Nevjerojatna snimka našeg Sunca, snimljena najvećim solarnim teleskopom na Havajima

detaljna snimka sunca
24 komentara

Nova očaravajuća snimka, koju je napravio Daniel K. Inouye solarni teleskop (DKIST) u opservatoriju Haleakala na havajskom otoku Maui – zadivljujuće detaljno prikazuje magnetsku strukturu Zemljine zvijezde.

Kako se završava izgradnja najvećeg solarnog teleskopa na svijetu – nazvanog po Danielu K. Inouyeu, američkom senatoru koji zastupa Havaje – sve je više značajki ovog moćnog znanstvenog postrojenja dostupno za istraživanje.

“Ovo su slike i filmovi najveće rezolucije solarne površine ikada snimljeni. Ovo što smo do sada vidjeli vrh je ledenog brijega”, rekao je direktor Thomas Rimmele, a prenosi Space.com

Prema Space.com-u, značajke i konačna rezolucija DKIST-a omogućit će teleskopu detaljno proučavanje solarnog magnetskog polja, kao nikad do sada.

Najnoviji teleskop navodno je snimio zadivljujuću snimku u prosincu 2019. godine, ali otkrivena je tek nedavno jer Havajski opservatorij još nije dovršen.

Visible Broadband Imager (VBI) u to je vrijeme djelovao kao jedini trenutno operativni alat u arsenalu teleskopa, navodi se u medijskom izvješću. VBI je trenutno sposoban napraviti izrazito visoke rezolucije slika solarne površine i niže atmosfere.

Solarni teleskopsunce
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
3 godine prije

Jesu li popravili Habl teleskop, nekobreče da je razbataljen 😀
Ali….fascinantan video!

habanero
3 godine prije

Sunce je elektro-magnetski reaktor.

Asko
3 godine prije

Evo sta je Rudolf Steiner koji je mogao da gleda u vise svijetove prije 120 godina rekao za sunce. A sta nama Nasa krije za sunce mozete sami pronaci na internetu. Novi naucnici dolaze do teorija sada da je sunce crna rupa, i na ovoj slici se vidi crnilo iza zute materije. Sunce kao šupljina i reflektor: Prema Rudolfu Steineru, sunce je zapravo šupljina u kozmosu , točnije prostor obuhvaćen materijom , ispunjen negativnom materijom ( tvar etera ). Dok fizička materija razvija sile pritiska , eterska materija povezana je sa silama usisavanja , koje ne samo da prazni prostor od fizičke materije, već ga čine i praznijim nego praznim. To je ujedno i stvarno objašnjenje gravitacije . To donekle podsjeća na onu moderne fizike koja se temelji na teoriji relativnosti razvijen koncept crne rupe . “Ako biste se doista mogli približiti suncu i doći tamo gdje je sunce –… Čitaj više »

Zvrk
3 godine prije

veli znanstvenik da su ove slike vrh ledenog brijega.

jest da je bio metaforičan, ali sunce s ledenim brijegom mi je jako teško spojiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI