Sunčevi magnetski valovi reagiraju na zvuk

Sunce
4 komentara

Dinamički proces termonuklearne fuzije u srcu Sunca nije ograničen samo na stvaranje svjetlosti i topline. Također proizvodi snažne zvučne valove koji putuju do korone zvijezde i imaju snažan utjecaj na magnetsko polje ovog nebeskog tijela.

Istraživači sa Sveučilišta Northumbria došli su otkrića, koje baca novo svjetlo na postojeće teorije o ponašanju sunčevih magnetskih valova. Svoje nalaze objavili su u časopisu Nature Astronomy.

Tim iz Velike Britanije je, na temelju podataka o suncu prikupljenih tijekom razdoblju od deset godina, utvrdio kako akustični valovi potječu iz zvijezde i potiču promjene u alfvenskim valovima korone,tj u vanjskom sloju sunca.

Magnetski valovi u ovoj atmosferi nazivaju se alfvenskim valovima u čast švedskog istraživača Hannesa Alfvena, prvog čovjeka koji je opisao te magnetohidrodinamičke (MHD) valove. Alfvenski valovi duboko su uključeni u kretanje energije oko samog Sunca i kroz Sunčev sustav.

Zvučni valovi unutar sunca uzrokuju vibriranje magnetskih valova korone

Prevladavajuća škola misli da su alfvenijski valovi rođeni na površini sunca. Ova regija sadrži vodik zagrijan na temperaturama od 6,000°C. Vreli vodik miješa magnetno polje korone tisućama kilometara iznad nje.

Međutim, znanstvenici iz Northumbrije izvijestili su kako magnetno polje korone također odgovara na još jedan faktor, a to su akustični valovi izazvani oscilacijama unutar sunca. Ti akustični valovi pobuđuju alfvenijske valove takvom snagom da cijeli atmosferski sloj reagira vibriranjem preko određenog raspona frekvencija.

Nakon što su istraživači shvatili na koji način trebaju tražiti, vidjeli su da se vibracijski marker pojavljuje preko cijele korone. Također je zadržala stalnu prisutnost tijekom desetogodišnjeg razdoblja obuhvaćenog studijom.

Istraživači su teoretizirali da je vibracijski marker temeljna konstanta sunca. Prošireno, to može biti prisutno u drugim zvijezdama, uključujući i one koje su drugačije.

“Otkriće takvog posebnog markera, potencijalno nove konstante Sunca, vrlo je uzbudljivo”, objasnio je istraživač Northumbria dr. Richard Morton, glavni autor članka. ” Oduvijek smo smatrali kako magnetske valove pobuđuje vodik koji se nalazi na površini, ali sada smo pokazali da na njih zapravo utječu ti zvučni valovi.”

Sunčeva korona može dosegnuti temperaturu od 1 milijun °C. U usporedbi s temperaturama na površini, korona je više od sto puta toplija.

Stručnjaci vjeruju kako ova ogromna toplina dolazi od energije koju emitiraju alfvenijski valovi. Magnetski valovi su također izvor temperature i ubrzanja sunčevog vjetra. Sunčevi vjetrovi su struje visoko energetski nabijenih čestica koje se kreću brzinom od 1,6 milijuna km na sat.

Sunčevi vjetrovi mogu poremetiti atmosferu planeta, pa čak i drugih zvijezda. Kada udare u magnetsko polje svijeta, oni aktiviraju aurore i druge atmosferske pojave. Sunčevi vjetrovi također mogu poremetiti elektroničke sustave na Zemlji.

“Naši dokazi pokazuju da unutarnje akustične oscilacije Sunca igraju značajnu ulogu u uzbuđivanju magnetskih alfvenskih valova”, izjavio je Morton. “To može valovima dati različita svojstva i sugerira da su osjetljiviji na nestabilnost, što može dovesti do toplijih i bržih solarnih vjetrova.”

sunceznanstvena istraživanjaZvučni valovi
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

Naša zvjezdica, davatelj života, proizvodi i zvučne valove…zar nije svijet čudesan?
Da je sreće, barem 40% ljudi bi se bavilo znanošću…

B.A.N.
4 godine prije

Sva je sreća što je oko nje vakuum, inače bi od te buke bilo na Zemlji nemoguće živjeti.

nessy
4 godine prije

Da je sreca, i od Boga daca,
Nebi zene ni nosile gaca,
Neg’ kosulju,
Dokle gace sezu.

Vuk Karadzic, narodne, prikupljene

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI