Istraživanje otkriva kako korporacije poput Coca-cole mogu pokopati studije s negativnim nalazima

Coca Cola - čepovi
9 komentara

Nova studija potvrdila je ono u što smo već sumnjali: Coca-Cola je tako moćna organizacija da može potisnuti bilo kakve informacije koje želi – a to uključuje i zakopavanje vrijednih istraživanja s „negativnim“ nalazima vezanim za njihove proizvode. U stvari, tek je otkriveno da su mnogi istraživački partneri Coca-Cole bili prisiljeni potpisati ugovore koji omogućuju tvrtki da prekine istraživanja „bez razloga“.

Ali možete se kladiti kako “razlog” ima neke veze s nalazima, koji napitke zaslađene šećerom oslikavaju u negativnom svjetlu. Iako će Coca-Cola možda pokušati prikazati sliku o svojoj transparentnosti i načinima na koje podržava znanost, ova nova studija Sveučilišta u Cambridgeu kaže drugačije. Zapravo, čini se kako je Coca-Cola poput svake druge korumpirane korporacije. Je li vas to uopće imalo iznenadilo?

Ugovori Coca-Cole imaju klauzulu

Istraživači sa Sveučilišta u Cambridgeu otkrili su veliku farsu Coca-Cole: Većina njihovih ugovora o istraživanju sa sveučilištima sadrži klauzulu koja proizvođačima pića omogućava da bez ikakvih provokacija zaustavi svoja istraživanja.

U istraživanju s više od 87.000 dokumenata dobivenih na temelju zahtjeva o Zakonu o slobodi informiranja, istraživači kažu kako Coca- cola koristi nekoliko klauzula kako bi osigurala mogućnost zakopavanja zdravstvenih istraživanja – zajedno s moći oduzimanja svih njihovih podataka i sprečavanja daljnjih istraživanja.

S obzirom na to da Coca- Cola financira ogromnu količinu istraživanja koja se odnose na zdravlje, prehranu i vježbanje, ove rupe su vrlo zabrinjavajuće.

Prema istraživačkom timu, ove zakonske odredbe omogućavaju Coca-Coli cenzuru “kritičnih zdravstvenih podataka”. Zapravo, div pića je možda već poduzeo takve radnje, ali ne postoji način da itko sazna kada, koje informacije su u pitanju i u kojoj mjeri su one možda zataškane.

Znanstvenici kažu da bi istraživači trebali biti prisiljeni otkriti sve detalje ugovora s Coca – Colom kako bi javnost mogla imati točniji uvid u njihove studije.

Predstava prehrambenog diva

Voditeljica studije dr. Sarah Steele, istraživačica s Cambridgeovog odjela za politiku i studije, kaže kako ugovori omogućuju Coca-Coli da pokopa studije s nepovoljnim nalazima prije nego što uopće krenu u tisak – tako da nitko za njih ne sazna, što predstavlja značajan problem.

“Coca-Cola se predstavlja kao pionir transparentnosti kada su u pitanju divovi hrane i pića koji financiraju zdravstvena istraživanja. U stvari, naše istraživanje sugerira kako neka važna istraživanja možda nikada neće ugledati svjetlost dana i o njima nikada nećemo ništa saznati ”, objašnjava dr. Steele.

„Već čujemo optužbe stručnjaka iz prehrane kako prehrambena industrija preuzima taktike iz Velike duhanske knjige. Korporativna društvena odgovornost mora biti više od sjajnih web stranica u kojima se navode progresivne politike koje se zanemaruju.

Industrija šećera jedan je takav primjer “prehrambenog diva” koja koristi svoje sposobnosti kako bi suzbila legitimne zdravstvene podatke. Šećerna industrija započela je svoj rat protiv znanstvene stvarnosti još davne 1956. godine, boreći se s tvrdnjom da je previše šećera u vašem tijelu loše s mantrom, “Kalorija je kalorija” i beskrajnim tijekom propagande pro-šećera. Studije sugeriraju da je u posljednjih 50 godina na  istraživanja o šećeru utjecala upravo šećerna industrija. Ova je industrija čak financirala istraživanje srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema zasićenih masti.

A to je samo vrh ledenog brijega. Prehrambeni divovi već desetljećima monopoliziraju istraživanja zdravlja i prehrane; bilo da govorimo o šećeru, umjetnim bojama ili drugim neobičnim sastojcima, možete se kladiti kako prehrambena industrija radi sve isključivo kako bi očuvala vlastite interese.

coca colašećerznanstvena istraživanja
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lurker
4 godine prije

Ima jos bolja fora, pokrenu istrazivanje i zavrse ga, rezultate ne objave ali ih zastite tako da mogu sprijeciti druge u tim istim istrazivanjima.

Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
4 godine prije

Nije lako u današnjem svijetu sakriti rezultate istraživanja s nepočudnim rezultatom. Istina se probija. Ukoliko te štopa google onda idešpreko nečeg drugog. Uz to mislim da je jako loše okrivljavati korporacije oput CC kad jako puno istražuju. Lako moguće je da poravljaju svoje proizvode na osnovi zdravstvenih istraživanja. Ukoliko svih oko sebe smatramo zločincima vrijeme je da se pogledamo u ogledalo i zapitamo što tamo vidimo.

Lucija
4 godine prije

Kapitalizam bez kontrole. Država ne obavlja elementarne funkcije.
Tako je to kad ne upravlja državom narod, nego – kapital. U takvim odnosima, pričati o ‘demokraciji’ je samo floskula…
Doduše, Cola je multinacionalna korporacija, pa je nju teško zauzdati…
Ali eu recimo ima ‘genijalnu’ regulativu da ‘proizvođač kontrolira kvalitetu’…ma moš’ mislit…

nessy
4 godine prije

Nazalost, ovo nije nista novo. U bilo kojoj sferi istrazivanja, narucitelj, tj. financijer, je vlasnik dobijene studije i rezultata. Dakle, na njemu je dali ce studiju objaviti (ako mu odgovara), ili nece (ako mu ne odgovara). Jos paradoksalnije, ako studija otkrije, recimo, opasnost po javno zdravlje, narucitelj to odluci pokopati. Potom se javi jedan od znanstvenika koji su na njoj radili, te je objavi samoinicijativno, on riskira da ode u zatvor, zbog koristenja tudjeg intelektualnog vlasnistva. Nedavno u USA, naravno, se upravo takva situacija i dogodila, ne sjecam se detalja.

Kuga
4 godine prije

Coca colom se rukovodi po mafijaskim principima, a kako je u vlasnistvu najvecih mafijasa niuti ne moze biti drugacije. Ali i tome moze lako i jednostavno doci kraj.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Ajd sad: “ima li netko iznenaden ovim???”

polako
4 godine prije

haha
pa i portali ne objavljuju ili brišu komentare koji im ne odgovaraju :))))))))))
u čemu je razlika?
moje pare/moje istraživanje/moje novine – moja pravila

polako
4 godine prije

bilo kako bilo, Zapadni svijet ide naprijed i sve mu je bolje i ljepše
ostatak svijeta više energije troši na dokazivanje da su oni loši nego na vlastiti razvoj…
usput
firme nisu socijalne ustanove
istraživanja koja rade, rade zbog sebe zbog poboljšanja SVOG proizvoda
i nemaju potrebe to davati u javnost
bitno je da rezultate pametno iskoriste
u u 90 posto slučajeva tako ispada
današnji proizvodi su ipak puno bolji nego nekadašnji

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI