fbpx

NASA otkrila detalje misije koja će razotkriti misterije Zemljinog blizanca

NASA projekt Veritas

To je druga planeta od Sunca i po veličini i strukturi je slična našoj planeti. Čak se pojavila u isto vrijeme kad i Zemlja, ali iz nekog razloga naučnici ne mogu objasniti zašto je Venera krenula u drugom pravcu i postala potpuno drugačiji svijet, gdje bi ljudi bili spaljeni i spljošteni poput palačinki.

NASA je govorila o detaljima svoje misije VERITAS na Veneri za koju je svemirska agencija rekla da će otkriti misterije zemljinog blizanca. Projekt VERITAS koji NASA planira da pokrene 2026. godine zajedno sa svojim partnerima – francuskom svemirskom agencijom, njemačkom svemirskom agencijom i italijanskom svemirskom agencijom – orbitiraće planetom i kreirati 3D mape uz pomoć visokotehnološkog radarskog sistema.

Takođe će izmjeriti gravitaciono polje Venere kako bi se utvrdila unutrašnjost planete i korištenjem infracrvenog spektrometra VERITAS će ustanoviti od čega se sastoji površina planete. Pored toga, misija će proučavati deformacijske strukture i geološke procese.

“Utvrđivanje da li je Venera aktivno podvrgnuta vulkanskoj aktivnosti i razumijevanje procesa koji je pokreće je jedno od zaista uzbudljivih pitanja na koje bih voljela da odgovorim”, rekla je Jennifer Whitten, članica VERITAS-ovog naučnog tima na Univerzitetu Tulane u New Orleansu.

Mnogi naučnici vjeruju da je Venera nekada imala vodu na površini, NASA se nada da će VERITAS odgovoriti na ovo pitanje i razotkriti misterije koje mogu objasniti zašto je sestrinska planeta Zemlje toliko drugačije evoluirala.

Ima gustu atmosferu koja zadržava toplotu na planeti, čineći je najtoplijom u Sunčevom sistemu. Površinske temperature dostižu 900 stepeni Farenhajta (500 stepeni Celzijusa), što je dovoljno da se rastopi olovo. Venera takođe ima snažan atmosferski pritisak koji će spljoštiti bilo kojeg čovjeka poput palačinke. Uprkos ovim opasnim uslovima, više od 40 svemirskih letjelica pregledalo je planetu, a Sovjetski Savez je čak i svoju sondu Venera 13 spustio na površinu. Uspjela je da radi više od dva sata.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
11 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mucki provokator
Gost
Mucki provokator
9 mjeseci prije

Nice CGI bro

nekoime
Gost
nekoime
9 mjeseci prije

Režija: Steven Spielberg
Efekti: George Lucas

VVeteran
Gost
VVeteran
9 mjeseci prije

Zanimljivo?

Hmmm da
Gost
Hmmm da
9 mjeseci prije

Tko glumi?

Emi
Gost
Emi
9 mjeseci prije

Venera je najsuši planet u sunčevom sustavu jer praktično nema vodika a time ni vode, naime da bi se atomi vodene pare koje sunčevo zračenje razbije na vodik i kisik vratili na veneru treba postojati jako magnetsko polje kakvo ima zemlja. Venera ima nešto malo magnetskog polja koje je nedovoljno da atome vodika vrat nazad u atmosferu i tu spoji sa kisikom u vodenu paru, nego ih sunčev vjetar otpuše u svemir. Trik je u velikoj tekućoj željeznoj jezgri i jakom magnetskom polju. Rusi nisu poslali sondu na Veneru jer su gori uvjeti praktično nezamislivo teški, oni su praktično poslali… Pročitaj više »

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
9 mjeseci prije

Roknuti na nju nekoliko stotina nuklearki i rasturiti atmosferu. S vremenom će se ohladiti.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
9 mjeseci prije
Reply to  Dokurčilomi

bolje probaj potpaliti jupiter. mozda dobijemo drugu zvijezdu.
sto mislis o bacanju nuklearke na antartiku da polomimo led?

Emi
Gost
Emi
9 mjeseci prije
Reply to  Brainstorm

Bombe ne bi ništa riješile jer je za život potrebna voda, koje na veneri nema, jupiter na žalost ima premalu masu da bi se spontana fuzija vodika mogla samoodržati, što je šteta jer bi prizor na noćnom nebu bio zanimljiv, možda uopće ne bi bilo noći, tko zna.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
9 mjeseci prije

Jooj opet ovi sto bi htjeli biti Hollywood a nemogu ni biti Bollywood

alex
Gost
alex
9 mjeseci prije

Venera se sporije vrti oko svoje osi, nego oko sunca, što znači da je dan duži od godine. Da bi se uspostavilo stabilno magnetsko polje, mora netko malo zavrtiti taj planet. Pa će se sunčevo patogeno zračenje deflektirati od magnetosfere, kao i na Zemlji.

Kristijan
Gost
Kristijan
9 mjeseci prije

Venera nije planeta

POVEZANE VIJESTI

Izbornik