, na geografskoj širini od oko 8 stupnjeva sjeverno, tisućama kilometara južno od mjesta gdje se u to vrijeme nalazila Euroazija.”

Ovo otkriće, primijetio je Martin, “može se objasniti samo ako su postojale dvije zone subdukcije, koje su Indiju brzo vukle prema Euroaziji, a ne samo jedna.”

Himalajizemlja
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Grom iz vedra neba
3 godine prije

Na žalost – to je znanost. Sve (uglavnom) znanstvene teorije koje su vrijedile početkom 20. stoljeća su oborene polovinom 20. stoljeća, a onda su i ove opet oborene krajem 20. stoljeća i postavljene nove, koje će naravno, također za cca 50 god. opet bit oborene. Ah ta znanost. Da ne zaboravim, e to se zove – znanstveni napredak 🙂

Da ne
3 godine prije

Selo gori a baba se ceslja

Ime
3 godine prije

Bog je stvorio Himalaje tako što ih je izrekao u postojanje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI