Pogledajte kako se sjajan bljesak pojavljuje na Jupiteru nakon sumnje u sudar sa svemirskim objektom

Jupiter
71 komentar

Svemir je jednako očaravajući i opasan. Dok neko gleda u nebo, diveći se ljepoti zvijezda, asteroidi se ruše na planete, planete proždiru zvijezde, a zvijezde eksplodiraju ili ih gutaju crne rupe. Uprkos uočenoj negativnosti, ovi nasilni incidenti važni su za nauku.

Grupa astronoma amatera primijetila je sjajan bljesak na Jupiteru, koji se navodno pojavio nakon što je gasovitog džina pogodio nepoznati predmet, izvijestio je Science Alert.

Svemirske agencije sprovode dubinsku analizu kako bi potvrdile da se sudar dogodio, kao i da bi se utvrdio identitet “počinioca”, ali prema Evropskoj svemirskoj agenciji, sjajan bljesak sugeriše da je objekat bio brz i velik.

Sličan sudar dogodio se 2019. Tada su naučnici utvrdili da je nebeski objekat koji je udario u Jupiter bio prečnika između 10 i 15 metara i težak oko 450 tona.

Crna tačka sa desne strane (vidi se u videu) je sjenka Jupiterovog mjeseca Io, dok je svijetla tačka sam Io.

 

Ako astronomi potvrde da je gasovitog džina pogodio neki predmet, to bi bio osmi udar koji je primijećen na Jupiteru od zloglasnog udara komete Shoemaker-Levy 9 1994. godine.

Zašto je ovo važno?

Kao što je ranije pomenuto, ovi opasni incidenti u svemiru mogu biti prilično važni za naučnike, jer posmatrajući njih, istraživači dobijaju nove informacije koje mogu biti korisne za naučna otkrića. Na primjer, kada je Shoemaker-Levy 9, tačnije ono što je ostalo od njega, udario u Jupiter brzinom od 37 milja u sekundi, ostavio je prašinu koja je plutala na vrhu Jupiterovih oblaka.

Nakon što su neko vrijeme posmatrali planetu, istraživači su primijetili da se prašina proširila po gasovitom džinu, a ovaj detalj je omogućio naučnicima da po prvi put prate vjetrove na velikoj visini na Jupiteru.

jupiterSvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
71 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Aeka
2 godine prije

Jeste ažurni,bilo prije tjedan dana.Al bolje i to nego da je članak opet o koroni ili amerikancima

Milic
2 godine prije

Nije zar vjerujete u te lazi od nase

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

Bhagavad-gita 15:13 :Svetlost sunca koja rasprsuje tamu citavog ovog sveta potice od Mene.Svetlost meseca i vatre takodje poticu od Mene.Krishna

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

15:14 – Ja ulazim u svaku planetu i zahvaljujuci Mojoj energiji one ostaju u orbiti.Ja postajem mesec i tako svim biljkama dajem sok zivota.

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

15:15 -Ja sam vatra varenja u telima svih zivih bica i zajedno s izlazecim i ulazecim zivotnim vazduhom varim cetiri vrste hrane.

– Nalazim se u svacijem srcu i od Mene dolaze secanje,znanje i zaborav.Svrha svih Veda je upoznati Mene.Ja sam sastavljac Vedante i poznavalac Veda.

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

15.6- Moje vrhovno prebivaliste ne osvetljavaju ni sunce ni mesec,ni vatra,ni elektricitet.Oni koji ga dostignu nikada se ne vracaju u ovaj materijalni svet.

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

9.9 – Citav kosmicki poredak je pod Mojom kontrolom.Po mojoj volji se iznova i iznova automatski manifestuje i po Mojoj volji na kraju biva unisten.

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

9.4 (Najpoverljivije znanje) – Svojim neispoljenim oblikom prozimam citav ovaj univerzum.Sva bica su u Meni , ali Ja nisam u njima.Krishna

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

2.20 – Dusa se nikada ne radja niti umire.Nije nastala ,ne nastaje i nece nastati.Ne rodjena je,vecna,uvek postojeca i prvobitna.Nije ubijena kada je telo ubijeno.

Vrdalama
2 godine prije

pomenuti svemirski objekt bi trebalo da bude težak iymeđu 1 i 3 Kt

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

2.23 – Nikakvo oruzje ne moze dusu saseci.Vatra je ne moze spaliti,voda navlaziti, a vetar isusiti.

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

8.27 – Prema vedskom misljenu,osoba moze napustiti ovaj svet na dva nacina- u svetlosti i u tami..Kada ga napusti u svetlosti,ne vraca se,ali kada ga napusti u tami,vraca se.

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

8.17. – Po ljudskom proracunu,Brahmin dan traje hiljadu milenijuma,a toliko traje i njegova noc.
Smisao:Trajanje materijalnog univerzuma je ograniceno i manifestuje se u ciklusima koji se nazivaju kalpe.Kalpa e jedan Brahmin dan koji se sastoji od hiljadu ciklusa cetiri yuge ili doba po imenu :Satya,Treta,Dvapara i Kali.

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

U Satya -yugi vlada vrlina,mudrost i religija i nema neznanja i poroka.Ta yuga traje 1 728 000 godina.

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

U Treta-yugi se pojavljuje porok i ona traje 1 296 000 godina.

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

U Dvapara-yugi vrlina i religija sve vise nestaju,a porok se povecava.Ta yuga traje 864 000 godina.

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

Na kraju, u Kali -yugi (sadasnoj yugi koja traje vec 5000 godina) prevladavaju sukobi,ne znanje,bezboznost i porok, a prava vrlina gotovo da ne postoji.Ova yuga traje 432 000 godina.U Kali -yugi porok se do te mere povecava da se na kraju yuge sam Svevisnji Gospodin pojavljuje kao Kalki avatara,ubija demone ,spasava Svoje bhakte i zapocinje novu Satya -yugu.

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

Proces se potom ponavlja.U jednom Brahminom danu,ove cetiri yuge se smene hiljadu puta,a isti broj yuga predstavlja jednu njegovu noc.Brahma zivi stotinu takvih godina i onda umire.Po zemaljskom proracunu,tih stotinu godina iznosi 311 triliona 40 milijardi zemaljskih godina.Hvala.Harre Krsna

Sven
2 godine prije

A jupiter ispada usisivac po suncevom sustavu. Kao da nema njega ne bi bilo ni zivota na zemlji. Mozda je i mjesec uhvatio sto god a da je trebalo da udari u zemlju. Ionako izgleda kao da je boksao 12 rundi za zemlju.

nepoželjni
2 godine prije

Dobro da imamo takav divovski planet sa mnogo satelita u njegovoj blizini, pa većinu “zalutalih” svemirskih tijela svojom ukupnom gravitacijom povuku na sebe.

(onaj koji ga je tamo postavio ovakvog znao je što radi;)

BanOvan
2 godine prije

Zanimljivo da još nije počela priča o Ravnoj Zemlji ili još ravnijem Jupiteru – ako uopšte postoje i jedno i drugo.

Zsphere
2 godine prije

Sunčev sistem je izvorno utegnut u nulu. Svaka planeta ili satelit su tačno određenih dimenzija, mase, putanje sa određenom svrhom. Sam Jupiter ima koliko već do sada otkrivenih satelita mislim blizu 80 i svi su tako pozicionirani da mogu vjecno da se vrte, ne bi poremetili sistem kojem su namjenjeni. Druga je stvar što razne civilizacije po svojim potrebama, opravdanim ili neopravdanim (ko to može suditi, ja ne mogu) kako koja dodje na dovoljan duhovni ili tehnoloski nivo, utiču ili mijenjaju sistem koji za sobom dalje može imati čitav niz posljedica. Na primjer, vrlo je vjerovatno da je na svim planetama sproveden geoinzenjering, atmosfere odnosno atmosferske prilike su na svim planetama sem Zemlje nevjerovatno nasilne i za razumijevanje zvanične nauke koja se predstavlja na skolama i tv ekranima neshvatljive i neobjasnjive. Zapravo i na zemlji se sprovodi ista rabota samo trenutno je dosta manje nasilna od recimo Jupitera ali već… Čitaj više »

hipercube
2 godine prije

ova gromada koja je udarila u jupiter mora biti veličine zemlje po ovom bljesku

postenlopov
2 godine prije

Ovdje nesto ne stima. Kad nesto tvrdo udari u nesto tvrdo onda se desi takav bljesak. Kad nesto tvrdo udari u neki plin onda iza tog tvrdog ostane goruci trag, kojeg u ovom slucaju nema. Dakle Jupiter onda nije gasoviti dzin nego dovoljno tvrd da kad nesto tvrdo u njeza zvizne odmah i bljesne.

Goran
2 godine prije

Planete ne proždiru zvijezde. Moguće je samo obratno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI